logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ryanair - zmiana nazwiska na bilecie, czy konieczna?

Dawid90u 28 Maj 2009 17:23 8773 9
REKLAMA
  • #1 6586277
    Dawid90u
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Witam
    Mam spory problem. Ponieważ zarezerwowałem 4 miejsca w Ryanair. Ale przy jednej osobie zamiast podać nazwiska aktualnego, to podałem nazwisko rodowe. I teraz Co mogę z tym zrobić? czy przepuszczą taką osobę? Wszystkie inne dane jak imię, adres zamieszkania się zgadza. Bo mi się nie widzi płacenie 400zł za zmianę nazwiska. Zna się ktoś na tym? Bo na ich stronie nic szczegółowego znaleźć nie mogę.
  • REKLAMA
  • #2 6588412
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Zajzyj tutaj :Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Po mojemu nie powinno byc az tak zle. Ja bym sie udal do jakies kasy czy punktu RYR i porozmawial z pania osobiscie szczegolowo opisujac problem. Na lotnisku napewno cos takiego jest.
  • #3 6589410
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    gabik001 napisał:
    Ja bym sie udal do jakies kasy czy punktu RYR i porozmawial z pania osobiscie szczegolowo opisujac problem..

Witam .
    Pani może i zrozumie problem , ale system rezerwacji - nie . :cry:
  • REKLAMA
  • #4 6590090
    Dawid90u
    Poziom 23  
    Dzisiaj byłem na lotnisku. I się dowiedziałem że osoba której nazwisko źle podano powinna się zjawić na lotnisku, ze starym dowodem i nowym, oraz aktem ślubu. I wtedy zdecydują czy takie coś przejdzie czy nie. Powiedzieli również że jeżeli nie da rady, to najlepszym sposobem było by rezerwacja nowego biletu dla tej właśnie osoby, bo nie opłaca się zmieniać nazwiska. Chore to
  • REKLAMA
  • #5 6591397
    gabik001
    Poziom 37  
    Stary1952 napisał:
    gabik001 napisał:
    Ja bym sie udal do jakies kasy czy punktu RYR i porozmawial z pania osobiscie szczegolowo opisujac problem..

Witam .
    Pani może i zrozumie problem , ale system rezerwacji - nie . :cry:

Ale pani ma dostep do systemu w miejsca gdzie my nie mamy...
    Ale jak juz widac smieszne troche... A aktu urodzenia i otrzymania pierwszej komunii nie chca przypadkiem??
  • #6 6619892
    Dawid90u
    Poziom 23  
    Ok, byłem ponownie na lotnisku, dowiedziałem się że osoba ta mogła by lecieć ale nic nie jest pewne. Również się dowiedziałem że na lotnisku za zmianę nazwiska biorą 40zł, gdzie na stronie internetowej życzą sobie 400zł. Więc zapłaciłem, zmieniłem i mam spokój.
  • #7 6621802
    gabik001
    Poziom 37  
    Zawsze mowie ze wszystko da sie zalatwic ale w 4 oczy :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 6732366
    mlodykuba
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sorry za odkopanie tematu ale po przeczytaniu tej wiadomości:
    szczurek_1990 napisał:
    Ok, byłem ponownie na lotnisku, dowiedziałem się że osoba ta mogła by lecieć ale nic nie jest pewne. Również się dowiedziałem że na lotnisku za zmianę nazwiska biorą 40zł, gdzie na stronie internetowej życzą sobie 400zł. Więc zapłaciłem, zmieniłem i mam spokój.

zadam może trochę idiotyczne pytanie: czy ta cena za zmianę nazwiska na lotnisku to prawda?
    Przedstawię moją sytuację: w marcu z moim kolegą zamówiliśmy sobie w ryanair bilety na 21 sierpnia do Anglii do mojego brata. Wszystko przebiegało zgodnie z planem, kiedy niespodziewanie dostaliśmy szansę zagrania na finałach mistrzostw Polski juniorów w siatkówkę, które odbędą się w czasie mojego wyjazdu (koniec sierpnia). Szkoda by było zaprzepaścić taką okazję i dlatego chciałem przepisać bilety na moich rodziców. Ale po wejściu na zmianę rezerwacji na stronie przewoźnika i zobaczeniu ceny za zmianę dwóch nazwisk to zacząłem wątpić w wyjazd na turniej. Najzwyczajniej mnie nie stać, żeby płacić 800zł praktycznie na nic.
    Dlatego jedynym ratunkiem jest dla mnie ta zmiana nazwiska na lotnisku
  • #9 6732491
    Dawid90u
    Poziom 23  
    Nie wiem jak na innych lotniskach. Ale na lotnisku obsługa sobie sama dobiera cennik. Bo podsłuchałem rozmowę za okienkiem i osoba z obsługi sama wpisała cenę zmiany nazwiska. Więc na innym lotnisku mogą sobie pobrać inną cenę np 50zł. Też byłem zdziwiony. Nie wiem również Co to za polityka że na stronie biorą 400zł/osobę a na lotnisku jak we Wrocławiu 40zł/osobę.
  • #10 9001831
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 224
    Temat nieaktywny od roku. Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zarezerwował bilety lotnicze w linii Ryanair, podając na jednym z nich nazwisko rodowe zamiast aktualnego. Obawiał się kosztów zmiany nazwiska online (400 zł) oraz braku możliwości odbycia podróży. Zasięgnięcie informacji na lotnisku wykazało, że opłata za zmianę nazwiska dokonana osobiście na lotnisku jest znacznie niższa (40 zł) niż online, co pozwoliło rozwiązać problem. Wymagane dokumenty do zmiany to stary i nowy dowód osobisty oraz akt ślubu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA