logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows z CD na laptopie z FDD?

7591 25 Wrz 2004 18:30 4272 13
REKLAMA
  • #1 874475
    7591
    Poziom 11  
    Jak mogę wgrać windowsa do laptopa który ma tylko FDD.
    Windowsa mam na płycie CD i mam drugi komputer z czytnikiem CD.
    POMOCY
  • REKLAMA
  • #2 874491
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Skopiuj Windowsa na HDD i instaluj z dysku .

pzdr.
  • REKLAMA
  • #3 874601
    7591
    Poziom 11  
    ten drugi komputer jest stacjonarny i ma już zainstalowanego windowsa, to jak mam skopiować na dysk w laptopie ?
  • #4 874610
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Może zaczniemy od jakiś konkretów, np jaki windows.
  • #5 874611
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 789
    W laptopie np. uruchamiasz Commander Link (w Norton Commanderze). Łączysz komputery kablem albo za pomocą portów COM lub LPT. Tak zestawione połączenie pozwala na kopiowanie plików pomiędzy komputerami.
  • #6 874654
    7591
    Poziom 11  
    Ale ten laptop nie ma żadnego systemu, tylko ma sformatowany dysk - w tym wypadku nie ma znaczenia jaki windows chcę instalować ( a chcę 98)
  • #7 875404
    7591
    Poziom 11  
    Na jednym komputerze mam tylko dos 7 i napęd FDD (laptop)
    Drugi komputer pracuje pod win 98 i ma cd-rom

Dysponuję win 98 na CD i potrzebuję zainstalować ten z system na tym pierwszym komputerze (laptopie)

Mam też kabel RS (nul modem)
    Jak to fizycznie zrobić i jakiego użyć oprogramowania.

Próbowałem plików intersvr i interlnk z DOS-a 6.22 ale to nie wychodzi.
  • #8 875679
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    laptopik ma USB ? bo jeśli tak to z jakiegoś zewnętrznego napędu na USB odpalisz instalkę - miałem taki problem w Dell-u i poszło.
    Jeśli nie masz USB to gdzieś kiedyś jak byłem młody to widziałem cd-rom na LPT.
    W ostateczności wymontuj dysk z lapsa, podłącz przez przejściówkę do stacjonarnego i zapuść instalkę do pierwszego resetu (oczywiście instalka puszczona z HDD)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 877324
    opiotr
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Jak to odpalila Ci sie plyta bootowalna z cdromu USB? Tez mam Dell z czytajacym z wielkim trudem cdromem i tez myslalem zeby dokupic cdr usb bo mam straszny klopot z reinstalka od zera systemu, ale przciez przy uruchamianiu kompa chyba bios nie widzi urzadzen usb?
  • REKLAMA
  • #10 877351
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    mam Della D-400 , takiego : http://www1.euro.dell.com/content/products/productdetails.aspx/latit_d400?c=pl&l=pl&s=bsd i w BIOSie mam do wyboru z listy urządzeń bootowalnych również USB STORAGE DEVICE czy jakoś tak. Ewentualnie jakby Twój laps nie miał takiej opcji, to mozna pokombinowac z dyskietką ze sterownikami do danego napędu na USB.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 877423
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1001
    Jaki masz dysk w tym lapciu- duży?
    jeżeli jest tyle miejsca abyś skopiował tam instalkę windy, to zainstaluj lub odpal z dyskietki np norton comandera i uruchom połaczenie kablowe w ewersji angielskiej np:
    Left -link
    tam wybierz w zalezności od posiadanego kabla
    com lub lpt ( polecam to drugie jest szybsze a masz dużo do kopiowania)
    wybierz master lub slave ( w zalezności od tego co na drugim kompie gdzie musisz zrobić to samo tylko jak jeden master to drugi slave)
    z master sterujesz procesami
    Oczywiście na tym drugim też musisz mieć Norton Commandera.
    Stosowaliśmy te metody do kopiowania plików na dyski kas fiskalnych, tam nie było nawet fdd.
    Nie zrażaj się pierwszymi niepowodzeniami w komunikacji nam też nie zawsze odrazu odpalało.
    kup lub pozycz od kogoś kabel do komunilkacji po lpt albo cierpliwie kopiuj po com-ie
    Powodzenia
    Pozdr.J.
  • #12 877738
    opiotr
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Instalka z dysku dziala w przypadku starszych systemow, a winxp z dysku chce tylko upgradowac poprzedni system a jak nawet sie zmusi zeby od poczatku instalowal to i tak jakies glupoty porobi (chodzi o to ze kopiuje pliki potrzebne do instalacji na dysk i pozniej jak skopiuje to nie mozna tej partycji usunac i na nowo zalozyc a jak sie poda ze ma kopiowac pliki na inna partycje to pozniej nie da sie zainstalowac na podstawowa). nie mowiac juz ze z dysku sie instaluje 10 razy dluzej (pomimo uruchomienia smartdrv) i pozniej sie okazuje ze i tak wszstko do bani.
  • #13 1162877
    skrzat_bu
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    ja też mam taki sam problem jak koldzy wyżej - tnz. laptopa bez cd i brak intalki na dyku, tylko z tą róznicą ze posiadam karte sieciową na PCMCIA ale nie potrafie się nią obsługiwać w DOSie. Jeśli ktoś by mi pomógł byłbym bardzo wdzieczny.
  • #14 1712764
    Rocco20
    Poziom 1  
    a moze rozpoczac instalke na dysku z laptopa podpietym pod przejsciowke a pozniej samo dokonczenie instalacji z laptopa :D (WinXP).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemu Windows 98 z płyty CD na laptopie wyposażonym jedynie w napęd FDD i bez zainstalowanego systemu operacyjnego, posiadającym sformatowany dysk twardy. Użytkownik dysponuje drugim komputerem stacjonarnym z napędem CD i systemem Windows 98 oraz kablem RS-232 (null modem). Proponowane rozwiązania obejmują kopiowanie plików instalacyjnych z komputera stacjonarnego na laptopa za pomocą połączenia kablowego (COM lub LPT) i oprogramowania takiego jak Norton Commander z funkcjami LINK i INTERSVR/INTERLNK, choć te ostatnie metody nie zawsze działają poprawnie. Alternatywnie sugerowano wykorzystanie bootowalnego napędu USB, jeśli laptop obsługuje bootowanie z USB, lub wyjęcie dysku twardego z laptopa i podłączenie go do komputera stacjonarnego celem skopiowania instalacji. Dyskusja wskazuje na ograniczenia instalacji Windows XP z dysku twardego bez wcześniejszego systemu oraz problemy z kopiowaniem i instalacją systemu z dyskietki lub sieci PCMCIA w DOS. Wspomniano model laptopa Dell D-400, który posiada w BIOS-ie opcję bootowania z urządzeń USB, co może ułatwić instalację systemu z zewnętrznego napędu USB. Metody kopiowania plików przez porty COM/LPT wymagają odpowiedniego kabla i konfiguracji master/slave w Norton Commanderze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA