logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić screeny BIOSu bez systemu operacyjnego?

maras2003 20 Maj 2009 19:05 5491 7
REKLAMA
  • #1 6553801
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    Witam. Mam zadanie na UTK opisać funkcje BIOSU, ale fajnie jakbym miał do tego screeny ;) Jak wiadomo ciężko jest je zrobić bez systemu operacyjnego :D więc muszę znaleźć jakiś inny sposób. Mogę zrobić zdjęcia aparatem, ale jest to mało profesjonalne.

Mam zamiar przesłać obraz z biosu jednego komputera, do innego komputera żebym mógł zrobić screeny. Czy w ogóle da radę tak zrobić? co będzie mi potrzebne (karta graficzna z wyjściem TV, karta telewizyjna, kabel, ... ) ?

Proszę o rady :)

Pozdro

ps. nie wiem czy to dobry dział, ale lepszego nie znalazłem (tylko nie do kosza proszę ;) )
  • REKLAMA
  • #2 6553844
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    A nie możesz wziąć po prostu elektronicznej wersji podręcznika od jakiejś płyty głównej?
  • REKLAMA
  • #3 6553879
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Możesz co prawda wydrukować ustawienia biosa (PrintScreen), ale w tym przypadku to został ci tylko aparat cyfrowy. Przynajmniej ja nie znam sposobu żeby zrzucić screen w biosie do pliku.
  • REKLAMA
  • #5 6553911
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Jasne że LPT, tylko i wyłącznie.
  • REKLAMA
  • #6 6553937
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    jankolo napisał:
    A nie możesz wziąć po prostu elektronicznej wersji podręcznika od jakiejś płyty głównej?

Niby tak, ale jeżeli chciałbym zmienić ustawienia np. FSB, to nie pokażę tego, bo w instrukcji są tylko standardowe ;) Dodatkowo są jakieś "dziwne" - skala odcieni szarości + tekst, ściągnąłem PDFa od mojej GA-M57SLI-S4, link FTP: ftp://download.gigabyte.ru/manual/motherboard_manual_ga-m57sli-s4_2.0_e.pdf .

Liczę na dalsze propozycje :) Uważam że jeżeli obraz ustawien BIOS z jednego komputera można wyświetlić na telewizorze, to można ten obraz również "ściągnąć" kartą TV w innym komputerze ;) (być może się myle)
  • #7 6553990
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4840
    Owszem - możesz sobie w innym komputerze robić screeny przez kartę TV - tylko w jakim celu ?
    Skoro masz PDF i tam są zdjęcia to chyba nie problem wpisać ręcznie (Paint lub inny program graficzny) wartości które chciałbyś komuś pokazać .
  • #8 6554902
    Bartek_Arabski
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Jeżeli ma to być jakiś BIOS a nie jeden konkretny, to można się posłużyć... VMware :D

Jest tam "proteza" BIOSu - a w samym programie można robić screenshoty uruchomionego systemu. Możliwe, że tego ich BIOSu też się da.

Wystarczy że znajdziesz kogoś z VMware ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na wykonanie zrzutów ekranu BIOS-u bez użycia systemu operacyjnego, aby profesjonalnie zilustrować funkcje BIOS-u na potrzeby zadania. Standardowe metody, takie jak fotografowanie ekranu aparatem, są uznawane za mało profesjonalne. W dyskusji pojawiły się sugestie wykorzystania elektronicznej wersji podręcznika płyty głównej, która często zawiera obrazy BIOS-u, lub wydrukowania ustawień BIOS-u na drukarce podłączonej do portu LPT. Jednakże nie ma znanego sposobu na bezpośrednie zrzucenie obrazu BIOS-u do pliku. Autor rozważa przesłanie sygnału wideo z jednego komputera do drugiego za pomocą karty telewizyjnej i odpowiednich kabli, co jest technicznie możliwe, ale budzi pytania o celowość takiego rozwiązania. Alternatywnie zasugerowano użycie środowiska wirtualnego VMware, które posiada własny BIOS i umożliwia wykonywanie zrzutów ekranu, co może być praktycznym rozwiązaniem do celów edukacyjnych. W dyskusji pojawił się także link do instrukcji płyty głównej GA-M57SLI-S4, która zawiera dokumentację BIOS-u w formacie PDF.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA