logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora WS-504 - nadpalone rezystory R531 i R532, brak dźwięku w kolumnach

/|\Atari 11 Maj 2004 14:53 3461 6
REKLAMA
  • #1 635979
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam
    Mam następujący problem z tym wspaniałym wzmacniaczem. Otóż pare dni temu, w trakcie oglądania filmu, z nienajwyższą głośnością (-38dB na Altusach 75) wzmacniacz w pewnym momencie odłączył przekaźnikami kolumny. Po odczekaniu i włączeniu go po kilku minutach (myślałem, że to może termika, choć nie był zbyt nagrzany) już nie przyłączył kolumn (nie było trzasku przekaźników) otworzyłem go, jednak wszystkie bezpieczniki były nietknięte. Zauważyłem natomiast, że rezystory R531 i R532 są nieźle nadpalone, na schemacie serwisowym dostrzegłem, że gniazdo słuchawek jest jeszcze przed przekaźnikami, ale gdy podłączałem słuchawki, to te rezystory wogóle zaczynały się palić. Teraz są nowe, nieco mniejszej mocy (średnicy, 2W - przedtem były około 3-4W), bo wyższej nie znalazłem, i nadal się palą... myślałem, że może z STK leci pełne napięcie (pin 13 - powinno być 0V) zmierzyłem miernikiem, przykładając drugą końcówke do masy, jednak nie ma tam napięcia (na jednym stk jest około 0.04V). Czy to mogą być jednak padnięte STK? Docenie każdą rade:)
  • REKLAMA
  • #2 636041
    Boro53
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Moze masz zwarcie w gnieździe słuchawkowym??
  • REKLAMA
  • #3 636148
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    sprawdz napięcie na obu układach bo wszystko wygląda na padniętą końcówkę 14 noga +zasilania 12 noga -zasilania 13 wyjście można też odłączyć tą nogę i sprawdzić wtedy drugi kanał powinien działać a jak zię komuś chce to można układy zamiwenić miejscami wtedy będzie wiadomo zo może porównaj też wartośc napięcia +i - powinno być jednakowe wtedy wiadomo że elka są wmiarę dobre
  • REKLAMA
  • #4 644051
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Czy przekazniki właczaja sie czy nie?moja propozycja jest taka:wylutuj R526 i R525 a takze jedna nózke rezytora R522 i R521:) w ten sposób odłączysz wszelkie zabezpieczenia:)Wzmocniony sygnał wychodzi z nózki13 do R522(R521 dla 2 kanału)aha rezytor R522 i R521 wylutuj od strony cewki L502 i L501 i zmierz napiecie miedzy ta wylutowana nózka R522 i R521 a masa jezeli bedzie w przyblizeniu równe 0 mozesz smiało podłcaycz jakis głosnik testowy miedzy ta wylutowana noga R522 i R521 a masa (lekko z głosnoscia)w ten sposób sprawdzisz czy stk jest dobry ,wg mnie na 99,1 %STK bedzie dobry:)jak cos podaje swój nr gg 2943978 siedze troche w 504 i chetnie pomoge:)jezeli okaze sie ze stk jest ok to pokombinujemy dalej:)
  • REKLAMA
  • #5 1606084
    madzia32
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    witam czytałem posty na elektrodzie i ludzie pytaja o schemat do wzmacniacza DIORA WS504 ja go nie znalazłem na elektrodzie i nie wiem czy zamieszczam go w dobrym miejscu ale udostepniam go wszytskim:) pozdrówka przy naprawach
    Załączniki:
    • ws-504.zip (468.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1679623
    banderas
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mam podobne problemy tylko moja Diorcia to już przechodzi sama siebie pali końcówki STK 4044V jedną za drugą, rozwala kondensatorki takie malutkie obok końcówek (chyba o ile pamiętam 1 mf, rezystory spaliła ostatnio i chyba znowu poszły STK ale ja już do niej nie mam siły chyba wyląduje w lamusie na części może kiedyś dorobię do niej inną końcówkę mocy a zostawię przedwzmacniacz.
  • #7 1698080
    madzia32
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    ja własnie dokonuje takej przeróbki wywalam STKI a w ich miejsce wsadzam koncówke na tranzystorach bipolarnych + oczywiscie większego toroida!!!!!!! pozdro przy naprawach

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Diora WS-504 ma problem z nadpalonymi rezystorami R531 i R532, które po wymianie na rezystory o mniejszej mocy nadal się przegrzewają i palą. Objawem jest brak dźwięku w kolumnach oraz brak załączania przekaźników głośnikowych, mimo że bezpieczniki są całe. Rezystory te są w torze sygnału po wyjściu z układów końcowych STK, a gniazdo słuchawkowe znajduje się przed przekaźnikami. Podejrzewa się uszkodzenie końcówek mocy STK, jednak pomiary napięć na pinach układów STK nie wykazują pełnego napięcia na wyjściu (pin 13). Proponowane rozwiązania to sprawdzenie zwarcia w gnieździe słuchawkowym, pomiar napięć zasilania i wyjścia na obu układach STK, odłączenie rezystorów zabezpieczających (R521, R522, R525, R526) w celu wyeliminowania zabezpieczeń i test z głośnikiem testowym. W dyskusji pojawiły się także informacje o częstych awariach końcówek STK 4044V w podobnych wzmacniaczach Diora WS-504, uszkadzaniu małych kondensatorów oraz rezystorów. Jeden z użytkowników realizuje przeróbkę polegającą na zastąpieniu układów STK końcówkami mocy na tranzystorach bipolarnych i zastosowaniu większego transformatora toroidalnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA