logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa nowe klaksony z przekaźnikiem zamiast starego?

jacobs997 18 Maj 2009 17:33 13078 8
  • #1 6545306
    jacobs997
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!

Mam pewien problem z podłączeniem klaksonów. Otóż mam pewien klakson (stary) i chcę go zastąpić 2 nowymi. Stary klakson jest połączony przez przekaźnik. Próbowałem podłączyć dwa nowe klaksony (równolegle), ale jest cisza. Problem jest taki, ze jak połączę (-) z przekaźnika na klakson to przekaźnik nie reaguje. Jak podłączę (+) to wtedy "cyka". Myślałem ze problem tkwi w zlej masie, jednak jak podłączę stary klakson to wszystko działa jak należy. Co może być przyczyna?

Pozdrawiam
    Łukasz
  • #2 6545338
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 998
    A co to za klaksony chcesz podłączać?
    Czy nie są to tylko przetworniki, do których wysterowania potrzebny jest odpowiedni sygnał o czestotliwości akustycznej?
    A jak podłączasz je tylko prosto do zasilania (12V stałego) to też cykają czy buczą?
    Pozdr.J.
  • #3 6545414
    jacobs997
    Poziom 11  
    Jak podlaczam je bezposrednio do akumulatora to wszystko dziala. Jezeli przez przekaznik to zero reakcji. Z tym ze jesli podlacze sam (+) z przekaznika to przekaznik cyka a klakson nie, jesli (-) z przekaznika to klakson i przekaznik nie reaguja w ogole.
    Sa to zwykle klaksony, zadne przetworniki.

Pozdrawiam
    Łukasz
  • #4 6545431
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 998
    Plus na przekażnik przadopodobnie powinien być przemostkowany na styk i dalej po nim do klaksonu. Do tego są specjalne przekażniki. Jak nie ma mostka to tylko cyka...
    Pozdr.J.
  • #5 6545472
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    Do starego klaksonu ile przewodów wychodziło z przekaźnika?
  • #6 6545790
    jacobs997
    Poziom 11  
    Z przekaźnika wychodzą 2 przewody (+) i (-). Przekaźnik jest raczej dobrze podłączony, gdyż w starym klaksonie o identycznej budowie wszystko działa jak należy. Nie bardzo rozumiem co mam zrobić z tym mostkowaniem. Mam tylko miernik i podstawowe zdolności manualne :)
  • Pomocny post
    #7 6545849
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    Nic nie mostkuj, jak stary działa to i nowy powinien. Przede wszystkim rozłącz je i sprawdź pojedynczo. Po drugie sprawdź je bez przykręcania bo może się okazać że mają fabrycznie połączony minus z obudową i w chwili złego podłączenia i jednoczesnym zetknięciu z masą karoserii występuje zwarcie.
    Jeśli stary jest w powietrzu tylko podłączony kablami to działa?
  • #8 6545905
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    Spadek napięcia ma na przekaźniku i tyle. Przy niskim napięciu klakson będzie tylko tykał.
  • #9 6546832
    jacobs997
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedzi. Rzeczywiście brał "lewy" minus z karoserii zamiast z przekaźnika. Odizolowałem klaksony od karoserii i teraz już śmiga aż milo. Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Pozdrawiam
    Łukasz

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył podłączenia dwóch nowych klaksonów zamiast jednego starego, który był zasilany przez przekaźnik. Próba podłączenia nowych klaksonów równolegle do przekaźnika skutkowała brakiem reakcji, mimo że podłączenie pojedynczego klaksonu starego typu działało poprawnie. Okazało się, że nowo podłączane klaksony miały masę połączoną z obudową, co powodowało zwarcie przy zetknięciu z karoserią. Po odizolowaniu klaksonów od masy karoserii i podłączeniu ich bezpośrednio do przewodów przekaźnika, urządzenia działały prawidłowo. Wskazano również, że spadek napięcia na przekaźniku może powodować jedynie tykanie klaksonu, a poprawne podłączenie masy jest kluczowe dla prawidłowego działania układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA