logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WV Transporter T2 jaki stabilizator?

Marcin1980 06 Maj 2004 09:45 3406 12
REKLAMA
  • #1 627975
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Potrzebuje dowiedzic jakie napiecie zaśila wskażnik paliwa, tam był stosowany tranzystor, albo cos podobnego do stabilizatora, ale nie wim co, potrzebuje dowiedzic sie co tam założyc, ewetualnie potrzebowal bym schemat tego samochodu.
  • REKLAMA
  • #2 628366
    palan2004
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    do stabilizacji jest na pewno tranzystor jeżeli masz stary analogowy zegar umieszczony jest na liczniku jest to tranzystor wysokiej częstotliwości
    symbolu nie pamiętam ale chyba 774 nie jestem pewien
  • REKLAMA
  • #3 628367
    palan2004
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    do stabilizacji jest na pewno tranzystor jeżeli masz stary analogowy zegar umieszczony jest na liczniku jest to tranzystor wysokiej częstotliwości
    symbolu nie pamiętam ale chyba 774 nie jestem pewien
  • REKLAMA
  • #4 628707
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Ja załozylem tam stabilizator 9V jak narazie dzała tylko nie wim czy dobrze pokazuje paliwo? ale to jest jeszcze do sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #5 667576
    piotr32
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    w t2 jest stabilizator 10V jest zamontowany w tablicy wskażników na scieżkach z folii jego wydajność prądowa to 0.5A
  • #6 1712936
    wess122
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    I co zrobiłeś ten wskaźnik bo wala mi się gdzieś w garażu stary niekompletny licznik. Jak coś to pomogę.

Swojego przerobiłem na diesla. Silnik benzynowy co mi został podczepiony teraz jest do motolotni hahahaha.
  • #7 1713059
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2077767
    barjammm
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Kupilem Audi 100 80r. Ktos grzebal w przyzadach i spalony zostal stabilizator TCA700Y. Podmienilem go 7810 (zamienilem wejscia) i wskaznik paliwa dziala, ale prawdopodobnie zawyza - mam w baku ok 5-6l a wskazuje ze mam 1/4 baku. Srodkowa noga stabilizatora nie jest podlaczona bezposrednio do masy lecz po drodze jest rezystor. On tez zostal spalony tak, ze zeszla farba i nie mam pojecia jaka ma on miec wartosc. Wlutowalem za niego 100 Ohm. Czy ktos moze wie jaka wartosc ma miec ten rezystor?
    Z gory dzieki i pozdrawiam
  • #9 2077829
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2079129
    barjammm
    Poziom 14  
    Na pewno nie byla to zworka. Byl to rezystor o malej rezystancji. Zeszla farba, ale zostala warstwa z materialu oporowego. Mniej wiecej w srodku zostala przepalona. Zmierzylem rezystancje tych dwuch warstw i mi wyszlo w sumie ze to okolo 100 Ohmow, ale wiadomo, ze mogla sie zmienic pod wplywem ciepla. I dokladnosc pomiaru tez pozostawia sporo do zyczenia. Zastanawialem sie czy po prostu nie zewrzec tego, ale postanowilem wsadzic rezystor 100 Ohm, bo po cos on tam byl.
  • #11 2427743
    Zbyszeksk
    Poziom 12  
    Ocena: 44
    Właśnie próbuję naprawić taki sam licznik od Audi 80 B4 mam różne wskazania na wskażnikach temperatury i paliwa, na wejściu stabilizatora TCA 700Y przy włączonym kluczyku jest ok 14V, na wyłączonym ok 12V, na wyjściu ok 9V, czyli działa stabilizator, z tym że nie wiem czy jest to właściwy bo w liczniku było coś grzebane.
    barjammm mogę ci powiedzieć że u mnie rezystor koło stabilizatora ma wartość 22 Ω
    Czy zamiana tego stabilizatora na LM 7810 poprawi wskaznia??
  • #12 2427750
    Marcin1980
    Poziom 23  
    TCA 700Y to stabilizator 10V wiec jeżeli masz 9V to masz jakiś błąd i w efekcie błąd wskazań zegarów.
  • #13 2491340
    barjammm
    Poziom 14  
    Ten stabilizator powinien dawac 10V na wyjsciu, ale jak masz np 9,5V to nie ma problemu. Wazniejsze jest to, zeby napiecie na wyjsciu bylo stale, niezaleznie czy na wejsciu masz 11 czy 15V. Przy wskazniku powinno byc pokretlo do regiolacji wskazan i nim sprobuj ustawic prawidlowe wskazania.
    Jesli okaze sie ze stabilizator nie daje stalego napiecia na wyjsciu to zamien go na LM 7810, ale pamietaj ze ma on odwrotnie nozki - srodkowa przylutuj tak samo, ale pozostale zamien miejscami (najlepiej dolutuj kabelki).
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Transporterze T2 do stabilizacji napięcia zasilającego wskaźnik paliwa stosowany jest stabilizator napięcia 10V, zamontowany na tablicy wskaźników, wykonany na bazie tranzystora wysokiej częstotliwości lub układu scalonego TCA700Y. Jego wydajność prądowa wynosi około 0,5A. W przypadku uszkodzenia TCA700Y można go zastąpić stabilizatorem LM7810, jednak należy zamienić miejscami wyprowadzenia wejścia i wyjścia. Na wyjściu stabilizatora powinno być stabilne napięcie około 10V (dopuszczalne jest około 9,5V), co zapewnia prawidłowe wskazania wskaźnika paliwa. W układzie znajduje się również rezystor o niskiej wartości (około 22 Ω do 100 Ω) pomiędzy środkową nóżką stabilizatora a masą, który jest istotny dla poprawnej pracy układu. Wskazania wskaźnika paliwa mogą być regulowane potencjometrem dostępnym przy wskaźniku. W przypadku problemów z dokładnością wskazań zaleca się sprawdzenie stabilizatora i rezystora oraz ewentualną regulację układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA