logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RealVNC - brak połączenia przez przeglądarkę i Run Viewer, co robić?

Bartasek94 10 Maj 2009 17:23 4262 15
REKLAMA
  • #1 6513290
    Bartasek94
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam. Chciałem pomóc kumplowi na kompie. Ale z związku że mieszka trochę daleko to nie wypada jechać. Więc pomyślałem sobie że może jakiś program VNC, pomoże. Znalazłem RealVNC. Zrobiłem server, hasło i go uruchomiłem. Ale gdy kumpel próbuje połączyć się przy pomocy przeglądarki:
    Nie wyświetla mu się strona

A gdy za pomocą "Run Viewer"
    Co jest nie tak? Z góry THX.

Obrazki dodajemy za pomocą przycisku "Dodaj obrazek".
    Gusioo.
  • REKLAMA
  • #2 6513346
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 6513739
    Maciek4141
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    1. U każdego wyłączcie firewalla i zaporę systemu.
    2. W kliencie VNC musisz podawać ip kumpla.
    3. Jeżeli któryś z was ma router to musicie przekierować porty.
  • REKLAMA
  • #6 6513773
    Bartasek94
    Poziom 16  
    Eh.. Gdy zrobiłem u siebie serwer i się podłączyłem to wszedłem ale ekran ciągle leciał w dół. Sądzę dlatego że to był mój pulpit a swojego nie da się pewnie podglądać na tym samym kompie.. A gdy kumpel stworzył serwer i chciałem się podłączyć to wyskakuje błąd:

Robiliśmy tak jak na stronie która podałeś/.
    ------------------------------------------------------------------------------------
    EDIT: Te IP kumpla mam wpisać tutaj?
  • REKLAMA
  • #7 6513807
    Maciek4141
    Poziom 22  
    Ściągnij TightVNC, jest prostszy i na pewno działa.
  • #8 6513836
    Bartasek94
    Poziom 16  
    To będzie okey?

Tylko nie chcę źle zrozumieć tego zdania:
    1. Po zainstalowaniu TightVNC w głównym katalogu programu powinniśmy znaleźć plik "vncviewer.exe". Przenosimy ten plik na komputer, z którego chcemy mieć zdalny dostęp do naszego peceta.

Czyli ja jeżeli chcę korzystać z kumpla pceta nie muszę instalować programu? Czy nawet jak zainstaluje ja i on to nic się nie stanie??

Link do torrenta skasowałem. Zazwyczaj producenci umieszczają swój program na swojej stronie internetowej.
    Gusioo.
  • #9 6513888
    Maciek4141
    Poziom 22  
    Po prostu ściągasz stąd Link Jak zainstalujesz to od razu masz klient i serwer. Kumpel uruchamia serwer, a ty klienta.
  • #11 6514046
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    Sprawdziłem:

Ja widzisz u Twojego kolegi jest/było OK
  • #12 6514100
    Maciek4141
    Poziom 22  
    Wygląda na to że masz poblokowane porty-wyłącz firewall`a i zaporę systemu. Wszystko powinno działać bez problemu.
  • #14 6515441
    Maciek4141
    Poziom 22  
    Czy może przypadkiem nie wpisal twojego ip na listę zablokowanych?
    Czy któryś z Was posiada jakiś router?
    Niech kumplem sprawdzi dokładnie numer portu na którym ma włączony serwer. Ja teraz nie mogę połączyć się z Twoim kumplem...
  • #15 6516326
    fend18
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    sprobuj zrobic tak: odpal u kolegi serwer u siebie klienta i przejdz w tryb nasluchu listening mode, kolega majac odpalony serwer (ikonka V obok zegarka) klika ppm wybiera add new client i wpisuje twoj adres IP powinno pojsc
  • #16 6525472
    Bartasek94
    Poziom 16  
    Maciek4141 napisał:
    Czy może przypadkiem nie wpisal twojego ip na listę zablokowanych?
    Czy któryś z Was posiada jakiś router?
    Niech kumplem sprawdzi dokładnie numer portu na którym ma włączony serwer. Ja teraz nie mogę połączyć się z Twoim kumplem...

Nie wpisał
    Nie mamy routera.

Może ja zrobiłbym server a ty połączył lub na odwrót? ;]

Moderowany przez Ari2k5:

Pomagamy na forum, a nie na GG/PW. Ostatnie ostrzeżenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbował nawiązać zdalne połączenie z komputerem znajomego za pomocą RealVNC, tworząc serwer i ustawiając hasło. Próba połączenia przez przeglądarkę (adres IP z portem 5800) nie powodowała załadowania strony, a połączenie przez program "Run Viewer" kończyło się błędem. Dyskusja wskazała na możliwe przyczyny problemu: konieczność wyłączenia zapory systemowej i firewalla, przekierowanie portów w przypadku routera, poprawne wpisanie adresu IP i portu serwera VNC. Użytkownicy potwierdzili, że brak routera i wyłączone zabezpieczenia nie rozwiązały problemu. Zaproponowano alternatywę w postaci TightVNC, który jest prostszy w konfiguracji i posiada zarówno klienta, jak i serwer w jednym pakiecie. Dodatkowo zasugerowano tryb nasłuchu (listening mode) i dodanie klienta na serwerze poprzez wpisanie adresu IP komputera łączącego się. Problemy mogą wynikać z blokady portów lub błędnej konfiguracji serwera i klienta VNC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA