logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programy do testowania pamięci RAM 256DDR - jakie polecacie?

maestrus 14 Maj 2004 10:35 2182 13
REKLAMA
  • #1 640558
    maestrus
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Witam. Mam pamieć 256DDR ktora przyniosl mi znajomy z podejrzeniem ze jest uszkodzona. Jak do tej pory nie zauwazylem niepokojacych objawow z jej strony, system sie nie wiesza raczej i chodzi poprawnie dlugi czas. Czy istnieja jakies programy ktore przeprowadza test pamieci? Jesli ktos takie zna poprosze o nazwe, ew. link lub zamieszczenie go na forum za co z gory dziekuje. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 640585
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    sa jakies programy do tego. jak se przypomne nazwe to napisze
  • #3 640599
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    ... Mem test-86 v.2.5 jak dobrze pamiętam .Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 640600
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam, widziałem (kumpel sobie napisał) programik a w sumie to plik bat, który z dowolnego pliku w tym przypadku chyba był command.com, robił plik odpowiadający wielkości pamięci ram, później ten plik był zapisywany do pamięci i odczytywany, komórka po komórce bit po bice, jeżeli dane wysłane różniły się od danych które były szczytane był tworzony dodatnowy plik z zapisem co się różniło. Poproś kogoś na forum dla programistów to Ci od ręki napisze bo programik był banalny plik bat miał może z 6 linijek, pamiętam że program był niezawodny, testował tą pamięc co prawda długo ale mozna było być pewnym że jak pamieć przejdzie ten prog to jest sprawna, a i jeszcze jedno pamiętaj że przed zapuszczeniem testu pamięci komputer musi być uruchomiony przez conajmiej 30-40 minut zeby pamieć pracowała w optymalnej temperaturze, poszukam gdzieś tego programiku, może go jeszcze gdzieś mam

Pozdrawiam
    artur
  • REKLAMA
  • #5 640625
    @lbert
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    najlepiej wsadzic do kompa i wlaczyc i niech zliczy
  • #6 640641
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    program Norton SystemWoks 2001 posiada taką funkcję

wiekszosc programow testujacych posiada ta funkcje zobacz
    np. sisoft sandra (czy cos tak)
  • #7 641009
    set6666
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    w ostatnim komuter świecie ekspert był opisywany program do testowania pamięci i chyba był na płycie jak się nazywał nie pamiętam .
  • #8 641147
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    MemTest 86+
    GoldMemory
    Windows Memory Test

Wszystkie odpala się z bootowalnej dyskietki.
  • #9 726931
    fufus
    Poziom 11  
    ten test z .bat to z tego co opisujecie to ino grubsze błędy w działaniu pamięci wykryje, bo ino jedna sekwencje bitów, a memtest i wmt z tego co wiem daje rózne wzorce. O ile rozumiem poco to robi to chodzi o to że np jak wrzuca do jakiegos bajta np. 11101111 to może zobaczyć czy sąsiednie jedynki nie naładują tego 0 no i jest błąd, gdy przejedziesz tylko jednym wzorcem np 11111111 to test wychodzi dobrze i nie wykrywa błędu choć pamieć działa żle(wyszło by przy poprzednim wzorcu).
  • #10 727028
    GD
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Pamiętam jak miałem problem z moim 256 MB DDRkiem. Win 98/ME chodził normalnie (do pewnego momentu - niebieski ekran śmierci). Zaś win 2k Server (do testów ;) go mam) już rzy starcie wywalał niebieski ekran, że wykrył bład w pliku i podał nazwę - plik jądra. Wymiana ramu na inny rozwiązywała problem.... w serwisie ;). Ja podpiołem inną kość (128 MB SDR) i czekałem na tę kość - reklamacja :D
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 731555
    franeczek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    W ostatnim Chip'ie jest wogóle plytka CD Bootowalna z masą programów do testowania kompa i jest tam właśnie MEMTEST, memorytester i wiele innych podobnych.
  • #12 737318
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    chociaz memtest ma tez swoje wpadki, np. nie wykryl ze przy swoim testowaniu zadnych bledow w kosci, ktora miala oderwany jeden z mikrochipow kolo ukladow pamieci na plytce drukowanej... inne programy odwalaly rozne ciekawostki a memtest nie...
  • #13 738228
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Ten mały układ koło układów pamięci to pamięć szeregowa - SPD jej brak w żaden sposób nie wpływa na pracę pamięci, poza tym że trzeba ręcznie ustawiać w BIOSie timingi, bo inaczej zostaną przyjęte wartości bezpieczne.
  • #14 738265
    zami
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Cytat:
    MemTest 86+
    GoldMemory
    Windows Memory Test

Wszystkie odpala się z bootowalnej dyskietki.

Dokładnie. Bardzo dobre programiki. Temat ten był wielokrotnie poruszany :!: W tym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic89591.html masz Memtest86 w wersji 3.0 (sam jego używam i jestem zadowolony... dużo szybciej kończy testy od GoldMemory... więc na pierwsze sprawdzenie idealny). Poza tym GoldMemory możesz pobrać z http://www.goldmemory.cz/download.php Aktualnie jest wersja 6.64

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programów do testowania pamięci RAM 256 DDR pod kątem wykrycia ewentualnych uszkodzeń. Wskazano kilka popularnych narzędzi diagnostycznych uruchamianych z bootowalnej dyskietki, takich jak MemTest86 (w wersjach 2.5 i 3.0), MemTest86+, GoldMemory oraz Windows Memory Test. Programy te stosują różne wzorce bitowe do wykrywania błędów, co jest bardziej skuteczne niż proste testy oparte na pojedynczej sekwencji bitów, np. testy wykonywane przez skrypty .bat. Wspomniano także o funkcjach testowania pamięci dostępnych w pakietach Norton SystemWorks 2001 oraz SiSoft Sandra. Zwrócono uwagę na konieczność rozgrzania pamięci (30-40 minut pracy komputera) przed testem dla uzyskania wiarygodnych wyników. Podkreślono, że niektóre programy, mimo skuteczności, mogą nie wykryć uszkodzeń sprzętowych, np. uszkodzenia układów pamięci na module. Dodatkowo omówiono wpływ braku pamięci SPD na konieczność ręcznego ustawiania timingów w BIOS-ie. Wskazano również źródła do pobrania programów MemTest86 i GoldMemory oraz dostępność bootowalnych płyt CD z zestawem narzędzi diagnostycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA