logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie schematu halogenów 230V i zmiana na 12V z transformatorem

tysman 14 Lip 2009 20:37 11824 7
REKLAMA
  • #1 6778960
    tysman
    Poziom 10  
    Witam !

Bardzo proszę o sprawdzenie poprawności schematu przed podłączeniem halogenów 230V.

Jaki wpływ będzie miało na układ jeżeli w przyszłości na ok 6 metrach wprowadzę transformator i zmienię halogeny na 12 V ??

Sprawdzenie schematu halogenów 230V i zmiana na 12V z transformatorem
  • REKLAMA
  • #2 6778990
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    Ile żarówek i jakiej mocy przewidujesz dać pod to trafo.
  • REKLAMA
  • #3 6779010
    mr.Sławek
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    Nie wiem co tu jest do sprawdzaenia :)
    Jesli na 6m wprowadzisz transformator na 12V bedzie to mialo taki wplyw na uklad, ze musisz zmienic halogeny na 12V (te ktore beda podlaczone pod trafo), ale nie wiem w jakim celu tak robic.
  • REKLAMA
  • #4 6779061
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    mr.Sławek napisał:
    Nie wiem co tu jest do sprawdzaenia :)
    Jesli na 6m wprowadzisz transformator na 12V bedzie to mialo taki wplyw na uklad, ze musisz zmienic halogeny na 12V (te ktore beda podlaczone pod trafo), ale nie wiem w jakim celu tak robic.

Popatrz jeszcze raz na schemat a ujrzysz przewód 1,5mm². To za mało na trafo i żarówki 12V
  • REKLAMA
  • #5 6779137
    tysman
    Poziom 10  
    Przewiduje 4 żarówki halogenowe o mocy 35 W każda.
  • #6 6779153
    mr.Sławek
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    No to nie ma aż takiej tragedii z przekrojem przewodów.
  • #7 6780375
    tysman
    Poziom 10  
    Czyli przekrój kabla - 1,5 mm na zasilanie 4 halogenów 35W w przypadku zamiany na halogeny 12V będzie za mały ??

Jeżeli będę chciał zastosować trafo to muszę np. dodać jeszcze drugi kabel 1,5 mm2 (jeden mam już położony). Czy wystarczy zwiekszyć przekrój (dodać kabel 1,5mm) tylko za trafo, przed halogenami na ok 6 m, czy muszę zwiększyć przekrój na całej długości od wyłącznika ??

pozdrawiam
  • #8 6780451
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1003
    Przytaczam fragment instrukcji dołączonej do elektronicznego zasilacza 12V przeznaczonego do zasilania żarówek halogenowych:
    Cytat:
    Minimalna długość przewodów wyjściowych 30cm.

Długość przewodów wyjściowych powinna być równa dla poszczególnych żarówek, co gwarantuje jednakową jasność świecenia.

Ściemniacz oświetlenia montować po stronie wejściowej transformatora.

Napięcie wyjściowe mierzyć miernikiem TRUE RMS 100kHz, pomiar innym miernikiem będzie błędny.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sprawdzenia poprawności schematu podłączenia halogenów 230V oraz wpływu wprowadzenia transformatora i zmiany na halogeny 12V na odcinku około 6 metrów. Poruszono kwestię doboru przekroju przewodów, gdzie standardowy kabel 1,5 mm² jest wystarczający dla 4 halogenów o mocy 35W każda przy zasilaniu 230V, jednak przy zastosowaniu transformatora i halogenów 12V konieczne może być zwiększenie przekroju przewodów lub dodanie dodatkowego kabla 1,5 mm² na odcinku za transformatorem. Zwrócono uwagę, że zmiana napięcia wymaga użycia halogenów 12V oraz odpowiedniego transformatora. Wskazano, że przekrój przewodu 1,5 mm² może być niewystarczający dla zasilania 12V na dłuższym odcinku, co może wymagać modyfikacji instalacji od wyłącznika do halogenów. Przytoczono fragment instrukcji do elektronicznego zasilacza 12V, podkreślając konieczność dostosowania instalacji do parametrów transformatora i mocy żarówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA