logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można uziemienie podłączyć do neutralnego...

Dj_Destroyer 03 Cze 2009 19:54 30287 14
REKLAMA
  • #1 6611967
    Dj_Destroyer
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witajcie, mam pytanie, czy można zrobić tak jak jest na poniższym obrazku ? Mam zamiar założyć rozdzielnie i mam do domu pociągnięty kabel 2 żyłowy (faza i neutralny) nie ma uziemienia więc pomyślałem żeby tak zrobić jak na obrazku i tu jest moje pytanie, czy można tak zrobić jak się robi w gniazdkach że robię mostek między neutralnym a uziemieniem ?

Legenda:
    kolor niebieski: listwa przyłączeniowa na przewody neutralne
    kolor zielony: listwa przyłączeniowa na przewody uziemiające
    kolory zielono-żółty: przewód uziemiający

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 6612017
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1505
    Cytat:
    Mam zamiar założyć rozdzielnie i mam do domu pociągnięty kabel 2 żyłowy (faza i neutralny)

Zastanawiam się, czy napisałeś to świadomie...Twoja wypowiedź sugeruje sieć zasilającą TT (w co wątpię).

Cytat:
    nie ma uziemienia

A ta wypowiedź sugeruje, że jednak TNC, więc zasilanie masz L i PEN (lub zero).

Wyprowadź mnie z błędu- jeśli się mylę.
  • REKLAMA
  • #3 6612018
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    Jeśli posiadasz układ sieciowy TNC (przewód neutralno-ochronny-PEN) to możesz tak zrobić. Dodasz do tego różnicówki i staniesz się posiadaczem układu sieciowego TNC-S.
  • #4 6612513
    Dj_Destroyer
    Poziom 10  
    własnie nie wiem czy mam zasilanie L i PEN. A jak to sprawdzić czy mam ?
  • REKLAMA
  • #5 6612536
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Dj_Destroyer-
    Cytat:
    Właśnie nie wiem czy mam zasilanie L i PEN. A jak to sprawdzić czy mam ?

Potrzebne będzie skorzystanie z wyszukiwarki tego forum :wink:
  • REKLAMA
  • #6 6612617
    Dj_Destroyer
    Poziom 10  
    Aha, a wracając do mojego pytania. Czy można tak zrobić jak na rysunku ?
  • #7 6612877
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Cytat:
    Aha, a wracając do mojego pytania. Czy można tak zrobić jak na rysunku ?

Nie określiłeś jaka sieć zasilająca- bez tego nie powinno być dyskusji, gdyż stwarzamy wielotematowość wątku...

Jeśli TNC, to przewód PEN podłączasz pod listwę zieloną, a Twój "mostek" (o przekroju nie mniejszym, niż PEN) pozostaje . Zgodnie z zasadą najpierw chronić- później zasilać.
  • #8 6613169
    Dj_Destroyer
    Poziom 10  
    szukałem na elektrodzie ale nie znalazłem jak sprawdzić czy mam zasilanie L i PEN, jak byście mogli mi pomóc. Będę bardzo wdzięczny.
  • #10 6615107
    Dj_Destroyer
    Poziom 10  
    bo ja mam teraz w gniazdkach w kuchni i łazience zrobiony mostek między neutralnym a ochronnym, więc chyba mam zasilanie L i PEN.
  • #11 6615397
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Mostek zerujacy sugeruje instalację w układzie sieciowym TNC (bardzo duże prawdopodobieństwo). Zobacz tutaj-

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #12 6615581
    Dj_Destroyer
    Poziom 10  
    to jeżeli mam mostek w gniazdku między bolcem ochronnym, a stykiem neutralnym to mogę zrobić tak jak na rysunku w pierwszym poście ?
  • #13 6615684
    michal5102
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Możesz , tylko lepiej jak od razu zrobisz TNS .
  • #14 6615758
    Dj_Destroyer
    Poziom 10  
    tylko gdzie ja podepnę przewód ochronny skoro na klatce schodowej nie mam kabla 3 żyłowego tylko 2 żyłowy.
  • #15 6615902
    golonka
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Nie ma co gdybać!! zadzwoń do ZE i zapytaj w jakim układzie sieci jest Twoja instalacja , baz tego żadna rozmowa nie ma sensu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość połączenia listwy neutralnej z listwą uziemiającą mostkiem w nowej tablicy rozdzielczej w mieszkaniu zasilanym instalacją dwużyłową (faza i neutralny), wzorując się na rozwiązaniu stosowanym w "zerowanych" gniazdkach. Dyskusja wskazuje, że takie połączenie (mostek) jest stosowane w układach sieciowych typu TNC, gdzie występuje przewód PEN. Zaleca się kontakt z zakładem energetycznym w celu potwierdzenia typu układu sieciowego (TT czy TNC). Jeśli system jest TNC, przewód zasilający PEN należy podłączyć do listwy ochronnej (uziemiającej), a następnie wykonać mostek o odpowiednim przekroju do listwy neutralnej. Takie rozwiązanie tworzy w instalacji wewnętrznej układ TNC-S. Istniejące w mieszkaniu "zerowane" gniazdka sugerują, że jest to system TNC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA