logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pytanie o halogeny 12V w suficie podwieszanym + trafo

krzysztof.kt 11 Maj 2009 21:40 6681 18
REKLAMA
  • #1 6518347
    krzysztof.kt
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam,

mam pytanie o halogeny do sufitu podwieszanego,ponieważ czytając różne posty na tym forum nagle nie wiem co mam zrobić.

Jutro zakładam sufit podwieszany w klatce schodowej w domku jednorodzinnym (klatka łącznie ma 20m2) zamówiłem więc 6 x halogen z żarówkami MR16 50W na 12 V. Oczywiście żeby jakoś to sprawnie połączyć zakupiłem 3 x transformator po 105 W czyli spokojnie połącze sobie do 1 transformatora 2 halogeny po 50W.

Pytanie moje teraz brzmi jak mam to podłączyć, bo czytałem o wywalaniu bezpieczników, paleniu sie nich itp...czy mogę w/w zestaw podłączyć pod zasilanie od żarówki która tam była?? czy jest jakieś ryzyko przepalenia kabli ??

pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 6518392
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 287
    Nie popali kabli tylko ewentualnie styki włącznika albo będzie S-ka wywalać (wcale niekoniecznie) , wtedy kupisz układ softstartu, powinien być w tym samym sklepie gdzie kupujesz transformatory. Ryzyka nie ma, możesz zrobić testy bez softstartu. Jak wywali bezpiecznik albo włącznik będzie iskrzył jak spawarka to j.w.
  • #3 6518410
    krzysztof.kt
    Poziom 16  
    nie znam się za bardzo na elektronice, ten układ soft startu co to jest i gdzie się wtedy go montuje??

a i kolego tam na tej klatce jest zamontowany taki układ ze u góry palisz światło, na dole gasisz albo na odwrót - nie ma to nic znaczenia w tym przypadku??
  • #4 6518423
    Darrieus
    Poziom 38  
    Za włącznikiem a przed transformatorem, dokładnie to przed uzwojeniem pierwotnym, żeby nie było :D

Włącznik krzyżowy/schodowy w niczym nie przeszkadza.
  • REKLAMA
  • #5 6518497
    krzysztof.kt
    Poziom 16  
    ok widziałem juz po 20-30zł te układy soft start, jutro będę całość instalował, więc zobaczę narazie bez tego jak będzie świecić i nie wywali korków to ok, jak wywali to wiem ze muszę kupić układzik, pytanie jeszcze mam jaki kabel do połączenia tego wszystkiego 2 żyłowy o przekroju 1,5mm czy 2 mm lepiej??

najgorsze jest to ze robię to u przyszłych teściów i boje się ze halogeny nie oświetlą wystarczająco tej klateczki ;/ powiedziałem ze będzie ok dlatego też wziąłem żarówki po 50W...jak myślisz kolego..?

dzięki w ogóle za podpowiedzi
  • #6 6519201
    przemekjasiu
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    1.5mm w zupełności wystarczy na oświetlenie
  • #7 6520026
    krzysztof.kt
    Poziom 16  
    Dzisiaj kupiłem 20 metrów kabelka 2 x 1,5 mm ,tylko że nie wiedziałem czy mam wziąść miedź czy skrętkę, wziąłem skrętkę - czy wybór trafiony czy lepiej kupić miedziany??
  • #8 6520981
    pawelo220v
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Kolego może być i skrętka, do oświetlenia jest zupełnie wystarczający. Powodzenia
  • #9 6523374
    przemekjasiu
    Poziom 14  
    nada sie napewno a nawet skrędka lepsza bo sie bardziej podda przy układaniu
  • #10 6523835
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 826
    Tylko do każdej żarówki od transformatora pociągnij osobne przewody a nie od żarówki do żarówki. 1,5mm2 na dwie żarówki będą się grzały.
  • #11 6523925
    Homeruss
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Ja z innym pytaniem. Mając transformator taki elektroniczny (nie torroid) i jeśli mam zamontowany wyłącznik, ale już za transformatorem to czy bez obciążenia on pobiera prąd czy nie?
  • REKLAMA
  • #12 6523986
    przemekjasiu
    Poziom 14  
    Coś napewno pobiera a jaki masz ten transformator
  • #13 6525756
    krzysztof.kt
    Poziom 16  
    Panowie mam jeszcze pytanie co do halogenów...dzisiaj już wszystko zainstalowałem 6 x 50w po 12 V (3 transformatorki 105W + po 2 x 50W MR16) i moje pytanie brzmi.

Halogeny tzn ta końcówka od żarówek jest praktycznie od sufitu (beton) około 1-2 cm nieraz prawie na styk, czy może to być jakiś problem na dłuższą mete z tym emitowanym ciepłem od halogenów, boje się ze może mi sie papier od rygipsu zapalić ; (? czy to możliwe?

i jak jest w końcu z tym 230v a 12 V, bo nie rozumiem już, czy prądu ciągną teraz tyle samo co żarówki po 50W (230v) czy mniej ?skoro to niby po 12V leci?
    pozdrawiam

Widzę, że kolega nie zrozumiał mojej "czerwonej sugestii" (w jednym z postów), więc napiszę wprost.
    Na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni właściwe dla języka polskiego.
    Znaki przestankowe stawia się bezpośrednio po wyrazie, potem spacja. Zdanie zaczyna się wielką literą. Znaki diakrytyczne /ogonki/ są integralną częścią naszego języka!
    Popraw swoje posty w tym temacie, nie usuwając mojego wpisu.
    [Akrzy]
  • #14 6525916
    Darrieus
    Poziom 38  
    Może się zapalić, musisz coś wykombinować.
    A z tym prądem to halogen 50W na 12V i na 230V pobiera tyle samo , tylko że przy 12V dochodzą straty na transformatorze więc będzie troszkę więcej jak w wersji 230V.
  • REKLAMA
  • #15 6526225
    robert_sz
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Z twojego opisu wynika, że nad halogenami jest goły beton i chyba nie ma żadnego ocieplenia wokół.
    Jeśli tak jest to się nie przejmuj ciepłem. Beton to wszystko przejmie.
    Najważniejsze żebyś nie dociskał na siłę przewodów wystających z kostek do betonu, wtedy napewno się upalą od temperatury i naprężeń.
    Jeśli nic innego nie wymyślisz to jedynie zakup niższych lamp Cię ratuje.

O zapaleniu papieru pierwsze słyszę. To jest 50W a nie 500W czy więcej.
    Z ciekawości wezmę zaraz lutownice i będę grzał płyty G-K, może jednak zapale ten papier...

Ostatnia sprawa, nigdy nie robiłem zabudowy G-K co najwyżej łączyłem różne elektryczne rzeczy w zabudowie.
    Ale u fachmanów podpatrzyłem że czasem robią w rogach dodatkowe dziury i umieszczają tam wywietrzniki.
    Zapewne chodzi o wentylację takiej zabudowy. Najczęściej to było w pomieszczeniach wilgotnych.
    Ot taka ciekawostka.

Dodano po 6 [minuty]:

Homeruss napisał:
    Ja z innym pytaniem. Mając transformator taki elektroniczny (nie torroid) i jeśli mam zamontowany wyłącznik, ale już za transformatorem to czy bez obciążenia on pobiera prąd czy nie?

Niestety, to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie. Co najmniej z dwóch powodów:
    - transformator/zasilacz elektroniczny nie lubi pracować w stanie jałowym, nie został po prostu do tego zaprojektowany
    - stale włączona elektronika jest podatna na wszelki "syf" który lata sobie w sieci energetycznej: przepięcia, zakłócenia, zaniki zasilania...

O większych prądach roboczych wyłącznika i niepotrzebnym wydłużeniu przewodów (spadki napięć) nie wspominam.

Tobie to pewnie nic nie pomoże, ale może to być wskazówką dla innych na przyszłość.
  • #16 6526682
    krzysztof.kt
    Poziom 16  
    Tak, od góry jest beton (od schodów bardzo gruby), a 60 cm w prawo boazeria :/ ale chyba nie powinno się nic stać? po między boazerią a halogenem jeszcze są 2 stelaże cd60 :)
  • #17 6527928
    przemekjasiu
    Poziom 14  
    nic ci sie nie stanie napewno halogeny nie daja tak dużo ciepla zeby cos sie zajeło wiec nie martw sie
  • #18 6529032
    krzysztof.kt
    Poziom 16  
    Panowie dziwna sytuacja, wszystko podłączone,sufit zamontowany, podłączam ostatni halogen 6/6 odpalam i światło przygasło 3 x i poleciała faza i to na zewnątrz domu. Transformatorek spalony,czy możliwe żeby końcówka od żarówki MR16 miała fabrycznie w sobie gdzieś zworkę? bo 5 halogenów świeciło normalnie, podłączyłem 6 zapaliłem i efekt taki jak napisałem, reklamować?
  • #19 6547073
    przemekjasiu
    Poziom 14  
    sprawdź najpierw kable wszystkie od trafo do 6 żarówki i jak jest ok to pewnie , że reklamuj

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji halogenów 12V MR16 o mocy 50W w suficie podwieszanym na klatce schodowej o powierzchni 20m², zasilanych przez trzy transformatory o mocy 105W każdy, po dwa halogeny na transformator. Poruszono kwestie prawidłowego podłączenia, ryzyka przepalenia kabli oraz konieczności stosowania układu softstartu montowanego za włącznikiem, przed uzwojeniem pierwotnym transformatora, aby zapobiec wybijaniu bezpieczników i iskrzeniu. Zalecane jest prowadzenie osobnych przewodów od transformatora do każdej żarówki, a do instalacji wystarcza kabel 2-żyłowy o przekroju 1,5 mm², dopuszczalna jest zarówno skrętka, jak i przewód miedziany. Omówiono także kwestie bezpieczeństwa cieplnego – halogeny emitują ciepło, ale przy montażu bezpośrednio pod betonem nie powinno dojść do zagrożenia pożarowego, choć zaleca się unikanie dociskania przewodów do betonu. Wskazano, że halogeny 50W na 12V pobierają prąd zbliżony do żarówek 230V o tej samej mocy, z uwzględnieniem strat na transformatorze. Na koniec opisano problem z uszkodzonym transformatorem po podłączeniu szóstego halogenu, sugerując sprawdzenie okablowania i ewentualną reklamację uszkodzonego elementu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA