logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć piny µC ARM7 LPC z RS232 do programowania? Jak uruchomić tryb?

pvc 10 Maj 2009 12:00 2754 2
  • #1 6512037
    pvc
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam!
    Mam zamiar zająć się mikrokontrolerami ARM7(LPC). Zrobiłem już kilka programów ćwiczebnych na symulacjach więc teraz nadszedł czas na złożenie jakiegoś układu.
    W dokumentacjach niema nic napisane(albo jestem ślepy) na temat samego procesu programowania scalaka.
    Wiec jakie piny µC nalezy połączyć z jakimi pinami RSa? Jak uruchamia się tryb programowania?
  • Pomocny post
    #2 6512207
    arrevalk
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    Nie wiem jakiego procesora używasz. Ale w podręczniku użytkownika Link dla LPC2101/2/3 w rozdziale 19: LPC2101/02/03 Flash memory system and
    programming, pkt 4 pisze wyrażenie:
    Cytat:
    The boot loader code is executed every time the part is powered on or reset. The loader
    can execute the ISP command handler or the user application code. A a LOW level after
    reset at the P0.14 pin is considered as an external hardware request to start the ISP
    command handler.

Wiec aby uruchomić tryb ISP w przypadku tego uC należy podać stan niski na pin P0.14 w trakcie resetu. Przeważnie takie programatory implementowane są na płytkach razem z procesorem bo aplikacje do programowania wykorzystują piny złącza RS232 do sterowanie linią RST oraz p0.14.
    A przykład implementacji sprzętowej takiego programatora można znaleźć w darmowym pdf na stronie www.hitex.co.uk The insiders Guide To The Philips ARM7-Based Microcontrolers, trzeba się jedynie zarejestrować. Także można się wesprzeć schematami płytek firmy olimex. Co do softu to proponuje FLashMagic.
    A najlepiej to zainwestuj w JTAG.
  • #3 6512282
    pvc
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Świetnie właśnie o to mi chodziło. Jakoś nigdy nie trafiłem na ten dokument, który podałeś w linku. Dzieki :D
REKLAMA