logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć schemat podłączenia automatu do bramy CAME ZL19?

zonkil 18 Maj 2009 21:20 10586 13
  • #1 6546337
    zonkil
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Witam
    Potrzebuję podłączyć automat do bramy CAME ZL-19 i nie wiem jak czy gdziekolwiek można dostać do niego schemat podłączenia?
  • Pomocny post
    #3 6546482
    ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    witam

w wersji polskiej instrukcja zl19
    Załączniki:
    • ZL_ 19.pdf (580.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 6621958
    zonkil
    Poziom 31  
    Witam
    Uruchomiłem całą instalację do otwierania i zamykania bramy. Mam tylko jeden mały problem z fotokomórkami zabezpieczającymi przed zamykaniem. One po prostu nie działają chociaż wszystko dobrze podpiąłem. I teraz pytanie czy je jakoś specjalnie się uruchamia switchem na płycie głównej? Bo tam jest kilka dodatkowych urządzeń bezpieczeństwa. Przesyłam kawałek instrukcji obsługi dotyczącej głównych ustawień:

Oraz dotyczącą fotokomórek:

Dokładnie wersja po prawej z instrukcji włoskiej:

Proszę o pomoc bo zostało mi tylko to do uruchomienia.
  • #5 6622173
    ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
    Poziom 17  
    witam

wszystko jest pięknie opisane w instrukcji
    dla treningu proponuje pomostkować wszystkie kontakty nc tak jak w instrukcji i odpalić zestaw.Jak pójdzie to oznacza że wszystko jest ok .
    następnie wpiąć się w obwód foto tak jak w instrukcji .Jeszcze jedno przy włączeniu zasilania pierwszym manewrem zawsze powinno być otwieranie !!!!!!!
  • #6 6622423
    zonkil
    Poziom 31  
    Sterownik normalnie działa otwiera bramę zamyka tylko po prostu nie działają fotokomórki. Nie mogę znaleźć tych kontaktów NC na której listwie są umieszczone? Nawet jak włączyłem test bezpieczeństwa to nic się nie działo. Brama otwierała się i zamykała na pilota.
  • #7 6622519
    ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
    Poziom 17  
    czyli oznacza że wszystko jest ok

styk foto podłączyłeś do 2 i c1 przestaw dipswitch10 na off .
    spokojnie to rozpracujesz jesteś na dobrej drodze ważne że brama się zamyka i otwiera.
  • #8 6622667
    zonkil
    Poziom 31  
    Ja podłączyłem dokładnie tak jak na tym schemacie:

Czy mam coś jeszcze podłączyć?
  • #9 6622738
    ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
    Poziom 17  
    witam

instrukcja podłączenia fotokomórki dir 10
    Załączniki:
    • DIR_10_20_30.pdf (133.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 6622816
    zonkil
    Poziom 31  
    Dziękuję bardzo za pomoc :) Dzisiaj będę z tym robił i napiszę czy się udało wszystko uruchomić.

Dodano po 3 [godziny] 57 [minuty]:

Automat do bramy uruchomiony czujki działają prawidłowo. Czy może macie gdzieś jak wygląda uchwyt który spawa się do bramy? I do niego mocowany jest napęd? Chciałbym zobaczyć jak to wygląda.
  • #11 6623964
    ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
    Poziom 17  
    zdjęcie samego uchwytu może być ciężko na zaraz :D

a jakie to siłowniki came ati:?:
  • #12 6626054
    zonkil
    Poziom 31  
    Tak ATI. Chodzi oto, że te uchwyty były dorabiane i nie wiem jak powinny wyglądać. Bede wdzięczny.
  • #13 6626417
    ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
    Poziom 17  
    str 5 w instrukcji
    Załączniki:
    • ATI.pdf (426.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu podłączenia automatu do bramy CAME ZL-19. Udostępniono link do instrukcji technicznej w języku angielskim oraz polską wersję instrukcji. Poruszono problem z działaniem fotokomórek zabezpieczających przed zamykaniem bramy, które mimo prawidłowego podłączenia nie reagowały. Wskazano konieczność pomostkowania styków NC oraz podłączenia fotokomórek zgodnie z instrukcją, a także ustawienia dipswitcha nr 10 na OFF. Zasugerowano, że przy włączeniu zasilania pierwszym manewrem powinno być otwieranie bramy. Po zastosowaniu się do instrukcji fotokomórki zaczęły działać prawidłowo. Autor pytał również o wygląd uchwytów montowanych do bramy dla siłowników CAME ATI, na co wskazano stronę 5 instrukcji. Temat został zamknięty po uzyskaniu pomocy i uruchomieniu automatu z działającymi czujkami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA