Cześć wszystkim,
Zainspirowany niedawno zaprezentowaną lampką kolegi hetm4n ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3568075.html ) postanowiłem że spróbuję zrobić własną.
Konstrukcja lampki została od podstaw zaprojektowana i wydrukowana na drukarce 3D co może trochę psuć stylistykę lampki ale mi osobiście to nie przeszkadza. Głównym założeniem było to by lampka była w wersji budżetowej.
Wykorzystano 3 metry taśmy led z diodami WS2812 60 led/m. Starczyło to na stworzenie matrycy o wysokości 18 pasków każdy po 10 diód. Idealnie do takiej wysokości pasował podobny klosz który wykorzystał kolega hetm4n tyle że ten ma wysokość 18 cm.
Rdzeń, na którym są umieszczone diody, również został wydrukowany. Pierwotnie miał być zrobiony z kawałka rury kanalizacyjnej ale po wycięciu kanału pod przewody rura się zdeformowała.
Wykorzystałem tu ESP8266 który jak się okazało bez problemu radzi sobie z płynnym wyświetlaniem efektów. Płytka pod ESP8266 zaprojektowana w Eagle i wytrawiona metodą termotransferu. Na płytce zostały wyprowadzone piny zasilające jak i RX/TX do programowania, piny do przycisków i diody IR VS1838B. Program wykorzystałem gotowy z własnymi małymi przeróbkami https://github.com/evilgeniuslabs/torch
Jako że projekt jest open-source, pozwoliłem sobie edytować zachowanie przycisków których u mnie jest sztuk dwa i pierwszy umożliwia zmianę efektu a drugi ma sześciostopniową regulacje jasności włącznie z całkowitym wyłączeniem. W pierwszej wersji wyrzuciłem kod służący za sterowanie lampką pilotem IR, ale później go dodałem bo znalazłem w promocji pilot który idealnie pasuje do tego projektu.
Zasilanie to używany firmowy zasilacz impulsowy 5V o natężeniu 4A. Zrobiłem pomiary i wszystkie efekty na pełnej jasności nie pobierają więcej jak 3A. Lampka po włączeniu domyślnie świeci białym światłem. Tutaj zrobiłem programowe ograniczenie gdzie automatycznie jest obniżana jasność na taką by zasilacz nie został przeciążony.
Kosztorys:
ESP8266 - 15zł
Taśma led 3m WS2812 - 40zł
Zasilacz 5V 4A - 10zł
Klosz - 29zł
Pilot - 7zł
Elementy elektroniczne (IR, stabilizator, złącza, gniazdo, przewody, laminat) - około 12zł
Schemat oraz płytka:

W projekcie jest jeszcze płytka z dwoma przyciskami i rezystorami.
Projekt podstawy zaprojektowany w programie Fusion 360

Rdzeń lampki przed i przyklejeniu pasków ledowych.

Wnętrze podstawy w której umieściłem płytkę płytki PCB - główną z ESP8266 oraz mniejszą z dwoma przyciskami

Po złożeniu lampka tworzy jedną bryłę. Do klosza zostały przymocowane wydrukowane mocowania które łączą klosz z podstawą poprzez śrubki i nakrętki.

Pilota którym można wybierać kolejne efekty bądź wybierać jeden z motywów oraz regulować jasność. Odbiornik IR został umieszczony w górnej zaślepce klosza.

Z lampki jestem w pełni zadowolony. W przyszłości zapewne zmieni się kolor podstawy bo akurat taki filament miałem, choć ten chyba nie wygląda aż tak źle

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to mogę udostępnić płytkę lub projekt obudowy. Choć nie ukrywam że obie to wersje które zapewne można by było trochę poprawić.
Cool? Ranking DIY