logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać uszkodzone pliki JPG z karty SD w lustrzance Nikon?

silos 11 Maj 2009 21:11 7651 9
REKLAMA
  • #1 6518185
    silos
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witam

Lustrzanką Nikon wykonywane były zdjęcia na karcie pamięci SD. Do pewnego momentu pliki JPG zapisane są w porządku - zawierają obraz - jednak od jednego ze zdjęć zapis jest nie do podglądu - urwane zdjęcie w połowie, druga połowa szara. Następne zdjęcia już nie do odczytu. Niby rozmiar mają około 3MB jednak w zawartości są śmieci jak na zdjęciu poniżej (raz same 00, raz FF na przemian). Program PhotoRec z TestDiska jak i inne programy do odzysku nic nie wykazują jakoby były jeszcze jakieś kopie dobrze zapisanych tych zdjęć. Czy szans nie ma żadnych na odzysk tych danych ?

Za wszelką odpowiedź serdecznie dziękuję.

Z poważaniem
    Silos
  • REKLAMA
  • #2 6519179
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Niestety wszystko wskazuje na to, że problem wystąpił podczas momentu zapisu zdjęcia. Czyli de facto te zdjęcia nigdy nie zostały zapisane na karcie, a tym samym nie masz (przynajmniej moim zdaniem) szans na odzyskanie, zdjęć, których niestety na karcie SD nigdy nie było.
  • REKLAMA
  • #3 6519416
    silos
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witam

Niby urządzenie Nikon wysokiej klasy, karta SD marki Kingston Elite Pro 50x 3.3V a takie numery się porobiły. Wszystko najwyższej klasy a tu jednak utrata danych - niby pliki są ale bezwartościowe. Czy takie urządzenia drogie nie mają jeszcze swojej jakiejś wewnętrznej pamięci zapasowej "w razie czego" - taki backup przy zapisie na karcie zapis też wewnątrz urządzenia ?

Z poważaniem
    Silos
  • #4 6519804
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 6524431
    tczewiak_
    Poziom 10  
    Z moich doświadczeń z cyfrówkami wynika, że karta SD z prędkością 50X może 'nie wyrabiać' przy dzisiejszych dużych rozmiarach plików.
    Może podczas robienia zdjęć aparat nie nadążał z zapisem fotek, a Ty pstrykałeś następne.
  • #6 6524951
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    tczewiak_ napisał:
    Z moich doświadczeń z cyfrówkami wynika, że karta SD z prędkością 50X może 'nie wyrabiać' przy dzisiejszych dużych rozmiarach plików.
    Może podczas robienia zdjęć aparat nie nadążał z zapisem fotek, a Ty pstrykałeś następne.

Nie da rady. Jak zapelni sie bufor nie zrobi zdjecia. Przy zdjeciach seryjnych w przypadku lustra 8Mpix do bufora wejdzie z 6 moze 8 zdjec i nie da sie zrobic nastepnego dopuki tamte nie wyjda na karte. Trzymasz spust a aparat bedzie cykal po jednym po dwa...

Swoja droga przy odcieciu zasilania (awarii w aparacie - nie swiadomym wylaczeniu aparatu) jezeli bufor jest zapelniony to moze nastapic utrata danych. Jezeli aparat sie "wylaczy" bo za maly jest poziom enegrii w bateriach to jeszcze zapisze. To sa moje spostrzezenia z uzytkowania lustrzanek na C...
    A na odzysk raczej nie ma szans.

@janko_wodnik
    Co do dygresji to piwo dla kolegi...
    Bo wlasnie chcialem moja lustrzanke zmienic na cos nowszego (boje sie o migawke bo ma juz sporo natrzaskane) ale z opinii i problemow uzytkownikow firmy na C (mam caly system) te ostatnie modele cos sie psuja... W 40D awaryjna migawka , 50D cos ze softem i migawka... I patrzac na mojego poczciwego 350-tego widze ze daleki wschod robi postepy ;)
    Pozdrawiam
  • #7 6528390
    tczewiak_
    Poziom 10  
    Czy ten błąd objawia się cały czas ?
    Spróbuj sformatować kartę. U mnie pomogło.
  • REKLAMA
  • #8 6535822
    Rosina
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam! Chciałbym się dołączyć. Wczoraj robiłem ojcu fotki na bardzo ważnej imprezie. Aparat nikon d80. Po pewnym momencie (pod koniec) w miejscu gdzie pojawiała sie liczba zdjęć jeszcze do zrobienia, wyświetlił sie napis "For". Gdy chciałem włączyć podgląd obrazów w aparacie, wyświetlił się komunikat "Karta pamięci nie sformatowana, czy chcesz sformatować?" Oczywiście dałem NIE, i tak w kółko. Próbowałem odzyskać zdjęcia przy pomocy różnych programów. Udało mi sie 2 programami, ale nie mogę tych zdjęć otworzyć. Mają swój rozmiar, ale przy próbie otwarcia wyskakuje błąd .. błąd pliku JPG - błąd dekodowania! Przy próbie wejścia do karty poprzez windows XP, wyskakuje komunikat, "..Czy chcesz sformatować kartę?..". Zdjęcia są dla mnie bardzo ważne, a jeszcze ważniejsze dla ojca. Bardzo proszę o pomoc!
  • #9 6536141
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6536901
    cichy1984
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    mam troszke inny problem ale tez z jpg. żadnego obrazu nie da sie otworzyc na karcie sa tylko jakies smieszne foldery i pliki niby po 2-4gb.
    Spójrzcie na zrzut. Czym to ugrysc czy wogóle jest szansa odzyskania fotek ?? Fotki kolegi z jego wesela :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada lustrzankę Nikon i kartę SD Kingston Elite Pro 50x, na której pojawiły się uszkodzone pliki JPG – częściowo wyświetlane zdjęcia z szarą drugą połową oraz pliki nieczytelne, mimo że mają rozmiar około 3MB. Próby odzysku danych za pomocą PhotoRec i innych programów nie przyniosły efektu. W dyskusji wyjaśniono, że problem najprawdopodobniej powstał podczas zapisu zdjęć, co oznacza, że uszkodzone pliki nigdy nie zostały poprawnie zapisane na karcie. Lustrzanki posiadają bufor RAM, gdzie zdjęcia są tymczasowo przechowywane przed zapisem, ale nie tworzą kopii zapasowych w pamięci wewnętrznej. Błąd mógł wystąpić w buforze aparatu lub w systemie operacyjnym aparatu, a karta SD mogła zostać obciążona błędami zapisu. Sugerowano sprawdzenie karty pod kątem uszkodzonych sektorów oraz formatowanie karty jako potencjalne rozwiązanie problemów z dalszym użytkowaniem. Wskazano również, że szybkie karty 50X mogą nie nadążać z zapisem dużych plików, co może prowadzić do uszkodzeń. W przypadku awarii zasilania podczas zapisu możliwa jest utrata danych. Inne zgłoszenia dotyczyły podobnych problemów z komunikatami o konieczności formatowania karty i błędami dekodowania plików JPG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA