logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protel DXP - elementy znikają przy auto rozmieszczeniu na PCB, co robić?

paczus 28 Maj 2009 18:30 2735 6
REKLAMA
  • #1 6586583
    paczus
    Poziom 10  
    Witam
    Próbuje zrobić płytkę z schematu.Płytka ma być dwu strona.Po wczytaniu wszystkich elementów próbuję wykorzystać funkcje auto rozmieszczenia niestety część elementów jest rozstawiona na PCB a część znika.Gdzie jest mój błąd czy są jakieś dodatkowe reguły auto rozmieszczenia (Auto Placer)
  • REKLAMA
  • #2 6586790
    Daniel1984
    Poziom 12  
    Czy wszystkie elementy ze schematu mają przypisane obudowy? Pozatym autoplacer to niezbyt dobre narzędzie - rozrzuca elementy jak popadnie. Sprawdź czy masz przypisane i czy zgodnie z nazwami w bibliotekach obudowy do elementów.
  • REKLAMA
  • #3 6586934
    paczus
    Poziom 10  
    Wszystkie elementy mają przypisane obudowy i wszystkie pokazały się(pierwsze zdjęcie) dopiero po wykonaniu auto rozmieszczenia znikają(ostatnie zdjęcie)
  • #4 6589354
    gadula88
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Sam miałem ten problem wczoraj, tylko u mnie Auto Placer wyrzucił elementy daaaaaaleko poza obrys płytki, i trzeba było je przeciągać bliżej. Zostaje chyba tylko ręczne rozstawianie elementów.
  • REKLAMA
  • #5 6652733
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Nie ma sensu uzywania autoplacera. Zaczynasz rozmieszczanie od wazny kluczowych elementow jak gniazda, zlacza, potencjometry, diody, procesor, a potem reszte ustawiasz odpowiednio tak by wszystko bylo mozliwie najblizej. Nawet jak masz ponad 200-300 elementow na plytce bez problemu bez AP poradzisz sobie.
  • REKLAMA
  • #6 6712152
    blue_17
    Poziom 32  
    Ocena: 472
    Używałem tej funkcji ale jeśli nie poda się szczegółowych danych to działa kiepsko, jeśli ci coś znikło to w widoku na pasku w przewijanym okienku trzeba zaznaczyć view - » all
    i wtedy wszystko się wyświetli, a jeżeli wiesz jaka jest nazwa komponentu to dokładnie obok paska z widokiem warstw jest pasek na którym wybierasz nazwę komponentu i pokazuje ci się on.
    Czyści się zaznaczenie kombinacja klawiszy ctrl + shift + C.

Jeśli pomogłem naciśnij pomógł :)

Mogę wrzucić jeszcze gdzie to jest dokładnie na pasku :D
  • #7 6715499
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    a shift + c nie starczy do usuniecia zaznaczenia?:>

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem ze znikaniem części elementów po użyciu funkcji Auto Placer w programie Protel DXP podczas projektowania dwustronnej płytki PCB na podstawie schematu. Elementy były widoczne na PCB przed automatycznym rozmieszczeniem. W dyskusji wskazano, że funkcja Auto Placer bywa nieefektywna, może umieszczać elementy poza obszarem płytki lub je rozrzucać. Sugerowano sprawdzenie, czy wszystkie elementy mają przypisane obudowy. Główną rekomendacją jest ręczne rozmieszczanie elementów, zaczynając od kluczowych komponentów. Jako potencjalne rozwiązanie problemu znikających elementów zasugerowano użycie opcji widoku "view all" w celu wyświetlenia wszystkich elementów, które mogły zostać umieszczone poza ekranem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA