logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PSpice - problem z symulacją charakterystyki wyjściowej?

shel82 28 Maj 2009 07:14 1739 8
REKLAMA
  • #1 6584285
    shel82
    Poziom 18  
    Ocena: 116
    Witam, zaczynam bawić się w PSpice i mam problem, zrobiłem układ:

ustawiłem paramerty analizy, ale nie wiem co wpisać w okienku "Trace Expression"

by wyszły mi takie ładne charakterystyki?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6585091
    shel82
    Poziom 18  
    jony napisał:
    A czemu przed założeniem postu nie przeszukałeś forum
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1310903.html#6529264

Czytałem już kilkanaście postów, ale dalej mam problemy...
    Załączam mój schemat, może ktoś mi napisze dokładniej jak uzyskać tą charakterystykę?
    Załączniki:
    • PSpice.rar (5.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 6585112
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Jak dobrze ustawiłeś analizę DC to wystarczy wstawić na schemacie marker prądu kolektora.

PS. Wystarczy włączyć DC sweep ---->Nested sweep i zaznaczasz "fistaszkiem" Enable Nasted sweep i już pięknie dział
  • #5 6585192
    shel82
    Poziom 18  
    jony napisał:
    Jak dobrze ustawiłeś analizę DC to wystarczy wstawić na schemacie marker prądu kolektora.

PS. Wystarczy włączyć DC sweep ---->Nested sweep i zaznaczasz "fistaszkiem" Enable Nasted sweep i już pięknie dział

Dzieki, poszło - ale mam jeszcze dylemat z uzyskaniem chrakterystyki wejściowej i przejściowej...
    jak ma wyglądać schemat i gdzie dokładnie ustawić marker?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6585655
    jony
    Specjalista elektronik
    Wejściowa to zależność Ib od Ube.
    Więc zamiast źródła prądowego wstawiasz źródło napięciowe.
    A przejściowa to zależność Ic od Ib więc znowu w bazie źródło prądowe.
  • REKLAMA
  • #7 6588302
    shel82
    Poziom 18  
    Teraz mam problem z zasymulowaneim takiego układu z cewką:

"Przyjąć następujące parametry źródła prądowego: I1=0, I2 = 1, TD = 0,TR = 1m, TF = 1m, PW = 1m, PER = 4m." - to już wiem jak się robi
    i teraz mam tak:
    "Wyznaczyć zależność u(i) napięcia na cewce dla trzech temperatur: 270C, 1000C oraz 2000C, przyjmując następujące zestawy wartości parametrów modelu cewki:
    L = 10m, TC1 = 0, TC2 = 0, IL1 = 0, IL2 = 0"

i tu juz mam dylemat...
    TC1 = 0, TC2 = 0, IL1 = 0, IL2 = 0 - tego nie wiem gdzie wpisac?
    i jak wstawić marker by uzyskać u(i)?
  • #8 6589150
    jony
    Specjalista elektronik
    Też nie wiem jak się to dodaje, ale skoro i tak te dodatkowe współczynniki wynoszą 0 to możesz dać zwykłą cewkę L=10mH.
  • #9 6589530
    shel82
    Poziom 18  
    jony napisał:
    Też nie wiem jak się to dodaje, ale skoro i tak te dodatkowe współczynniki wynoszą 0 to możesz dać zwykłą cewkę L=10mH.

Doszedłem, po prostu zaznacza się cewkę, klika na edit, potem model i poprostu wklepuje dane z klawiatury i robi symulację ;)

pozdrowienia dla moderatora (Mariusz Ch.), który kasuje moje posty na ten tema i twierdzi, że przemawia przeze mnie brak wkładu własnego!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o symulację charakterystyk wyjściowych tranzystora w programie PSpice, wskazując problem z wpisaniem wyrażenia "Trace Expression". Uzyskał informację, że dla charakterystyki wyjściowej (Ic od Vce dla różnych Ib) po ustawieniu analizy DC sweep z zagnieżdżonym przemiataniem prądu bazy, wystarczy umieścić marker prądu na kolektorze. Następnie dopytuje o symulację charakterystyk wejściowej (Ib od Ube) i przejściowej (Ic od Ib), otrzymując wskazówki dotyczące zmiany źródła w bazie tranzystora (napięciowe dla wejściowej, prądowe dla przejściowej). Kolejnym problemem jest symulacja układu z cewką z impulsowym źródłem prądowym i uwzględnienie parametrów modelu cewki (TC1, TC2, IL1, IL2) oraz symulacja dla różnych temperatur. Użytkownik samodzielnie odkrył, jak edytować parametry modelu cewki przez menu edit/model. Problem wykreślenia zależności u(i) oraz symulacji temperaturowej nie został w odpowiedziach wprost rozwiązany, choć użytkownik stwierdził, że przeprowadził symulację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA