logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Marshall Valvestate 100V Model 8100 - cichy dźwięk i brak przesteru, potencjometry?

tjsikora 29 Maj 2009 00:03 2519 1
REKLAMA
  • #1 6588425
    tjsikora
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, dwa dni temu kupiłem wyżej wymieniony model marshalla jest to pierwsza seria valvestate.
    1 Problem polega na tym iż na kanale czystym i crunch dźwięk słychać dopiero jak rozkręcę maksymalnie volume w master i to słychać bardzo cicho podłączony do paczki marshall 4x12.
    2 Na kanale przesterowanym jest cisza kręcenie potencjometrem nic nie daje, nie słychać również żadnych trzasków przy kręceniu potencjometrem.
    Lampka, dioda która sygnalizuje włącznie head świeci się, lampa się żarzy więc jest sprawna (mimo to wymieniałem na inną, bez efektu). W środku wzmacniacz wygląda jak nowy, nie widać aby coś było w nim grzebane, czy przepalone. Nie wiem czy to jakoś pomoże ale dodam że są tam dwie diody które świecą się kiedy uderzam w struny na przesterze jak i na kanale czystym kiedy przestaje gasną, pisze o tym bo się nie znam na tym a wam może pomoże w rozpoznaniu usterki.
    Na koniec chciałbym się spytać czy to może być wina "zużytych" potencjometrów? Zauważyłem że niektóre z nich chodzą zbyt lekko. Proszę o pomoc w znalezieniu usterki jak i naprawie. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 6590898
    tjsikora
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, zniknął problem pierwszy na czystym kanale gra już normalnie, tak jak powinno, to samo crunch, a to z tego powodu,(tak mi się wydaje) że po rozkręceniu z obudowy podociskałem przełączniki "clean crunch" , "channel select", "OD1 OD2"(ten przełącznik akurat nie wciskał się za każdym razem dopiero jak docisnąłem zatrzaski zaczął działać prawidłowo) i "-20dB 0dB" oraz docisnąłem każdym potencjometr.
    Co do drugiego problemu z kanałem przesterowanym to sprawa ma się tak, że jak wezmę na maksa volume to słychać ledwo słyszalny przester.
REKLAMA