logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iexplore.exe - Wysokie użycie pamięci i aktywność sieciowa po uruchomieniu przeglądarki

eldimani 13 Maj 2009 15:45 2221 9
REKLAMA
  • #1 6525294
    eldimani
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Problem:
    Występuje po włączeniu przeglądarki (7).
    Oglądanie nawet pojedynczych stron powoduje szybki wzrost użycia pamięci dla tego procesu do poziomu 60 000 K.
    Inne procesy: explorer.exe, ekrn.exe też wykazują większe użycie pamięci.

Równocześnie proces pojawił się, czego nigdy wcześniej nie obserwowałem, w zakładce "połączenia sieciowe" pogramu Eset Smart Security wysyłając i ściągając coraz większe ilości danych.

Przyczyna:
    Problem dostrzegłem jakoś po tym jak próba uruchomienia ściągniętego filmu w Windows Media Player (11) zakończyła się błędem, zamknięciem przeglądarki, antywirusa(!) i zresetowaniem pulpitu.

Podjęte działania:
    Skanowanie Eset'em nic nie wykazało podobnie jak paroma innymi skanerami
    ComboFix jakby unormował użycia pamięci ale proces dalej pojawia się w połączeniach sieciowych

Proszę o sprawdzenie loga i pomoc.
    Załączam log z combofix
    Załączniki:
    • ComboFix.txt (7.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 6526330
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10421
    Co masz w tym katalogu: c:\documents and settings\All Users\Dane aplikacji\~0 ?

Log wyglada ok.
  • #3 6527013
    eldimani
    Poziom 11  
    Zawartość (ukrytego) katalogu Dane aplikacji w załączniku.

Mam w tych okolicach zamieszane bo mam:
    -Administrator
    -All Users
    -X

X zastąpił kiedyś nazwe Anna. W każdym razie na kompie zawsze loguje się jedna osoba i ma jako jedyna uprawnienia administratora (jak mniemam.)
    Nie wiem czy tak ma być, nie umiałem sobie z tym poradzić kiedyś i tak zostało.

Wciąż coś jest nie tak. Proces iexplore.exe nadal pojawia się w połączeniach sieciowych i coś ściąga, może tylko rzadziej.
    Użycie pamięci dla niego teraz wzrasta do ok. 60 000 K po czym spada i tak w kółko.
    Wydajność na starcie mam 175MB. Po włączeniu przeglądarki i oglądaniu tylko strony tego forum wzrosło stopniowo do 267MB. Co jakiś czas użycie procesora jest na poziomie 90%
    Załączniki:
    • iexplore.exe - Wysokie użycie pamięci i aktywność sieciowa po uruchomieniu przeglądarki Folder dane aplikacji.JPG (90.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 6527100
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Co obciaza procesor? Z czym laczy sie IE?
  • REKLAMA
  • #5 6527130
    eldimani
    Poziom 11  
    Udało mi się przedtem uchwycić
    Załączniki:
    • iexplore.exe - Wysokie użycie pamięci i aktywność sieciowa po uruchomieniu przeglądarki Połączenia sieciowe Eset.JPG (94.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 6527362
    eldimani
    Poziom 11  
    Tak sprawdzając to wiele tych numerów stron to google
    Jedynie:
    80.72.46.162 - to biała strona i napis tryton
    217.74.70.227 - pusta strona
    207.46.216.54 - www.msn.com

Googla mam jako stronę startową ale mam od jakiegoś czasu tak, że jak włącze przeglądarke to nigdy nie wyświetla się od razu, tylko jak przy braku połączenia komunikat , dopiero po paru razach zaskakuje.
    Załączniki:
    • iexplore.exe - Wysokie użycie pamięci i aktywność sieciowa po uruchomieniu przeglądarki Wido połączeń sieciowych.JPG (127.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 6527421
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wszystko wyglada ok.
  • #9 6527559
    eldimani
    Poziom 11  
    Dobra, dziękuję. Będę obserwował co się będzie działo dalej.
    Proszę Cię jeszcze o zerknięcie na loga hijackthis, co tu można zafix'ować z jakichś smieci. On był też robiony jako pierwszy.
    Załączniki:
    • hijackthis log.txt (4.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 6527903
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Usun zbedne:
    O20 - Winlogon Notify: dimsntfy - %SystemRoot%\System32\dimsntfy.dll (file missing)
    O20 - Winlogon Notify: WgaLogon - C:\WINDOWS\

Podsumowanie tematu

✨ Po uruchomieniu przeglądarki Internet Explorer (iexplore.exe) obserwowane jest wysokie zużycie pamięci (do około 60 000 K) oraz wzmożona aktywność sieciowa, co jest nietypowe i pojawiło się po próbie odtworzenia filmu w Windows Media Player 11, która zakończyła się błędem i resetem pulpitu. Proces iexplore.exe pojawia się w zakładce połączeń sieciowych programu Eset Smart Security, wysyłając i pobierając dane. Skanowania antywirusowe, w tym Eset i inne narzędzia, nie wykazały infekcji. Użycie pamięci i procesora wzrasta podczas przeglądania nawet pojedynczych stron, a procesor osiąga obciążenie do 90%. Adresy IP, z którymi łączy się IE, to głównie serwery Google, MSN oraz kilka nieznanych, w tym adres 80.72.46.162 z napisem "tryton". Wskazano na możliwe problemy z uprawnieniami w katalogach użytkownika oraz zalecano usunięcie nieistniejących wpisów Winlogon Notify w logu HijackThis, takich jak dimsntfy.dll. Po zastosowaniu ComboFix problem częściowo ustabilizował się, ale proces nadal wykazuje aktywność sieciową. Sugerowane jest dalsze monitorowanie i usunięcie zbędnych wpisów systemowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA