logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić uwalony Siemens C35 po nieudanym flashowaniu?

Lutek8 11 Maj 2004 17:44 1155 13
REKLAMA
  • #1 636173
    Lutek8
    Poziom 11  
    Mam taki problem: Kupiłem uwalonego C35, włączał sie, ale nic nie było na LCD, to wymieniłem. Nadal to samo, więc wziołem sie za flashowanie. Nie wiedziałem, jaki miał wcześniej soft. Wrzuciłem eeprom z innego C35 V5 i od niego też firmware przez Freia. Po tym załączał sie tylko na chwile i gasł. Zapodałem Winswup v24, nadal to samo. Wrzucałem też rózne eepromy. Po wrzuceniu flasha V5 z jakiejś stronki telefon padł kompletnie i nie reaguje już na krótkie wciśnięcie power'a gdy chce cośodczytać/zapisać. CZYM I CO ROBIĆ?? Napiszcie mi po kolei, jeśli da sie :) Bede dźwięczny...
  • REKLAMA
  • #2 636269
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 239
    Mozliwe ze od ciaglego wkladania wtyczki i wyciagania po prostu uszkodzil sie kabelek. Ja tak mialem.
  • #3 636304
    Lutek8
    Poziom 11  
    to niestety jest niemożliwe. telefon nie wstaje.
  • #4 636307
    Lutek8
    Poziom 11  
    no dobra panowie. pół bidy. win swupem postawiłem fona, wrzuciłem coś tam, chyba 24 ale nadal nie wstaje. reaguje tylko na power i da sie flashować. co teraz? kto mi napisze, co od początku robić, czym i skąd wziąć odp. eeprom i soft?
  • REKLAMA
  • #5 636338
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ja to robilem Freja zgodnie z opisem na kazdej stronie o siemensie. Poszlo od razu.
    Nie wiem tylko dlaczego sie uwzioles na to fleszowanie. Fleszujesz 100 razy a nie przyszlo Ci do glowy ze moze byc sprzetowo uwalony?
  • #6 636364
    Lutek8
    Poziom 11  
    nie udalo mi sie jeszcze zfleszować zeby było ok, ale za kazdym razem fon inaczej reaguje, wiec czekam, moze dziur mi powie, co z tym zrobic. szukam solucji ktora mi powie, czym, co i skad.
  • #7 636407
    Lutek8
    Poziom 11  
    czy jak wrzucam nowego flasha z softem np 18, 21, 24 to eeprom też musi być odpowiedni, czy wystarczy v5 zgrany ze sprawnego C35?
  • REKLAMA
  • #8 636482
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Solucja: czym?- mlotkiem; skad?- z garazu; co?- c35 :)
    Nie ma solucji na wszystko! Jesli flashujesz to juz sie trzymaj wersji 24. Eeprom moze raczej byc - wazne zeby byl bez bledow.
    Co do LCD to nie winil bym flasha - raczej badziewnie wykonane zlacze, ew. uszkodzenie jakiegos kondensatora w jego poblizu lub przezarta sciezka (na oko ciezko czasem zauwazyc).
    Sprobuj podmienic tez baterie- moze nie ma sily wstac po flashowaniu...
  • REKLAMA
  • #9 636560
    Lutek8
    Poziom 11  
    wielkie dzieki za rady. az dziw bierze, ze sa na swiecie jeszcze ludzie, ktorzy bezinteresownie potrafia pomagac :)

a odnosnie c35: jesli masz mozliwosc, podalbys mi namiar na dobry eeprom i soft v24? wrzuce go freia i moze bedzie dzialac. a jesli nie no to coz...
  • #10 636678
    Lutek8
    Poziom 11  
    zrobiłem flasha winswupem ze zintegrowaną v2403. nie mam dobrego eeproma, szukałem wrzucałem ale wszystko shit. nie wiem też, co to są te mapy i czy przypadkiem ich też nie trzeba wrzucić. nigdzie nie ma takiego czegoś ani czegokolwiek, czym sie to wgrywa :(
  • #11 636712
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    Jestem jeszcze człowiekiem starej daty i do dzisiaj nie robie martwych siemensów Freią tylko starym poczciwym ziemensem i jeszcze starszym .bin'em z bardzo starym flashem ;)

Będe dobrym człowiekiem i pomoge Ci ze wszystkim oraz dam potrzbne pliki, odezwij sie jutro na gg : 3559650

Z flashowaniem daj już sobie spokój bo soft napewno już masz Ok ale eeprom nadal leży.

slawko_k : Az krew w czlowieku wrze jak sie slysze takie pierdol.... jak moze byc sprzet uwalo skoro przed flashowaniem działał ? Jakieś BGA popsuło sie flashem ? ;]
  • #12 636762
    slawko_k
    Poziom 35  
    cinekk Sorka ze ci krew zagotowalo. Nerwowy jestes.

Cytat:
    Mam taki problem: Kupiłem uwalonego C35

Widocznie zle zrozumialem.
  • #13 637655
    Lutek8
    Poziom 11  
    dzięki cinekk. moj nr gg: 661985, bede czekał na kontakt bo widze, ze narazie cie nie ma :)
  • #14 637889
    Lutek8
    Poziom 11  
    nadal nic. czy ktoś ma ziemensa workshopa który działa pod XP albo coś czym sie da zrobić phone cce repair czy cośtakiego ale pod XP?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uszkodzonego telefonu Siemens C35, który po nieudanym flashowaniu przestał poprawnie działać – ekran LCD pozostaje czarny, a urządzenie nie uruchamia się prawidłowo. Próby flashowania różnymi wersjami oprogramowania (m.in. V5, 18, 21, 24) oraz różnymi eepromami nie przyniosły efektu, a telefon reaguje jedynie na przycisk power i jest możliwe jego flashowanie. Dyskusja wskazuje, że problem może nie leżeć wyłącznie w oprogramowaniu, lecz także w uszkodzeniach sprzętowych, takich jak wadliwe połączenia LCD, uszkodzone kondensatory, przetarte ścieżki lub słaba bateria. Zalecane jest stosowanie wersji softu 24 oraz eepromów bez błędów, jednak znalezienie odpowiednich plików jest trudne. Użytkownicy sugerują użycie narzędzi takich jak Freia lub Ziemens Workshop do flashowania, przy czym niektórzy preferują starsze metody i pliki binarne. Pojawiła się też potrzeba narzędzi kompatybilnych z systemem Windows XP do naprawy telefonu. Wskazano, że ciągłe próby flashowania bez odpowiedniej wiedzy mogą pogorszyć stan telefonu, a pomoc w uzyskaniu właściwych plików i instrukcji jest poszukiwana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA