logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 95 zawiesza się przy starcie na płycie z procesorem 233MMX, co robić?

Micek64 08 Maj 2004 16:06 978 6
REKLAMA
  • #1 631584
    Micek64
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Problem polega na tym, że w momencie ładowania systemu Windows 95, zaraz przy pierwszym ukazaniu się planszy z napisem Microsoft Windows 95 itd..., komputer zamiera :( Animowany pasek u dołu ekranu przestaje "pływać", kompletnie nic sie nie dzieje. Nie pomaga reset z klawiatury, jedyne wyjście to nacisnać reset na obudowie.
    POMOCY :!: Próbowałem już praktycznie wszystkiego :!: Od wymiany wszytskich taśm, dysków, kart rozszerzeń, pamięci, zasilacza a skończywszy na procesorze :) Ciągle jest ten sam problem i zawsze dokładnie w tym samym miejscu... Dodam, że płyta była 100% sprawna,to sie stało nagle, poprostu któregoś dnia nie mogłem uruchomić Windows (płyta z procesorem 233MMX, dysk 420MB). Ah, Windows przeinstalowywałem chyba z 10 razy i nic....
    Czy jest jeszcze jakieś wyjście :?: Czy to możebyć wina kontrolera HDD :?:
  • REKLAMA
  • #2 631748
    Andrew^
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    A nie instalowales zadnych programow ostatnio ??
    Moze to wina jakis driverow, sproboj odpalic winde w trybie awaryjnym, jak sie uruchomi moze to oznaczac ze to cos z programami
  • REKLAMA
  • #3 631825
    Micek64
    Poziom 18  
    Nie, dysk jest zawsze świeżo po sformatowaniu. Jest na nim SAM WINDOWS :!: A co do trybu awarynjego, masz racje tzn. Windows zawsze uruchomi sie w trybie awaryjnym, tylko normalnie nie może... :(
  • REKLAMA
  • #4 632382
    Andrew^
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Nie wiem co moze byc przyczyna moze dysk albo jakas karta jest temu winna. Zainstaluj win98 moze bedziesz mial problem z glowy
  • #5 632457
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    mielem tak kiedysz 95. Pierwszy restart po instalacji trzeba bylo odpalic w awaryjnym, a pozniej juz normalnie. Bo inaczej tez sie wieszal i cala instalacja na nic.
  • #6 633109
    gregor7pl
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Przez kilka lat uzywalem Win95. Mialem podobne wybryki co jakis czas. Potem mialem Win98 na kilku komputerach i tesz takie rzeczy sie zdazaly. W 99% przypadkow udalo mi sie usunac przyczyne/y. To chyba dobra wiadomosc. Jesli Windows wchodzi w tryb awaryjny to bardzo dobrze. Wejdz do tego trybu. Mozesz wtedy zmieniac opcje. Stwierdzenie przyczyny zabiera chwilke, moze byc kilka mozliwosci. Probuj wiec stopniowo:
    1) Sprawdzic w rejestrze (regedit.exe) co sie laduje w autostracie i pousuwac/przekopowiac w bezpieczne miejsce nietypowe wpisy. Szukaj pod "/Localmachine/software/microsoft/windows/currentversion/run" lub cos tak
    2) Sprawdz pamiec programem MemTest86 lub cos tak.
    3) Wylaczyc tryby DMA na dyskach/CDROMach (u mnie ten problem wystepowal bardzo czesto!!!, Windows niepoprawnie ustawial tryb DMA tam gdzie nie powinien i zwiecha)
    4) Zmiejszyc rodzielczosc karty karty do 640x480
    5) Zmienic sterownik karty na "vga standard"
    6) Wyjmij wszystkie ekstra karty (dzwiekowe/telewizyjne/sieciowe/modemy)
    Bald u mnie zawsze byl banalny!!! Byc moze przestawiles jedna z opcji w BIOSie zwiazana z wydajnoscia.
  • REKLAMA
  • #7 16829725
    Micek64
    Poziom 18  
    Szczerze to już nie pamiętam co było tego przyczyną. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na zawieszaniu się systemu Windows 95 podczas startu na płycie głównej z procesorem 233MMX i dyskiem 420MB. System zatrzymuje się na animowanym pasku ładowania i nie reaguje na reset z klawiatury, wymagając twardego resetu. Próby rozwiązania obejmowały wymianę taśm, dysków, kart rozszerzeń, pamięci, zasilacza oraz procesora, a także wielokrotną reinstalację systemu, bez skutku. Windows uruchamia się natomiast poprawnie w trybie awaryjnym. Sugerowano, że problem może wynikać z uszkodzenia kontrolera HDD lub konfliktów sterowników. Zalecane działania to uruchomienie systemu w trybie awaryjnym, sprawdzenie wpisów autostartu w rejestrze (HKLMSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionRun), test pamięci RAM (np. MemTest86), wyłączenie trybów DMA na dyskach i napędach CD-ROM, zmniejszenie rozdzielczości ekranu do 640x480, zmiana sterownika karty graficznej na standardowy VGA oraz odłączenie kart rozszerzeń. Wskazano również, że podobne problemy występowały w Windows 95 i 98, a czasem pierwsze uruchomienie po instalacji wymagało trybu awaryjnego. Ostatecznie przyczyna nie została jednoznacznie ustalona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA