logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kurs assemblera dla początkujących i programowanie patchy na telefony komórkowe

SKIN 13 Maj 2004 23:52 1718 6
REKLAMA
  • #1 640182
    SKIN
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!
    niteresuje mnie kurs assemblera (dla baddzo początkujących) + może jakiś dodatek o programowaniu telefonów komórkowych (interesuje mnie przedewszystkim pisanie patchy)
    jest mi obojętne moze tez być po angielsku albo po rusku :D (słyszałem ze w rosji tym najwięcej się zejmują)
    jeśli by ktoś miał to byłbym bardzo wzięczny za linka!!!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 641160
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    A może tak nie czekać na to, że ktoś za Ciebie wykona czarną robotę, tylko użyć gogla i wpisać "asembler" lub "assembler". Mi po tym pierwszym na polskim necie pokazało ponad 800 linków. Na światowym pewnie byłoby jeszcze wiecej.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • REKLAMA
  • #4 642010
    SKIN
    Poziom 12  
    no to była pierwsza zecz którą zrobiłem!!
    no i po przejzeniu okolo 70 różnych stron zwątpiłem
    znalazłem kilka kursów (podobnoi dla początkujących) ale to były kursy conajmniej dla średnio zawansowanych
    a dalem temat na forum bo myślałem ze ktoś sie tym interesuje i ma moze jakieś ciekawe stronki, informacje, kursy itp..
  • #5 642277
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    a wiesz co to sa mnemoniki, rozkazy, stosy, pamięć, język maszynowy, bity bajty rotacje i te inne sprawy?? Assembler to czysta kombinacja z podstawowymi algorytmami. Samych algorytmów nie znajdziesz w książce typowej o procesorach, to zadanie dla książek programistycznych. Każdy procesor programuje sie inaczej ma inny zasób słów a nie wiem czy dostaniesz odtajnione tablice rozkazów procków telefonowych między jednym prockiem a drugim może być niesamowita przepaść, to samo jest z samymi asemblerami, asembler podobnie jak Pascal potrzebuje przetłumaczenia na język w którym może wykonywac operacje procesor. Z kazdym procesorem bedzie inaczej i w kazdym programie tłumaczacym też bedize inaczej, programatory też będa inne. Wiec powiedz jak bardzo jesteś zaawansowany w samych podstawowych pojęciach dotyczacych procesorów.

bawiłeś się w jakimś jezyku programowania?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 643241
    SKIN
    Poziom 12  
    narazie pół roku sie bawiłem w pascali i c++ a wcześniej troszke w delphi!
    niemam zawiele otym pojęcia wieżm ze strasznie mało wiem:P:D ale się staram złapać jakieś podstawy wlaśnie do assemblera bo tylko ten język mnie interesuje ale zięki za info!
  • #7 643725
    Caladan
    Poziom 19  
    Polecam obejrzenie paru stron, jakies proste programy "hello world", troche o przerwaniach i pamieci i tyle, asm nie jest trudny ;]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania kursu assemblera dla początkujących oraz informacji o programowaniu patchy na telefony komórkowe. Użytkownik szuka materiałów, także w języku angielskim lub rosyjskim, ze względu na popularność tematu w Rosji. W odpowiedziach polecono skany polskiej książki dotyczącej mikrokontrolerów MCS-51, choć jest ona częściowo przestarzała i niektóre instrukcje mogą nie działać na innych procesorach. Zwrócono uwagę, że assembler różni się w zależności od procesora, a programowanie telefonów wymaga znajomości specyficznych zestawów rozkazów, które często nie są publicznie dostępne. Podkreślono konieczność zrozumienia podstawowych pojęć takich jak mnemoniki, stos, pamięć, język maszynowy, bity i bajty. Użytkownik ma doświadczenie w Pascalu, C++ i Delphi, ale dopiero zaczyna naukę assemblera. Rekomendowano rozpoczęcie od prostych programów, np. "hello world", oraz poznanie przerwań i zarządzania pamięcią.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA