logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iexplore.exe uruchamia sie podwójnie + pytanie Avira AntiVir

ChallengerPL 31 Sie 2009 18:22 4004 10
REKLAMA
  • #1 6964976
    ChallengerPL
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Powracam... znowu z pytaniem dotyczacym procesów. Sorry za te chore zachowanie, ale ostatnio chyba zaduzo sie naczytalem o wirusach i tym podobnych. Nie mówcie ze przesadzam i przeczytajcie to please.

Dla pewnosci pytam was czy to normale ze iexplore.exe wlacza sie podwójnie przy uruchamianiu Internet Explorera 8. Nie jestem pewny, ale zdaje mi sie ze wczesniej tak nie bylo. Poza tym uzycie pamieci obu tych procesów bardzo sie rózni: jeden z nich uzywa tak miedzy 4.400 a 8.000 Ko (chociaz tyle ja widzialem) a w drugim uzycie pamieci trzyma sie powyzej 55.000 Ko i to mi sie wlasnie nie podoba.

Avira nic nie wykrywa, nie jestem pewny ze to taki dobry program (no ok, mówiliscie na tym forum ze tak...).

Szukalem troche na Google (polski i belgijski tez) i na elekrodzie i doszlem do wniasku ze nic nie znajde.

Znalazlem takie procesy w %SystemRoot%\ie8 i %SystemRoot%\ie7 i mysle ze moze to wszystko tlumaczyc ale po co mialyby mi sie wlaczac te dwa procesy równoczesnie skoro ja poprostu uzywam 8. Przy okazji spytam; czy moge wywalic folder ie7 oraz ie7updates na dobre?

Log z hijackthis w zalaczniku (zmienilem nazwe aplikacji na Sprawdzanie.exe).

I mam tez male pytanko odnosnie do Aviry, poniewaz mam ten darmowy no i pojawia sie co jakis czas jakas reklama o wersji Premium, a ja chce to zlikwidowac, czy moge wywalic proces avnotify.exe na dobre? Bo wydaje m isie ze to wlasnie ten proces jest za to odpowiedzialny.

Ostatnie pytanie: dlaczego dzisiaj pierwszy raz zauwazylem proces imapi.exe niewiadomo skad a po jakims czasie zniknal (gdy jeszcze patrzylem na google'ach do czego on sluzy). Przeciez ja nic na plyte nie nagrywalem i nawet nie mam do tego programu. :|

Dzieki za odpowiedzi.

EDIT 01/9
    Poprzedni temat juz dawno skonczylem, dzieki za wasza pomoc, duzo oczyscilem kompa i przestal sie zacinac. Gra GunZ szla super; no moze nie szla na najlepszych ustawieniach graficznych ale bylo o wiele lepiej i mozna bylo znowu normalnie grac. Teraz znowu zaczal sie zacinac. Ja mam pecha.
    Załączniki:
    • hijackthis.txt (4.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 6965269
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10418
    Nie czytaj juz nic wiecej i nie pisz kolejnych postow.

Avira jest darmowa dlatego wyswietla reklamy, nic Ci sie nie stanie jak klikniesz Ok.
  • REKLAMA
  • #3 6965313
    DVDM14
    Poziom 35  
    Ocena: 551
    Jeśli zależy ci na bezpieczeństwie zmień IE na firefoxa, i jeśli chodzi o antywirusa to avast lepszy. Wyniki testów wykrywalności wirusów(dobreprogramy):
  • REKLAMA
  • #4 6965421
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Czesto sprawdzam pliki na virustotal lub jotti i wyniki sa zupelnie inne niz pokazuje Twoj screen.. co innego testy na paczce gotowych trojanow (czesto archaicznych), a co innego wykrywanie i usuwanie prawdziwych zagrozen.
  • #5 6966516
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    DVDM14 napisał:
    Jeśli zależy ci na bezpieczeństwie zmień IE na firefoxa, i jeśli chodzi o antywirusa to avast lepszy. Wyniki testów wykrywalności wirusów(dobreprogramy):

Wiesz, że Twój screen jest bezużyteczny?
    Pracuję w supporcie AVG i znam od podszewki zdecydowaną większość komercyjnych narzędzi AV i żadne nie ma szans z większością współczesnych infekcji.
    Wiem co mówię testuję regularnie zarówno AVG jak i aplikacje konkurencji.
  • REKLAMA
  • #7 6967784
    ChallengerPL
    Poziom 12  
    sorki zapomnialem ze trzeba w zalaczniku... :/ Juz jest.

Heh, w poprzednim temacie zalecano mi Avire i mówiono m ize AVG nie jest dobrej jakosci, a AVG to ja mialem triala (skonczyl sie juz). W kazdym razie Avira nic nie wykrywa. Przypomnialem sobie ze mam Anti-Malware'a, odezwe sie jak skoncze skan.

Mój system to Windows XP Pro Service Pack 3

Zrobilem zrzut; mozecie tutaj zobaczyc róznice miedzy pierwszym a zaznaczonym procesem Przypominam mam wlaczone tylko te okno z elektroda:
    A po napsianiu pierwszego postu w tym temacie mialem wlaczone YouTube ze spauzowanym filmikiem i zauwazylem ze jeden z procesów mial ponad 1000Ko a drugi mial powyzej 110000Ko (tak, nie ma pomylki w pisaniu, 110000Ko).

EDIT:
    znalazlem cos podejrzanego (nie no tym razem jestem pewny ze to podejrzane). slrundll.exe nie jest chociaz u mnie, procesem w menedrzerze zadan ale zauwazylem ze mam ich dwa, jeden w %SystemRoot% a drugi %SystemRoot%/system32. Jeden z nich jest jakims syfem, ale nie wiem który ja mam wywalic. Czytalem ze prawidlowa lokalizacja to %SystemRoot% ale na jednej stronie, a moze to byc blad. Moze wy macie ten slrundll.exe i powiecie gdzie on sie u was znajduje?

A w temacie "TASKMAN.EXE" nie chcieliscie mi wierzyc ze u mnie TASKMAN.exe w %SystemRoot% jest dodejrzany. No to prosze: znalazlem drugi, napisany z malych liter, w %SystemRoot%/system32.

Czy to jest normalne? Przeciez ja czytalem ze jak sie ma ich pare, to tylko jeden jest prawdziwy (ten z prawidlowa lokalizacja).

EDIT:
    No to jeszcze jeden. macie u siebie winhelp.exe w %SystemRoot% oraz winhlp32.exe w %SystemRoot%\system32? Jesli tak to dlaczego ja mam te dwa, ale winhlp32.exe jest RÓWNIEZ w %SystemRoot%?

Czy m isie zdaje czy ja, po wielogodzinnym czyszczeniu mam nadal pelno syfu?? :(
  • #8 6968708
    Maniek2808
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    ChallengerPL musisz wykonać następujące czynności:
    Po pierwsze
    Zrob liste procesów na Twoim komputerze które wydają Ci sie podejrzane.
    Po drugie
    Uruchom ponownie komputer
    -zaraz po starcie wciśnij klawisz <F8>
    - wybierz opcje uruchom w trybie awaryjnym
    Po zalogowaniu sie znajdź opcje : pokaz ukryte foldery
    -klikasz na start
    -moj komputer
    -narzędzia I otwierasz opcje folderów
    -otworz zakładkę widok
    -pod opcja ukryte pliki I foldery wybierz Pokaz ukryte pliki I foldery
    - odznacz polecenie: Ukryj chronione pliki systemowe(zalecana opcja) ,potwierdź kikając na tak a potem ok.
    Po trzecie
    -znajdź plik o nazwie ldr64.dll bo to on jest przeważnie odpowiedzialny za wirus iexplore.exe .
    (Klikasz na pulpit , następnie przycisk F3 wpisujesz :” ldr64.dll “ zaznaczasz szukaj w –całym komputerze)

Jesli znajdzie ten plik to musisz go usunąc. Zapewne system zabroni Ci tego. Wiec użyj następującego programu .Poniżej zamieściłem link z instrukcja jak z niego skorzystać.
    Instrukcja .
    Po czwarte
    Zlokalizuj plik o nazwie: iexplore.exe w twoim komputerze
    (Klikasz na pulpit , następnie przycisk F3 wpisujesz : iexplore.exe zaznacz szukaj w –całym komputerze)
    Powinien znaleźć kilka lokacji pliku iexplore.exe przykladowo;
    C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\WebFragFiveInfo
    C:\DOCUME~1\Nick\APPLIC~1\DEBUGB~1
    Kazdy znaleziony plik przeskanuj na następujących stronach

Strona pierwsza
    ta ów strona skanuje każdy plik za pomocą około20 antywirusow jednocześnie. Zatem jeśli cos masz w komputerze na pewno to znajdzie.
    (Otwierasz np. Strone pierwsza klikasz browse, wskazujesz lokacje danego martwiącego Cie pliku . Zatwierdzasz wciskając send file.)

Strona druga
    (Otwierasz strone klikasz browse,itd. taka sama zasada jak powyzej)
    Na koniec usuń te pliki za pomocą opcji usuń a jeśli system Ci to nie pozwoli to użyj tego programu o którym wspomniałem powyżej.
  • #9 6968793
    ChallengerPL
    Poziom 12  
    yh.. instrukcja jest "nie latwa" do zrozumienia ale postaram sie zrobic to co trzeba ;) Dam znac jak skoncze.

EDIT:
    Ok, jestem w trybie awaryjnym. Nie znalazlo zadnego wirusa o takiej nazwie. Znam virustotala.

Wykrycia:
    1. C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download\2dc[...]\SP2GDR\iexplore.exe - 1/41 (McAfee-GW-Ed.) Heuristic.LooksLike.Win32.Chir.J
    -Moze to falszywy alarm (tylko jeden antywir to wykryl) bo sa tez inne foldery z podfolderami SP2GDR i SP2QF czy jakos tak (czyli inne foldery wktórych rozmieszczone jest iexplore.exe i inne tak samo) i nic nie wykrywa...
    2. C:\WINDOWS\ie7updates\KB94[...]-IE7\iexplore.exe - 1/41 (McAfee-GW-Ed.) Heuristic.LooksLike.Win32.Sality.J
    -Znowu ten sam antywirus? Moim zdaniem falszywy alarm.
    3. Szukam

Widze ze w folderach ie7 i ie8 jest troche inna ikona interneta explorera niz w innych folderach, wiec przyszlo mi do glowy ze tylko te dwa moga byc procesami i ze jakims cudem stary proces z ie7 razem sie uruchamia z procesem z ie8. Pytalem w pierwszym poscie tego tematu czy moge wywalic foldery ie7 i ie7uplates. Moze to jest poprostu przyczyna tego zamieszania (mój pomysl: iexplore który zuzywa duzo to ten z ie8 poniewaz tego uzywam a ten który prawie nic nie uzywa to z ie7 poniewaz to zostalo ze starej wersji Internet Explorera).
  • #10 6969353
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Znowu zaczynasz? Ile jeszcze razy trzeba Ci pisac, ze nie masz infekcji? To tylko Twoj brak wiedzy oraz paranoja. Nie znasz lokalizacji podstawowych plikow i sobie wymyslasz reszte.
  • #11 6969364
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    Ile jeszcze podobnych tematów założysz? Dostałeś konkretną odpowiedź, od speca, a dalej wałkujesz to samo. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił wątpliwości dotyczące podwójnego uruchamiania procesu iexplore.exe podczas korzystania z Internet Explorera 8 na systemie Windows XP Pro SP3 oraz znacznych różnic w zużyciu pamięci przez te procesy. Podejrzewał infekcję wirusową, zwłaszcza że w menedżerze zadań pojawiły się także dwa procesy slrundll.exe w różnych lokalizacjach systemowych. Antywirus Avira nie wykrył zagrożeń, co wzbudziło niepewność co do jego skuteczności. W dyskusji pojawiły się sugestie zmiany przeglądarki na Firefox oraz rekomendacje użycia innych programów antywirusowych, takich jak Avast czy AVG, wraz z linkiem do porównania skuteczności antywirusów. Użytkownik wykonał skan w trybie awaryjnym i sprawdził obecność podejrzanego pliku ldr64.dll, który często jest powiązany z wirusem imitującym iexplore.exe, jednak nie znaleziono takiego pliku. Wskazano również, że obecność wielu procesów iexplore.exe może wynikać z uruchamiania różnych wersji Internet Explorera (IE7 i IE8) z folderów systemowych, co jest normalne. Kilka odpowiedzi podkreślało, że brak wykrycia wirusa przez Avira oraz wyniki skanów sugerują brak infekcji, a obawy użytkownika mogą wynikać z braku wiedzy o działaniu systemu i procesów. Ostatecznie dyskusja została zamknięta po wielokrotnym powtarzaniu tematu przez użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA