logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy silnik w gramofonie Fonica Narcyz wymaga smarowania? Jak to zrobić?

drazk 06 Cze 2009 19:40 3861 8
REKLAMA
  • #1 6624008
    drazk
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam
    Przeczytałem wszystkie wątki związane z tym i podobnymi gramofonami ale nie znalazłem nic o smarowaniu silnika . Czy w tym gramofonie smaruje się silnik? Pozostałe elementy już nasmarowałem według porad które przeczytałem została tylko kwestia silnika. Prosze o pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6630377
    waldi644
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Witam!Czy silnik pracuje prawidłowo?
  • #3 6630425
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1005
    Na 10 kropli benzyny extrakcyjnej dodaj 3 krople oleju do maszyn do szycia i całość dokładnie wymieszaj.Tą mieszankę smarującą zakropl w łożyska.W gramofonach jak również w magnetofonach łożyska wykonane są ze stopu a ich struktura jest wielo kanalikowa.Możesz również jak silnik masz rozebrany zamoczyć również całe obudowy silnika wraz z łożyskami nawet do 8 godzin.Smarowanie tych łożysk polega na tym iż taka mikstura wprowadzona w kanaliki łożysk wypełnia kanaliki a benzyna jako nośnik odparowywuje pozostawiając olej w kanalikach który smaruje zespół łożysko oś wirnika gramofonu na długi okres czasu.
  • REKLAMA
  • #5 6631022
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1005
    Sam olej posiada dużą gęstość i nie jest w stanie wniknąć w mikrokanaliki z których zbudowane jest łożysko.Stosowałem ten sposób smarowania do dziś smarując w ten sposób łożyska w silniku maszynki do golenia Charków.Nic wieczne nie jest lecz kto częściej smaruje ten jedzie.Pewnie jak smarowanie po pewnym czasie się skończy to silnik zwalnia i się zaciera.
  • #6 6631092
    drazk
    Poziom 12  
    Silnik pracuje prawidło chcę go zakonserwować żeby działał przez następne parę lat. Co do łożyska nie widziałem tam żadnego wyciąga sie tyko cały wirnik z podkładkami a łożyska nie widziałem. Bardzo proszę o fotke i zaznaczenie na niej o jakie łożysko chodzi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 6632626
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6633770
    drazk
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy smarowania łożysk (tulejek porowatych) w silniku gramofonu Fonica Narcyz w celu konserwacji. Przedstawiono różne metody smarowania, w tym mieszankę benzyny ekstrakcyjnej i oleju do maszyn do szycia z długotrwałym namaczaniem łożysk, co ma umożliwić penetrację porowatej struktury. Alternatywna sugestia to bezpośrednie zakraplanie oleju na łożyska. Zalecana metoda konserwacji polega na wypłukaniu starego smaru benzyną ekstrakcyjną, a następnie nasączeniu łożysk olejem maszynowym przez długi czas. Problem został rozwiązany w oparciu o uzyskane porady dotyczące smarowania łożysk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA