logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kanał wentylacyjny w holu 20m2 – średnica rury, izolacja, skropliny, skuteczność

romsik 21 Maj 2009 10:07 3059 7
REKLAMA
  • #1 6555919
    romsik
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam
    Właśnie rozpocząłem remont holu i zamierzam zrobić w nim dodatkowy kanał wentylacyjny.
    Hol jest na poziomie 0 potem 12 schodów na wysoki parter i drzwi do mieszkania.
    Na chwilę obecną wentylacja tego holu odbywa się właśnie przez te nieszczelne drzwi. Nie podoba mi się to z 2 powodów. 1- w zimie powietrze z holu jest zimne (mimo ogrzewania holu) i za bardzo wychładza przedpokój.
    2- w holu pozostawiamy buty itp więc to powietrze nie jest zbyt czyste(co prawda nie czuć tego ale..)

Koncepcję mam taką, żeby wykuć w suficie otwór i do niego wstawić rurę pcv zaizolowaną termicznie. Rura ta w całości znajdować się będzie na nieużywanym strychu, dach pokryty blachą trapezową. Nie zamierzam wyprowadzać jej ponad dach.
    Drzwi wymienić na szczelne.

Pytania:

Czy tak można,i czy to będzie działać?
    Jaka powinna być średnica tej rury(powierzchnia holu ok 20 mkw)?
    Czy będzie tam występował problem wkraplania wody na ściankach"komina" i czy wobec tego trzeba go jakoś specjalnie poprowadzić?

Pozdrawiam i czekam na opinie
    rs
  • REKLAMA
  • #2 6556146
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1257
    Przede wszystkim,musisz sobie zdać sprawę z tego,że nie można tylko wyciągać powietrza.Musisz też przewidzieć jakiś nawiew.Jak uszczelnisz drzwi i okna i będzie tylko wyciąg,to atmosfera nie będzie za zdrowa.Może dojść także do występowania podciśnienia,choć w twoim przypadku to mało prawdopodobne.
  • REKLAMA
  • #3 6556254
    romsik
    Poziom 15  
    Dzięki za odpowiedź!!

Zdaję sobie z tego sprawę i nawiew będzie po pierwsze z okien, a po drugie z drzwi wejściowych do budynku. Drzwi o których wcześniej pisałem są pomiędzy holem a mieszkaniem. Nawiew do mieszkania to już osobna kwestia.

Po za tym jest ok?
    Nie ma jakichś przepisów, które zabraniają takich rozwiązań?
    pozdrawiam rs
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6556292
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1257
    Przepisów zabraniających nie ma,więc do dzieła.
  • #5 6556373
    romsik
    Poziom 15  
    WIELKIE DZIĘKI !!!

Temat zamykam i młotek biorę do reki :)
    pozdrawiam rs
  • #6 6584497
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1027
    Tak dodam - może lepiej w ścianie kratke dać? Kuć stropy - to średnia przyjemność, a do tego osłabia się nośność stropu.
  • #7 6587114
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    Taki kominek na strychu to zły pomysł, wyprowadź go nad dach przynajmniej.

Ja miałem kanały wentylacyjne zakończone na strychu przez 20 lat i konstrukcja dachowa w pobliżu zgniła po prostu...
  • REKLAMA
  • #8 6606897
    romsik
    Poziom 15  
    Dzięki za uwagi!
    Chris_W racja, że średnia nawet żadna, ale ściana zewnętrzna jest zachodnia i raczej byłby tam nawiew, a nie wywiew, a po za tym elewacja :(.
    Michcio cenna uwaga, będzie trzeba i na dach wyłazić :(.
    Dzięki raz jeszcze
    rs

Podsumowanie tematu

✨ Rozważano wykonanie dodatkowego kanału wentylacyjnego w holu o powierzchni około 20 m², z rurą PVC izolowaną termicznie, umieszczoną na nieużywanym strychu pod dachem z blachy trapezowej, bez wyprowadzenia ponad dach. Podkreślono konieczność zapewnienia nawiewu powietrza, gdyż uszczelnienie drzwi i okien oraz jedynie wyciąg powietrza może prowadzić do niekorzystnych warunków, takich jak podciśnienie i pogorszenie jakości powietrza. Zalecane jest, aby nawiew pochodził z okien lub drzwi wejściowych do budynku. Nie stwierdzono przepisów zabraniających takiego rozwiązania. Zwrócono uwagę, że wykonanie kanału w stropie jest uciążliwe i może osłabić jego nośność, a także że zakończenie kanału na strychu bez wyprowadzenia ponad dach może powodować kondensację i uszkodzenia konstrukcji dachowej. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem jest wyprowadzenie kanału ponad dach, aby uniknąć problemów ze skroplinami i wilgocią. Średnica rury nie została jednoznacznie określona, jednak dyskusja sugeruje, że dobór powinien uwzględniać powierzchnię pomieszczenia i zapewnienie odpowiedniej wymiany powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA