logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Funai 2000A mk6 - startuje z podwyższonym napięciem linii

Andie 26 Maj 2009 20:09 1890 11
  • #1 6578304
    Andie
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    Witam,
    TV pracuje w zasadzie bez zarzutu, ale co kilka tygodni pali diodę R2M, a dzieje się tak dlatego, że w momencie uruchamiania TV przez ułamek sekundy jest znacznie podwyższone napięcie zasilające linię - widać to znakomicie na żarówce.
    Sprawdziłem elementy po wtórnej stronie PC111 i jego samego również podstawiłem, jednak przyczyna tkwi gdzie indziej. Które elementy obstawiacie?

pozdr
    andie
  • #2 6578324
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    Andie napisał:
    Które elementy obstawiacie?
    Ile dajesz za obstawianie? Jeszcze parę elementów jest w przetwornicy do wymiany.
  • #3 6579013
    Andie
    Poziom 22  
    Do LeDy:
    Nie będe komentował Twojej wypowiedzi, z uwagi na regulamin, z którym - odnoszę wrażenie - powinienieś się lepiej zapoznać.
    Na Twoim miejscu, w szczególności zwróciłbym uwagę na pkt.: 10.2, 10.8, 16

pozdrawiam serdecznie
    andie
  • #4 6579062
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Andie - nie denerwuj się. :)
    Twoje pytanie nie było zbyt szczęśliwe w treści.
    Tam rzeczywiście nie ma zbyt wiele elementów, w końcu można znaleźć przyczynę. Co ważne - podstawianiem, nie sprawdzaniem.
  • #5 6579090
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Ocena: 251
    Wymień standartowo ellektrolity po stronie pierwotnej przetwornicy. Dokladnie zmierz rezysory w ukladzie transoptora. Musza miec dokladnie takie wartosci, jak na schemacie. Ilość elementów odpowiedzialnych za pomiar jest ograniczona. Powodzenia.

Dodano po 14 [minuty]:

Zaraz ktoś "miły" napisze, że wyschnięte elektrolity po stronie pierwotnej tej przetwornicy powodują brak startu. Ja to wiem, ale jeśli naprawiamy Funaja dokładnie, to proponuję ich wymianę.
  • #6 6579463
    Andie
    Poziom 22  
    Mirek Z. napisał:
    Andie - nie denerwuj się. :)
    Twoje pytanie nie było zbyt szczęśliwe w treści.
    Tam rzeczywiście nie ma zbyt wiele elementów, w końcu można znaleźć przyczynę. Co ważne - podstawianiem, nie sprawdzaniem.

Mirku, ale ja wcale się nie denerwuje. Zwracam tylko uwagę na pewne, jak zauważyłem, coraz częściej powtarzające się, nic nie wnoszące do tematu, a dodatkowo nie pozbawione sarkazmu posty...
    Jeżeli nawet uważasz, że było ono "niezbyt szczęśliwe w treści" to przepraszam, ale w którym momencie powinienem się zwrócić o pomoc? Po sprawdzeniu wszystkich elementów przetwornicy? A jeżeli nadal nie przyniosłoby to efektu... może po sprawdzeniu wszystkich elementów TV? Wydaje mi się to forum jest po to , by sobie pomagać... Pisząc bowiem ten post, sądziłem, że może ktoś napotkał podobną usterkę i zechce się podzielić spostrzeżeniami...

do Dorian Olech:
    elektrolity wymieniłem, o czym - przyznaję się - zapomniałem nadmienić.
    Rezystory w obwodzie transoptora również dokładnie zostały sprawdzone.

andie

Miałem na myśli zwrot "które obstawiacie", wnoszący pewien element hazardu. :) [Mirek Z.]
  • Pomocny post
    #7 6579573
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Nie mam jednak pewności co Twego twierdzenia, że tuż po załączeniu jest podskok napięcia. Rozbłysk żarówki może być mylący, to jest dość typowy efekt przy jej załączaniu.
    Uważam za bardziej prawdopodobną mozliwość zmiany parametrów np. rezystorów po stronie wtórnej przetwornicy/transoptora po dłuższym nagrzaniu. M.in. dlatego sugerowałem podstawianie - ich pomiar "na zimno" może być mylący.
    Podmień też zenerki i inne półprzewodniki.
  • #8 6579879
    Andie
    Poziom 22  
    Mirku, sparwdzałem wiele przetwornic na żarówce również w Funai i nie spotkałem się z takim przypadkiem. Nie jestem w stanie sprawdzić wartości tego napięcia, bo za szybko 'spada', ale wygląda, że jest sporo wyższe.
  • #9 6579937
    oreshkov
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Spróbuj zastąpić Q504 z BD140. I have such problem .Change the Q504 with BD140 .

Dodano po 3 [minuty]:

Take a shema

Usunięty - jest w dziale TV Schematy, tutaj takich plików się nie zamieszcza. [@mirex]
  • #10 6580393
    albert 90 serwis rtv
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Podmień kondensator sieciowy. Przy chwilowym, przy włączeniu niższym napięciu, niektóre przetwornice np. w Daewoo CP 520 i podobne potrafią się wzbudzać, co w efekcie daje chwilowe zawyżone napięcia po wtórnej stronie.
  • Pomocny post
    #11 6586358
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Andie napisał:
    Witam,
    TV pracuje w zasadzie bez zarzutu, ale co kilka tygodni pali diodę R2M
    andie

Proponuje podmienić Q504-2SB698 bo to on robi te problemy , można wstawić np. BC313 , BD138 , BD140.
  • #12 6586904
    Andie
    Poziom 22  
    Wymieniłem rezystory po izolowanej stronie transoptora, zenerki oraz Q504 i TV pracuje poprawnie.
    Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Andie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Funai 2000A mk6 pojawia się problem z chwilowym podwyższeniem napięcia na linii zasilającej podczas uruchamiania, co powoduje przepalenie diody R2M. Po wymianie elementów po stronie wtórnej przetwornicy, w tym rezystorów w obwodzie transoptora oraz zenerów, problem nadal występował. Zalecano wymianę elektrolitów po stronie pierwotnej przetwornicy oraz dokładne pomiary rezystorów, gdyż ich zmiana parametrów po nagrzaniu może wpływać na działanie układu. Sugerowano także podmianę tranzystora Q504 (oryginalnie 2SB698) na zamienniki takie jak BD140, BD138 lub BC313, co ostatecznie rozwiązało problem. Dodatkowo wskazano na możliwość wymiany kondensatora sieciowego, gdyż chwilowe spadki napięcia przy włączeniu mogą powodować wzbudzanie przetwornicy i chwilowe zawyżenie napięć po stronie wtórnej. Po wymianie kluczowych elementów TV pracuje poprawnie bez przepalania diody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA