logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozbudować instalację TV w domku jednorodzinnym dla DVB-T i analogowej?

woy_taz 24 Maj 2009 22:01 3726 8
REKLAMA
  • #1 6570670
    woy_taz
    Poziom 11  
    Witam,

na początku chciałbym się upewnić, że temat pisze w dobrym miejscu. Na forum TV Serwis nie znalazłem odpowiedniego subfora, jeżeli jednak jest takie miejsce, prośba o informacje - przeniosę watek.

A teraz do rzeczy. Ponieważ ostatnio zakupiłem sobie wymarzony TV, stanąłem przed problemem rozbudowy istniejącej instalacji, gdyż na moim piętrze jeszcze jej nie ma. Chciałbym mieć możliwość odbioru kanałów analogowych jak i DVB-T

Na załączonym schemacie zaznaczyłem kolorem żółtym istniejącą instalację. Antena siatkowa znajduje się na balkonie. Sygnał jest wzmocniony a następnie rozdzielony na trzy odnogi. Jedna idzie bezpośrednio do TV, druga prowadzi do dwóch kolejnych gniazdek, trzecia prowadzi piętro niżej gdzie jest rozdzielona na dwie odnogi bezpośrednio do telewizorów.

Kolorem czerwonym zaznaczyłem to co zamierzam zrobić. Z drugiego gniazdka na pierwszym piętrze chciałbym przeprowadzić kabel na kolejne piętro i tam zamontować dwa gniazdka. Rozumiem że taka operacja wymusi zastąpienie jednego gniazdka na I piętrze z końcowego na przelotowe. Dodatkowo aby poprawić odbiór, planuje zastąpienie anteny siatkowej trzema antenami (VH,UHF i radio).

W tej chwili (aby moc oglądać jakieś programy) zrobiłem sobie tymczasowe przejście miedzy oknami. Zaznaczyłem to kolorem zielonym. Za rozgałęźnikiem dodałem kolejny rozgałęźnik i jedna odnogę wypuściłem oknem. Po podłączeniu kabla do TV obraz jest całkiem dobry, ale jest spadek jakości na niektórych programach (Puls, TV4, TVP Info), ponadto nie odbieram wszystkich kanałów DVBT (jeśli podłączę TV za pierwszym rozgałęźnikiem odbieram wszystkie). Prawdopodobnie winę ponosi drugi rozgałęźnik który wprowadza dodatkowe tłumienie. Ponadto kabel "tymczasowy" składa się z trzech złączonych ze sobą odcinków. Pierwszy to nieużywany od 10lat kabel o dawnej TV SAT, drugi to krotki kabel w ścianie na II piętrze (miała być tam antena ale okazało się że montaż w tym miejscu jest niemożliwy).

Po tym długim wywodzie chciałbym Was spytać czy moje rozważania są poprawne i czy tak mogę zrobić.

Mam jeszcze jedno pytanie, chciałbym aby instalacje można było w przyszłości łatwo rozbudować o SAT TV oraz być może N Recorder. Chciałbym aby była ona dostępna tylko na II piętrze na ostatnim gniazdku. Czy w takim przypadku najlepiej będzie w przyszłości położyć jeszcze jedna żyłę kabla idącą z SAT do tunera? Czy być może można ten sygnał jakoś wpuścić w jeden kabel?

Jakiś czas temu kupiłem dwa gniazdka Legrand Cariva RTV-SAT. Jedno końcowe, drugie przelotowe. Czy one się nadają? Być może lepiej kupić inne?

Serdecznie dziękuje za pomoc.

Wojtek

• REKLAMA
  • #3 6570923
    woy_taz
    Poziom 11  
    Zgadza się. Czyli można jeden dołożyć. A w jaki sposób wprowadzić sygnał SAT do instalacji i w którym miejscu to zrobić? Kable SAT i instalacja ze schematu będą sie schodzić w pierwszym gniazdku na II piętrze. Czy jeżeli tam wpuszczę sygnał SAT to nie będzie on miał negatywnych skutków na dwa niższe piętra lub odwrotnie, urządzenia z tamtych pięter nie będą negatywnie wpływać na sygnał SAT?

Dzięki
  • REKLAMA
  • #4 6579101
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam, jeżeli myślisz w przyszłości o instalacji SAT to instalacja powinna wyglądać inaczej ( przelotowo będzie to trudne do skonfigurowania)
    Instalacja powinna być wykonana w systemie gwieździstym ( kable od anten TV SAT schodzą sie do jednego miejsca, do tego miejsca od poszczególnych gniazd RTV/SAT prowadzisz kable, tam gdzie ma być tuner z nagrywarką prowadzisz dwa kable )
    Instalacja którą teraz masz mocno ogranicza możliwości, i wymagałaby kilku zmian. Pozdrawiam Marcin
  • REKLAMA
  • #5 7017062
    woy_taz
    Poziom 11  
    Witam Was ponownie.

Niestety jeszcze nie rozbudowałem tej instalacji, ale przez ten czas trochę myślałem i przeglądałem bibliotekę dipol.com.pl.

Po zapoznaniu się z literaturą wymyśliłem instalację jak na załączonym schemacie. Dla przypomnienia, to co jest na czerwono, już posiadam. Chcę wyrzucić antenę siatkową i zainstalować elementy zaznaczone na żółto (jeszcze nie zdecydowałem ostatecznie jakie anteny zastosować).

Dodatkowo chcę przystosować instalację do odbioru TVSAT na I i II piętrze. W tym celu zamierzam położyć 4 kable od miejsca gdzie będzie w przyszłości znajdować się antena SAT i przeprowadzić je razem z pozostałymi kablami od anten naziemnych do pierwszych gniazdek na I i II piętrze. Dzięki przeprowadzeniu 4 kabli, będę mógł posiadać albo dwa recordery albo korzystać z dwóch satelit w każdym z dwóch pokoi.

Czy uważacie że mój tok rozumowania jest poprawny? Zastanawiam się jeszcze jakie anteny zastosować. Czy do odbioru DVB/T jest potrzebna antena UKF z kanałami 61-69? Z parametrów nadajnika w Raszynie widzę, że transmisja cyfrowa jest nadawana na kanale 48.

Dzięki serdecznie za pomoc
    Wojtek

• REKLAMA
  • #6 7018952
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Witam.
    Instalacji naziemnej też nie rób z gniazdami i rozgałęźnikami w przelocie. Tak jak SAT wszystkie kable do jednego punktu i tam wzmacniacz i rozgałęźnik.
    Do dwóch satelitów nie muszą być dwa kable, bo przełączniki konwerterów można montować przy antenie, ale dwa kable są konieczne do rekorderów. Można jeszcze dołożyć trzeci kabel od gniazdka do centralnej puszki tzw powrót, aby przesłać zmodulowany sygnał satelitarny do pozostałych TV. Na ilości i jakości kabli nie ma co oszczędzać.
    DVB-T na razie nadają na kanałach 21-69, a czy kiedyś będą na VHF to nie wiadomo.
  • #7 7019056
    woy_taz
    Poziom 11  
    Dzięki tomarex za odpowiedź. Problem z gruntowną przebudową instalacji jest taki, że nie chciałbym bardzo zmieniać topologii na parterze i I piętrze, gdyż nie dawno był remont.

Myślę że zrobię to w ten sposób, że w punkcie centralnym dam wzmacniacz i rozgałęźnik na 3 wyjścia. Z każdego z nich prześlę sygnał na każde piętro (kable już są położone w niższych kondygnacjach) i na każdym piętrze zrobię instalację przelotową. Usunę rozgałęźnik na parterze i zamiast niego zastosuję gniazdo przelotowe oraz końcowe.

Ponadto doprowadzę po dwie żyły kabla do satelity na I i II piętro. Jeżeli będę chciał wykorzystać recorder to już będą, ale zakładam, że dwóch recorderów nie będę posiadał, więc jeden z tych kabli zawsze będę mógł wykorzystać do przesłania sygnału zwrotnego.

Zamieszczam schemat zmienionej instalacji.

Wojtek

• #8 7023053
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Ogólnie taki schemat może być, ale większe straty niż w końcowych ok 6-8 dB.
    W sumie na instalacji będą straty do ok 25dB w stosunku do sygnału przychodzącego z anten.
    Trochę to kiepsko widzę, skoro ze siatki po wzmacniaczu (jakie wzmocnienie?) i dwóch rozgałęźnikach (-10dB) + straty kabla i gniazdka były problemy z odbiorem.
    Wszystko będzie zależało ile zyskasz na porządnych antenach. Może się okazać konieczność zastosowania wysokiej klasy wzmacniacza.
    Pamiętaj też o stopniowaniu gniazdek przelotowych, a na końcu zakańczające, a nie końcowe.
  • #9 7024092
    woy_taz
    Poziom 11  
    Witam ponownie.

Odbiór w starej instalacji jest zadawalający ze wszystkich gniazdek. Muszę rozbudować instalację, ponieważ wykończyłem II piętro i się tam wprowadziłem. Gdy je wykańczałem, założyłem, że zrobię tam osobną instalację (zamontuję anteny od razu po drugiej stronie ściany, przy której stoi TV). Niestety, okazało się, że ściana jest za słaba na zamontowanie satelity. Ponieważ zmusza mnie to do tworzenia o wiele bardziej skomplikowanej instalacji, stwierdziłem, że od razu zmodernizuję istniejącą (szczególnie o satelitę).

W międzyczasie kupiłem TV i stanąłem przed problemem jak doprowadzić sygnał do niego. Na szybko zmontowałem połączenie "na krótko". Ponieważ 10lat temu miałem satelitę, posiadałem wolny kabel przechodzący przez ścianę, więc podłączyłem dodatkowy rozgałęźnik i wypuściłem sygnał na zewnątrz. Tam kabel przedłużyłem, przewiesiłem między piętrami i podłączyłem do TV. Efekt jest taki, że TVN i inne silnie nadawane programy da się oglądać. TV4 i puls jest nieco rozmyty a podczas oglądania DVB/T, jest dużo błędów transmisji (da się oglądać tylko TVP1 i TVP2).

Jeżeli podłącze TV piętro niżej, odbieram wszystko bez żadnych problemów (również kanały DVB/T).

W tej chwili, posiadany przeze mnie wzmacniacz na I piętrze to AWS-41, tutaj opis:

nazwa                  AWS-41
    wyjścia                  1
    pasmo [MHz]            40 - 900
    wzmocnienie [dB]       14 - 18
    maks. Poziom [dBuV]    105
    współcz. szumów [dB]    3

Jaki wzmacniacz byś polecał?

Wojtek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy rozbudowy instalacji telewizyjnej w domu jednorodzinnym, umożliwiającej odbiór sygnału analogowego, DVB-T oraz TV satelitarnej (TVSAT) na kilku kondygnacjach. Istniejąca instalacja oparta jest na antenie siatkowej z sygnałem wzmacnianym i rozdzielanym na kilka odgałęzień. Proponowane zmiany obejmują wymianę anteny na anteny do DVB-T i TVSAT oraz rozprowadzenie dodatkowych kabli koncentrycznych, w tym czterech kabli do anteny satelitarnej, aby umożliwić podłączenie dwóch tunerów lub dwóch satelitów na I i II piętrze. Zalecane jest wykonanie instalacji w topologii gwiaździstej, gdzie wszystkie kable od anten naziemnych i satelitarnych zbiegają się w jednym punkcie centralnym wyposażonym we wzmacniacz i rozgałęźnik. W instalacji satelitarnej do obsługi dwóch tunerów z nagrywarkami potrzebne są dwa kable, natomiast do dwóch satelitów można zastosować przełączniki konwerterów przy antenie. Wskazano, że instalacja przelotowa z gniazdami i rozgałęźnikami powoduje większe straty sygnału (nawet do 25 dB), co może wymagać zastosowania wysokiej klasy wzmacniacza i odpowiedniego stopniowania gniazd. Dyskutowano także o problemach z montażem anteny satelitarnej na ścianie oraz o konieczności zachowania istniejącej topologii instalacji na niższych kondygnacjach ze względu na remont. Wskazano, że DVB-T obecnie nadaje na kanałach UHF (21-69), a potrzeba anteny UKF jest niepewna. Podkreślono znaczenie jakości kabli i odpowiedniego zakończenia instalacji gniazdami końcowymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA