logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows przez LAN na laptopie bez CD-ROM i FDD?

qbus 14 Maj 2004 16:28 2356 6
REKLAMA
  • #1 641073
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    witam,

sluchajcie - czy wiecie jak zainstalowac system na kompie ktory jest wyposazony TYLKO w lan, usb i zwykly com ? nie ma ani cdroma ani fdd - i NIE bedzie (jest to laptop...)

w ostatecznosci pozostanie wyjecie dysku i nagranie instalki ale mysle ze da sie to jakos inaczej zrobic - moze wiecie jak zainstalowac system przez siec lan ? :roll: :roll: :roll:
  • REKLAMA
  • #2 641192
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Jaki system chcesz zainstalować ? I czy w tej chwili jest na nim jakiś system ?
    Możliwości jest parę, są przecież zewnętrzne napędy FDD, HDD, CD-ROM (podłączane przez com, lpt lub usb), są wreszcie zewnętrzne pamięci USB od 128 Mb w górę itp.
    Wersję instalacyjną Win można ściągnąć przez LAN z netu (są tzw eDyski o pojemnościach od 25 Mb w górę itp.)
    Osobiście wybrałbym metodę zewnętrzny FDD + pamięć lub dysk USB.
    Najpierw skopiowałbym instalkę systemu na dysk, potem odpalił kompa z dyskietki startowej i zainstalował wybrany system.
  • REKLAMA
  • #3 641528
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Chyba najszybciej włożyć dysk przez adapter do stacjonarnego kompa i zainstalować na nim windows. Przy odrobinie gimnastyki jest to możliwe bo mi się nawet udało.
  • REKLAMA
  • #4 641921
    neo_plonsk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    skopiuj katalog win98 z plyty startowej + jakies pliki z autoexecem z dyskietki startowej wlasnie przez siec lan :)
  • #5 654358
    jacant
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    najlepiej zrob tak:
    -podlacz dysk do stacjonarnego przez przejsciowke
    -sformatuj dysk z parametrem /s [ zeby przeniosl sie system i bylo mozliwe uruchomienie z tego dysku ]
    -przegraj instalke na dysk
    -zaloz dysk z powrotem do laptopa
    -uruchom instalke juz na laptopie
    jest to proszcze niz instalowanie na stacjonarnym, bo jest mniej problemow ze sterownikami i innymi nieprzewidzianymi problemami :)
  • REKLAMA
  • #6 656491
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    o ile wiem u mnie chyba była możliwość zainstalowania windowsa. ale na moim dysku.. co do innych rzeczy to w biosie powinna być opcja bootuj z LAN'u ale to chyba musi być specyficzny lan w stylu systemów wielozadaniowych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 657414
    jacant
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    ...i specyficzny bios...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji systemu Windows na laptopie pozbawionym napędu CD-ROM i FDD, posiadającym jedynie interfejsy LAN, USB oraz COM. Proponowane rozwiązania obejmują użycie zewnętrznych napędów (FDD, CD-ROM) podłączanych przez USB lub porty szeregowe, a także instalację systemu z pamięci USB. Alternatywnie sugerowano wyjęcie dysku twardego i podłączenie go do komputera stacjonarnego za pomocą adaptera, gdzie można sformatować dysk z parametrem /s i skopiować instalację systemu, a następnie ponownie zamontować dysk w laptopie i uruchomić instalację. Wspomniano również o możliwości instalacji przez sieć LAN, jednak wymaga to odpowiedniego BIOS-u z obsługą bootowania z LAN oraz specyficznego sprzętu sieciowego. Metody te pozwalają na instalację systemu bez konieczności użycia napędów optycznych lub dyskietek.
REKLAMA