logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 110 – brak dźwięku z głośników średnio i wysokotonowych, podejrzenie zwrotnicy

superbabelcia 26 Kwi 2025 00:27 318 6
REKLAMA
  • #1 21530968
    superbabelcia
    Poziom 1  
    Praktycznie przestały mi grać głośniki średnio- i wysokotonowe w kolumnie Altus 110, a ów głośniki mają omy OK i "buczą" jednostajnie pod bateryjką 1,5 V. Na przewodach do ich podpięcia, przy grającym wzmacniaczu (na 40–50% mocy) było napięcie (szczątkowe?) w porywach do 2 V.
    Zwrotnica?
  • REKLAMA
  • #2 21531054
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Wymień kondensatory w zwrotnicach, zwróć uwagę na ich "trochę" inny typ ...
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #3 21531995
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 399
    Zwrotnica do przeglądu pod kątem zimnych lutów bądź urwanych kabli od punktów lutowniczych.

Zwrotnica na kubku od przetwornika średniotonowego, dosyć prosta sprawa do demontażu. Kondensatory niekoniecznie do wymiany bowiem tonsil montował nieraz MKP, MKT a te są "wieczne" i dobre, także bez zaglądnięcia w "bebechy" nic więcej nie powiemy.
  • REKLAMA
  • #4 21535715
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Zajrzyj do przełączników - moje 140 jak dostałem nie miały przejścia lub słabe więc zmostkowałem.
  • #5 21540562
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 362
    robert nawrot napisał:
    Zajrzyj do przełączników - moje 140 jak dostałem nie miały przejścia lub słabe więc zmostkowałem.

A wystarczy wyczyścić, jak nie sprayem "60tką" i IPA umyć, to po prostu trochę przetrzeć drobnym papierem ściernym i przedmuchać.
  • REKLAMA
  • #6 21541573
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Przełączniki w Altusach były byle jakiej jakości - kto widział ten wie w czym rzecz.
    Jak dla mnie szkoda chemii na takie ustrojstwo, traktuję je jako ozdoby (przełączniki ma się rozumieć)
    Pozdrawiam
  • #7 21541652
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 362
    Bezpodstawna ocena. Miałem parę lat Altusy 75 - raz wyczyszczone i spokój, mam HX od lat i problemów brak. Patyna na stykach jak widać to żaden problem, tylko zczyścić.

Podsumowanie tematu

✨ W kolumnie Altus 110 przestały działać głośniki średnio- i wysokotonowe, mimo że mają poprawną rezystancję i emitują jednostajny dźwięk pod napięciem 1,5 V. Na przewodach do tych głośników przy działającym wzmacniaczu pojawia się niskie napięcie do 2 V. Wskazuje to na możliwą usterkę zwrotnicy. Zaleca się sprawdzenie zwrotnicy pod kątem zimnych lutów, przerwanych kabli oraz kondensatorów, które mogą być uszkodzone lub mieć inny typ niż oryginalny. Kondensatory w zwrotnicach Altus często są typu MKP lub MKT, które są trwałe, więc ich wymiana nie zawsze jest konieczna. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na przełączniki głośnikowe, które w Altusach bywają niskiej jakości i mogą powodować brak kontaktu; ich oczyszczenie lub zmostkowanie może rozwiązać problem. Czyszczenie styków przełączników za pomocą alkoholu izopropylowego lub specjalistycznych środków oraz delikatne przetarcie papierem ściernym jest skuteczną metodą eliminacji problemów z kontaktem. Opinie na temat jakości przełączników są podzielone, jednak patyna na stykach jest powszechnym problemem, który łatwo usunąć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA