logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD-711 PHILIPS - wyłącza się po 30 minutach, czy to wina lasera?

marek1956 06 Maj 2004 13:24 3518 18
REKLAMA
  • #1 628298
    marek1956
    Poziom 11  
    Mam taki problem, diwidi po około 30 minutach pracy wyłancza się, wygląda to tak jaky gubił ścieżkę. Mam pytanie, czy może być to wina lasera, wszystkie kondensatory sprawdziłem, Już kiedyś miałem podobny problem ale w tedy był uszkodzony elektrolit, w układzie serwa.
    Dzięki za każdą informację.
  • REKLAMA
  • #2 629162
    videokam
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    przelutuj servo a jeśli nie pomoże to go wymień.
  • #3 643322
    quark
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Po 30 minutach włącza się, czy może wyłącza?
    Mam podobny problem ale w innym modelu. Jednak jest to rzadko i nieregularnie. U mnie na pewno jest inna przyczyna.
  • REKLAMA
  • #4 644705
    videokam
    Poziom 15  
    Jeśli rozmawjamy o dvd philips to b. często przelutowanie serva pomaga niezależnie od modelu-poprostu zimne luty
  • #5 780565
    piero
    Poziom 13  
    I JAK :?:
    Naprawiony ten DVD :?:
    Jeżeli tak - to i ja poproszę o receptę :idea:
    Jeżeli nie - to przyłączę się do problemu :!:
    Dla uściślenia dvd Philips model DVD711.
    Po czasie (różnym od ok. 5 do 20 minut) zatrzymuje się.
    Obraz na ekranie zostaje ten ostatnio pamiętany.
    Laser kręci jeszcze i próbkuje - pokazuje że szuka rozdziałów (?)
    i jak długo się da mu spokój i wytrzyma to na koniec pokaże NO DISC :!:
    Kiedyś takie naprawiałem i w jednym pomogło poprawienie tasiemek,
    w innym poprawienie lutów na płycie sterowania - tej pod mechanizmem.
    W tej sztuce po poprawieniu lutów zrobił się ładniejszy, jakby czystszy obraz, a usterka jest dalej :evil:

Może macie jakieś pomysły i doświadczenia :!: :?:
  • #6 780857
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 195
    SAA7399HL do wymiany na 100%.
    Pozdrawiam wszystkich którzy mają ten problem
    Po podniesieniu cen w Philipsie na ten procesor też szukam tańszego źródła, choć domyślam się że go nie znajdę, bo to przecież scalaczek Philipsa. Po wejściu do unii juz odczuliśmy na wielu podzespołach, że naprawy takich użądzeń zaczynają się nieopłacać.
  • #7 783687
    piero
    Poziom 13  
    Dzięki za info :!:
    Właśnie dokopałem się do podobnych wniosków :!:
    Dla zainteresowanych ciekawe info tutaj:
    Philips SACD1000 problems solution page! :!:
    MORTEM napisał:
    Po podniesieniu cen w Philipsie ...

w tym przypadku to sedno sprawy - wcześniej nie czytał wcale - uszkodzony był VAL6011 - a po jego wymianie wyskoczyło jeszcze tooo :evil:
    i właściwie teraz już nie opłaca się naprawiać :!:

a za ile można kupić SAA7399HL :?:
    Może ktoś ma w "rozsądnej cenie" :?:
  • #8 787108
    Teston
    Poziom 12  
    Witam.
    Czy próbował już ktoś tej solucji w praktyce i czy pomogła na problem stop klatki bez wymiany SAA7399HL.
    Pozdrawiam
  • #9 787120
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Skuteczna naprawa to wymiana serwa. Gdyby mi ktoś przelutował stare serwo i o dziwo by ruszyło jestem w stanie pokazać taką płytę, która na tym starym serwie nie będzie chodziła. Dla nie wiedzących nowe serwo w swojej nocie katalogowej "małymi literkami" ma oznaczenie jeszcze M2. Na pewno jest poprawione i mniej czułe na jakiekolwiek "siły zewnętrzne". Polecam stosowanie mimo dużych kosztów. Sprzęt po wymianie serwa na nowe nie trafia na reklamacje.
  • REKLAMA
  • #10 787292
    piero
    Poziom 13  
    Hmmm, nooo tak, ale ...
    wymieniać SAA7399HL ?
    czy na taki sam - nowy ?
    - ile kosztuje ?
    czy może ten "m2" pasuje 100% dokładnie ?
    - ile kosztuje ?
    czy może lepiej całą nową płytkę ?
    - ile kosztuje ?
    - kto może mieć ?
  • REKLAMA
  • #11 787348
    rae0113
    Serwisant RTV
    Ocena: 25
    parę dni temu miałem Yamahę stop klatkę po kilkudziesięciu minutach.Postanowiłem spróbować i przelutować servo.Mówię wam, aż strzelały nogi jak go grzałem dmuchawą.Chodzi do tej pory a puszczam na nim parę filmów dziennie żeby sie upewnić.Tak więc nie zawsze wymiana-czasem jednak mozna coś uratować.A tak nawiasem-SAA -200zł + robocizna- jeden klient na dziesięciu chce to robić.
  • #12 807584
    knocon
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    ja podobnie jak WY mam problem ze stopklatką!przeczytałem wypowiedzi na elektrodzie!Przejrzałem również linka którego posłał PIERO!czy mam rozumiec ze omawiana tutaj usterka powinna ustąpic wymieniając kondensatorki płytce pod laserkiem???(jezeli tak to po co wymieniac SAA??)czy ktos wymieniał SAA7399HL i zaczęło mu to poprawnie działac?
  • #13 809944
    piero
    Poziom 13  
    Właśnie :!:
    Też chciałbym wiedzieć :idea:
    I tu ponowię pytania, w nadziei, że KTOŚ COŚ podpowie:
    wymieniać SAA7399HL ?
    - ile kosztuje ?
    - ktoś już wymieniał ?
    czy może ten "m2" pasuje 100% dokładnie ?
    - ile kosztuje ?
    czy może lepiej całą nową płytkę ?
    - ile kosztuje ?
    - kto może mieć ?
    - kto ma taką sprawną płytkę :?: :?: :?:
  • #14 810156
    Giciomen
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    witam problem z DvD philips jest długi niz Sie Wydaje....problemem moze byc układ serwo tak jak poodejrzewacie ale jest jeszcze układ o oznaczeniu Omega Dvd kiedys udało sie go wymienic i Dvd chodzi po dzien dzisiejszy mozna probowac temu zaradzic... sprobowac nakleic radiator by lepieij odprowadzil ciepło.pozdrawiam
  • #15 810489
    piero
    Poziom 13  
    W "moim" przypadku żaden z układów na płytce sterowania nie grzeje się zbytnio.
    Co więcej w jednym dvd ta sama płyta blokuje odtwarzanie po 7. a w drugim po 15 minutach.
    Po zamianie między tymi dvd płytek sterowania czasy te wynoszą odpowiednio 10 i 17 minut.
    Moim zdaniem jedna płytka (może servo) jest "bardziej", a drugie "mniej" uszkodzone, a ponadto na czas blokowania ma jeszcze wpływ coś innego - poza tą płytką.
    Qrcze, miałbym sprawną płytkę - można byłoby blizej identyfikować usterkę :evil:
  • #16 810775
    knocon
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    witam ponownie!GICIOMEN--->niestety w moim przypadku naklejenie radiatora ( z wentylatorem )na OMEGA DVD nic nie dało!w sumie na omawianej tutaj płytce nic sie za bardzo nie przegrzewa!Usterka przez z którą walczymy jest nawet opisana na stronce przytoczonej wyżej i pisze tam ze owe zawieszanie sie nie jest wynikiem przegrewania sie SAA!!PYTANIE brzmi: czy ktos wie gdzie takie SAA mozna nabyc?(poza NORTh gdzie cena jest koszmarna !!!) POZDRAWIAM!
  • #17 812326
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Nowe serwo w 100% pasuje za stare, cena 180zł+VAT.
    Widzę, że wszystkim nam nie podoba się cena tego scalaczka.
    Odpowiedzialni za to siedzą za Odrą, to oni krzyczeli, że w Polsce można naprawiać sprzęt za "darmo" no i po wejściu do UNII mamy to co chcieliśmy.
  • #18 812466
    Tadmen
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    zgadzam się z MORTEM,że w większości przypadków robi to SAA,ale nie tylko ,jest jeszcze TZA który również podobnie się uszkadza,i tu problem,
    następne 100 zł+VAT.
    Dlatego też nie mając 100%pewności (należy podłożyc)nie warto sie
    pakować w zakup SAA,tym bardziej iż w tym sprzęcie zaczęły się równiez sypac lasery,a jeśli się sypnie wkrótce po naszej naprawie?
    Pozdrawiam
  • #19 824561
    piero
    Poziom 13  
    Właśnie !
    Lasery !
    Teraz mam już takie trzy dvd!
    W jednym zasilacz, w drugim zimne luty, wreszcie w trzecim padnięty laser.
    Wszystkie zrobione i teraz w każdym została jeszcze TA właśnie usterka!
    Wygląda na to, że wogóle nie opłaca się do tych dvd zagladać!

Podsumowanie tematu

✨ Problem z odtwarzaczem DVD Philips model DVD-711 polega na tym, że urządzenie wyłącza się lub zatrzymuje po około 5 do 30 minutach pracy, co objawia się zatrzymaniem obrazu i komunikatem "NO DISC". Przyczyną usterki może być uszkodzony układ serwo, zimne luty na płytce sterowania pod mechanizmem, bądź uszkodzony procesor SAA7399HL, który jest kluczowym elementem sterującym. Wymiana lub przelutowanie układu serwo często rozwiązuje problem, jednak koszt nowego serwa jest wysoki (około 180-200 zł plus VAT). Wymiana scalaka SAA7399HL również jest skuteczna, ale jego cena i dostępność są problematyczne, a naprawa może być nieopłacalna. Dodatkowo, uszkodzeniu mogą ulegać inne układy, takie jak TZA czy Omega DVD, które również wpływają na stabilność działania. Próby chłodzenia układów (np. radiator z wentylatorem) nie zawsze przynoszą efekt. W niektórych przypadkach problemem są również lasery, które mogą ulec awarii niezależnie od układów elektronicznych. Ogólnie naprawa tych odtwarzaczy jest coraz trudniejsza i kosztowna, co wynika m.in. z rosnących cen części i ograniczonej dostępności oryginalnych komponentów Philipsa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA