logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 110 - Słaby dźwięk głośnika średniotonowego po renowacji, co sprawdzić?

Mati_Speed 24 Maj 2009 20:21 2234 8
REKLAMA
  • #1 6570161
    Mati_Speed
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Witam może pamiętacie mój temat z renowacją Altus110 :D

Temat został zamknięty to zakładam nowy.

Jest problem wymieniałem membrany w głośniku nisko i średnio-tonowym ale, chyba coś nie tak z średnio tonowym.

Gdy podłączam całą kolumnę pod wzmacniacz to wszystko ładnie fajny bas :D tylko ten średnio-tonowy prawie wogóle nie widać i słychać że działa, gdy podłączam głośnik bezpośrednio pod wzmacniacz wszystko ładnie pieknie gra aż miło a w kolumnie już tak nie jest. Co to może być bo zabijcie mnie a nie wiem.

2 kolumna nie mogę sprawdzić tego bo skleiłem jakimś cudem cały głośnik średnio-tonowy sztywny że uhuhu :D ale już jest nowy zamówiony. I nie mam nawet na czym porównać.

Może to wina zwrotnicy z 1988 roku albo coś z kablami ale kable są napewno podłączone ta jak były.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6570278
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 263
    Zobacz czy nie zmieniłeś wysokości położenia cewki, podczas wymiany membrany. Dolne zawieszenie głośnika powinno być w pozycji środkowej. (płaskie)

Rozumem ze cewka byłą wycentrowana w szczelinie i nie blokuje się i nie ociera .

Poza tym nie oczekuj ze na głośniku średniotownowym zauważysz jego prace. Może być to jedynie wyczuwalne pod palcem.
  • #3 6570341
    Mati_Speed
    Poziom 15  
    No to cewka nigdzie nie ociera wysokość jest ok pisałem że po podłączeniu bezpośrednio pod wzmacniacz grało bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6570396
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Ja też mam teraz A110 niestety nie są moje i faktycznie trudno zuważyć prace prace głośnika średniotonowego. Dopiero po zatkaniu ręką tubki wysokotonowego i przylożeniu ucha do średniaka można go usłyszeć. Jak to nie pomoże to sprawdż zwrotnice i tyle.
  • #5 6570432
    Mati_Speed
    Poziom 15  
    Nom faktycznie masz rację głośnik gra jak by był na wykończeniu :D A jest rada na zmienienie tego czy tak ma być ?? Może wymiana zwrotnic pomoże ?? No nie wiem przecież te głośniki miały swoją młodość i dużo się działo :D
    To nie sprzęt z 2009 roku
  • Pomocny post
    #6 6570956
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Chyba tak ma być. W jednym z Altusów które są teraz u mnie jest zamontowany nowy, ale niestety nie orginalny średniak i gra jeszcze słabiej. Co do zwrotnic to lepiej nic nie ruszać, choc dużo osób je przerabia (są na elektrodzie o tym tematy)to ja jednak wolę orginalne rzeczy, ale jak masz chęci to możesz wymienić kondensatory w zwrotnicy na nowe tylko przy wymianie wkładaj takie same pojemności jakie były wcześniej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 6571138
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 6573096
    Mati_Speed
    Poziom 15  
    Nom jak jest wszystko równo to słychać że gra, to jak najlepiej mam ustawić ?? Bo na moich ustawieniach mam dosyć duży bas.
  • Pomocny post
    #9 6573568
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie membran w głośnikach nisko- i średniotonowym w kolumnach Altus 110 pojawił się problem ze słabym dźwiękiem głośnika średniotonowego podczas pracy całej kolumny pod wzmacniaczem, mimo że podłączenie samego głośnika bezpośrednio do wzmacniacza daje poprawne brzmienie. Sprawdzenie poprawnego wycentrowania cewki i jej swobodnego ruchu nie wykazało problemów. Słaba słyszalność średniotonowego jest typowa dla tego modelu i może być trudna do zauważenia bez specjalnych testów (np. zatkanie tubki wysokotonowego). Możliwe przyczyny to oryginalna zwrotnica z 1988 roku lub ustawienia barwy dźwięku, które mogą tłumić pasmo średnie. Zaleca się pozostawienie oryginalnej zwrotnicy lub wymianę kondensatorów na takie same pojemności, jeśli zdecyduje się na modyfikacje. Ustawienia barwy tonu powinny być dostosowane indywidualnie, unikając przesterowania wzmacniacza i kolumn. Wymiana głośnika średniotonowego na nowy, nieoryginalny może pogorszyć jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA