dzień dobry
jesli wystapił błąd sondy najlepiej byłoby na próbę założyc drugą sondę ponieważ może ona albo zubażac dawkę paliwa albo zalewac silnik.
ważny jest też kod błędu- ponieważ należałoby najpierw sprawdzić wszystko co jest związane z nim
Czy ktoś może ma jeszcze jakieś pomysły, odnośnie tego problemu. Silnik przerywa tylko przy około 60 km/h w pozostałym zakresie prędkości nie ma problemu. Cewki podmieniałem i nic to nie pomogło.
Witam. Miałem podobny problem tylko czasami występował - szarpanie samochodem podczas jazdy, z tym że mam Ibize 1.9SDI. Mi pomogło sprawdzenie kabli przy alternatorze. Jeden był poluzowany.
DZIEŃ DOBRY
nie wiem czy nie należałoby się zastanowić na czujnikiem położenia przepustnicy(lub całego zespołu)ewentualnie czujnik położenia wału lub wałka rozrządu.rozrząd gdyby był przestawiony działoby się tak cały czas i powinny też wychodzić inne błędy.
Seat Ibiza 1.2 z 2002 roku ma problem z przerywaniem pracy silnika na wyższych obrotach, nasilającym się po rozgrzaniu jednostki napędowej. Diagnostyka wykazała błąd w obwodzie prądowym sondy lambda. Wymiana cewek zapłonowych i świec nie przyniosła poprawy. Sugerowano sprawdzenie DISów (cewek zapłonowych), sond lambda (przed i za katalizatorem), kompresji silnika oraz kabli przy alternatorze. Rozważano również możliwość przeskoczenia rozrządu, jednak brak innych błędów wskazuje na niskie prawdopodobieństwo tej usterki. Proponowano także kontrolę czujnika położenia przepustnicy, wału korbowego lub wałka rozrządu jako potencjalnych źródeł problemu. Silnik jest trzycylindrowy, co może wpływać na specyfikę usterki. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.