logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[kominek DGP] rozprowadzenie powietrza kominem wentylacyjnym

Megatron1984 10 Maj 2025 08:42 621 5
REKLAMA
  • #1 21544765
    Megatron1984
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Dzień dobry wszystkim.
    Mam pytanie do specjalistów od kominków i wentylacji.
    Planuję zamontować kominek i jakoś tanio i sensownie rozprowadzić ciepłe powietrze po domu.
    Kominek ma być dodatkowym źródłem ciepła, palony ze 2 razy w tygodniu.
    Planowałem wykorzystać zapasowy komin wentylacyjny i puścić nim ciepło na hol na poddaszu.
    Jedyną kratkę wylotu ciepłego powietrza chciałem umieścić 30 cm nad podłogą.
    Powietrze powinno krążyć klatką schodową.
    Czy takie rozwiązanie ma sens i czy ogrzeje pokoje na poddaszu?
    Alternatywa to puścić kanały nieocieploną strefą poddasza nad podwieszanym sufitem.
    Salon na dole powinien się ogrzać od samej szyby.

Rzut parteru domu z zaznaczonym kominkiem, czerpnią powietrza zewnętrznego i dolotem zimnego powietrza.

Rzut piętra domu z zaznaczonym na czerwono planowanym wylotem ciepłego powietrza w holu, opisanym tekstem Wylot ciepłego powietrza.
  • REKLAMA
  • #2 21545099
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 488
    Megatron1984 napisał:
    Czy takie rozwiązanie ma sens i czy ogrzeje pokoje na poddaszu?

Jeśli wykorzystasz kanał wentylacyjny ogrzejesz tylko hol na poddaszu nawet jak otworzysz drzwi do pokoi i pod warunkiem, że ten zapasowy kanał wentylacyjny przeznaczysz tylko do rozprowadzenia ciepłego powietrza oraz zaślepisz go w górnej części nad kratką wylotową, żeby nie podgrzewać atmosfery.
    Megatron1984 napisał:
    Alternatywa to puścić kanały nieocieploną strefą poddasza nad podwieszanym sufitem.

Trzeba zastosować wymuszony obieg powietrza oraz zaizolować kanały rozprowadzające, żeby zminimalizować straty ciepła.
    Grawitacyjnie ciepło nie będzie przepływać, gdyż na końcu kanału będzie musiało płynąć w dół do konkretnego pokoju.
    Drugi warunek to drzwi od ogrzewanych pomieszczeń powinny pozostać otwarte, szczeliną pod drzwiami niewiele powietrza przepłynie.
  • REKLAMA
  • #3 21545155
    Megatron1984
    Poziom 9  
    >>21545099 Założeniem tego kominka jest praca bez prądu, tak że turbina odpada. Oczywiście kanał byłby przeznaczony tylko do DGP i zaślepiony zaraz ponad kratką.
  • REKLAMA
  • #4 21545178
    techlock
    Poziom 33  
    Tym kanałem efektywnie ogrzejesz tylko hol poddasza. Przy otwartych drzwiach pomieszczeń częściowo trochę ciepła do nich wpłynie, ale nie ogrzejesz. Ciepłe powietrze nie będzie się wymieniać z zimnym z pokoi.
  • REKLAMA
  • #5 21545332
    Megatron1984
    Poziom 9  
    A gdyby zrobić coś takiego?

Fragment planu mieszkania z zaznaczonymi na czerwono kratkami wentylacyjnymi i na zielono trójnikiem oraz przebiegiem kanałów przez ściankę do dwóch pokoi.
    Nie wychodzić ponad sufit, tylko przebić się w ścianie do komina wentylacyjnego, rozdzielić to i puścić na te dwa pokoje?
    Zagrzałoby chociaż te pokoje?
  • #6 21545369
    techlock
    Poziom 33  
    Generalnie, konwekcja, tak to działa, ciepłe powietrze unosi się do góry, zimne opada w dół. Idealnie byłoby gdyby wyloty ciepłego powietrza były przy oknach. Popatrz na rozkład kratek wentylacyjnych, ciepłe powietrze z kominka napływa poniżej kratki wentylacyjnej i zostanie wyssane na zewnątrz poprzez kanał wentylacyjny. Już w średniowieczu tak ogrzewano zamki. Ciepłe powietrze unosi się do góry bo jest lżejsze, a zimne opada w dół.
REKLAMA