logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie komputer-amplituner / analog 5.1 - brumienie!!!

lukas108 31 Maj 2009 22:43 2473 6
REKLAMA
  • #1 6600987
    lukas108
    Poziom 10  
    Witam szanownych kolegów.

Mam niemały problem. Po remoncie mieszkania i instalacji okablowania przystapilem do połącznia sprzetu. Chodzi o sytuacje gdzie komputer (szybki serwer 2xXeon IBM Xseries 226, szybka grafika , karta dzwiekowa SB LIVE 5.1 itp - sytuacja do gier i filmow HD) stoi w osobnym pomieszczeniu komputerowym a LCD TV,naglosnienie i amplituner stoją w salonie.
    Chodzi o to że po podłączeniu kabli do dzwięku (3 x mini jack/chinch 15m) pojawia się przydzwięk sieciowy 50hz. Czytalem o pętli mas. Zjawisko to jest dla mnie niedokonca zrozumiale poniewaz zależy od wielu czynników.
    Byc moze nie jest to petla mas, ale jak spowodowac zeby przydzwięk zniknoł. Gdzie jest problem?

Gniazdka sieciowe mam dwużyłowe (chyba zerowane).
    Błagam, jesli ktos moze cos doradzić, wyjasninic, co kolwiek, BEDE NIESAMOWICIE WDZIĘCZNY.
    Wrazie czego moge podac więcej szczegółów odnoscie tej sytuacji.

Pozrowienia!
  • REKLAMA
  • #2 6601015
    Lj_E-gain
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 31
    Witam,

w laptopach załatwia się to w ten sposób ze : odcina się uziemienie, pomaga
  • REKLAMA
  • #3 6601802
    lukas108
    Poziom 10  
    Uziemienie odciąć? tzn, gdzie? W kablu sieciowym? Akurat kompyter zasilany jest tradycyjnym kablem sieciowym, amplituner również (czyli z bolcem). Mam odciąć bolec w kablu??
  • #4 6601853
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Spróbuj zastosować dwużyłowy przedłużacz. Teoretycznie nie powinno się tego robić ale spotkałem się już kilkakrotnie z opinią, że to pomaga.
  • REKLAMA
  • #5 6601958
    lukas108
    Poziom 10  
    Spróbuje tak zrobic.
    Mam pytanie w związku z podłączeniem do gnizda bez bolca. Rozumiem ze potencjalne zagrozenie istnieje w przypadku zwarcia w instalacji itp. tak? Ze prąd nie jest odprowadzony tylko idzie na obudowe, czy jak?
  • #6 6602318
    Lj_E-gain
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 31
    1) Nie ma żadnego zagrożenia :) zabezpieczenie zadziała tak samo tylko ze wolniej :) może sięgnąć nawet 3sec. , z dobrym uziemieniem (np. zakopanym płaskownikiem wokół domu który robi za dodatkowe uziemienie) ta reakcja na zwarcie trwa do 0,3 sec.

2) Prąd na obudowie w urządzeniach domowych nigdy się nie pojawi :) (jeśli nikt w nich nie grzebał i czegoś nie zepsuł)
  • REKLAMA
  • #7 6603347
    lukas108
    Poziom 10  
    No więc wykonalem test z podlaczeniem do ganiazdek bez bolca (uzylem przedluzacza) w rozych kombinacjach - amplituner, serwer, jedno i drugie. Przydzwięk jest nadal. załamuje ręce.
    Moze to wina kompuetra. Laptop ktory ma zasilacz bez bolca dziala czysto. Ale serwer sieje. Co jest niet tak? Gdzie moze powstawac ten parszywy przydzwiek?

Dodano po 50 [minuty]:

No wiec uwaga, chyba znalazłem bakcyla. Zoorientowalem sie ze aby polaczenie bez bolca mialo sens, nalezy wszytskie urządzenia połączone ze sobą zasilic tak samo. I okazalo sie ze monitor byl jeszcze podłączony do innego gniazda. Po podłączeniu wsztskiego bez bolca przydzwiek zniknol.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik doświadczył przydźwięku sieciowego 50Hz w analogowym systemie audio 5.1 łączącym serwer (wyposażony w kartę dźwiękową SB Live 5.1) z amplitunerem i telewizorem. Sprzęt znajdował się w różnych pomieszczeniach, a połączenie realizowano długimi (15m) kablami mini jack/chinch. Instalacja elektryczna wykorzystywała gniazdka dwużyłowe (zerowane). Podejrzewano pętlę mas. Proponowane rozwiązania obejmowały modyfikację uziemienia, np. przez odcięcie bolca w kablu zasilającym lub użycie dwużyłowego przedłużacza. Testy z zasilaniem serwera i amplitunera bez uziemienia nie wyeliminowały problemu. Ostatecznie przydźwięk zniknął po zasileniu wszystkich połączonych urządzeń (serwera, amplitunera, monitora) za pomocą przedłużaczy dwużyłowych (bez bolca uziemiającego), co wskazuje na eliminację pętli mas wynikającej z różnic potencjałów uziemień podłączonych urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA