logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gramofony,czyszczenie płyt oraz igieł gramofonowych,konserwacja

rockboys 13 Gru 2020 23:51 2121 19
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 19112606
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1177
    Opisuj... Czekamy.
  • #3 19112620
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    rockboys napisał:
    Witam serdecznie,myślę że nie jeden ma z tym problem,może opisze swoje domowe sposoby na konserwacje płyt oraz igły gramofonowej.

rnb_bolii napisał:
    Opisuj... Czekamy.

Zanim rozpoczniesz swój opis, to popraw pisownię w pierwszym wpisie i następne pisz zgodnie ze sztuką.
  • REKLAMA
  • #5 19113134
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19115830
    bajdu
    Poziom 31  
    Ocena: 327
    Może autor miał na myśli żeby inni opisali swoje sposoby na problemy gramofonowe?
  • REKLAMA
  • #7 19115848
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19117079
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ocena: 229
    Ja jeszcze poczekam. :D
    Jestem początkującym użytkownikiem gramofonu, może się czegoś ciekawego dowiem. ;)
  • #9 19126758
    rockboys
    Poziom 3  
    Ocena: 39
    Jeżeli chodzi o mój sposób czyszczenia płyt winylowych, takimi domowymi sposobami,powiem tak, są bardzo różne, ja ostatnio zrobiłem doświadczenie:zakupiłem zestaw do czyszczenia płyt CD, w zestaw wchodzi:dwie buteleczki płynu do czyszczenia, okrągła szczotka oraz długa szczotka nie pisze z czego są te szczotki ale coś z "welur podobne " antystatyczne . Spryskałem zakurzoną płytę tym płynem,a następnie tą długą szczotką delikatnie myłem a zarazem w miarę wyczyszciłem płytę ( brudu było że się zdziwiłem) na koniec,użyłem okrągłej szczoteczki żeby usunąć kurz i brud z płyty.Pozostawiłem na kilka minut w pionowej pozycji do wyschnięcia. Zrobiłem próbę : jakość odtwarzania o dwa razy lepsza,a płyta czysta.
    Do czyszczenia igły używam pędzelek,a raz na miesiąc przemywam samą igłę płynem IPA.
    Jakie macie inny pomysły?Bo o tym można pisać książki.
    Załączniki:
    • Gramofony,czyszczenie płyt oraz igieł gramofonowych,konserwacja IMG1075A.jpg (68.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gramofony,czyszczenie płyt oraz igieł gramofonowych,konserwacja IMG1073A.jpg (70.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gramofony,czyszczenie płyt oraz igieł gramofonowych,konserwacja IMG1072A.jpg (68.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gramofony,czyszczenie płyt oraz igieł gramofonowych,konserwacja IMG1071A.jpg (66.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 19257698
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 403
    Podbiję temat, bo tez mam ten problem.
    Mam dopiero kilka płyt i myślałem o takim rozwiązaniu:
    1. szczotka do wstępnego czyszczenia
    2. welurowa szczotka z płynem do płyt kupnym lub domowej roboty ale jeszcze nie wiem jakim.
    Czy to wystarczający sposób? koszt około 100zł
    https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/antyst...MFndYBi9xBCpR9fR0Z8aAv1HEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
    https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/weluro...blt02meAsYA5mctdNjsaAnXoEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
  • #11 19258475
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    gadek80 napisał:
    Czy to wystarczający sposób? koszt około 100zł

Wg mnie pozycja 2 to strata pieniędzy, poz. 1 jest przydatna a generalnie to tylko myjka. Na początek(dla mnie na zawsze) wystarczy coś z najtańszych np. typu Knosti + płyn własnej roboty.
  • #12 19269693
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 19269879
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9443
    Winylov napisał:
    nakładam warstwę kleju wikol.
    Tylko tu należy uważać, by to był WIKOL a nie produkt "wikolopodobny" - bywają takie z dodatkiem (cholera wie po co, ale tak jest) jakichś rozpuszczalników organicznych.
  • REKLAMA
  • #14 19269920
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19270637
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ocena: 229
    Chyba Pronit używał winylu mieszanego z piaskiem? :D
    Z opowieści mojego taty zawsze słyszałem narzekania właśnie na płyty Pronitu. Zdarzały się takie które od nowości się zacinały lub trzeszczały tak jakby w formie były paprochy których nie usunięto przed tłoczeniem.

Tonpress trzymał jakiś poziom jakości.
  • #16 19270658
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Z tego co wówczas pisano TONPERESS miał się skupić na singlach i jakość miała być jak najlepsza ze względu na rozwijający się rynek DJ'ski.
    A trzaski... Na pewno dużo zależało od samego materiału i... czystości na linii produkcyjnej.
  • #17 19270685
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 19270701
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Nie mniej jednak różnica w jakości płyt krajowych, a zagranicznych była ogromna. Już nawet Węgrzy produkowali lepsze jakościowo płyty.
  • #19 19270722
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #20 19270730
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    1. Igłę oczyszczam szczoteczką węglową; nie chce mi się z nią nic więcej robić i wariować, więc to w zupełności wystarcza.

2. Płyty myję swoim sposobem: płyn 2-propanol z wodą destylowaną.
    - Do mycia używam płaskich wkładek-szczoteczek które montuje się w takich malarskich uchwytach do malowania ścian (mikro włosie) i talerza od gramofonu zamocowanego w imadle na dorobionej osi.
    - Polewam płytę płynem, przykładam do powierzchni płyty szczoteczkę i ręką kręcę talerzem kilka(naście) obrotów. Płyn się rozprowadza a szczoteczka wymywa brudy.
    - Do ściągnięcia płynu z płyty używam odkurzacza (taki który oprócz odkurzania może zbierać wodę) z dorobioną rurą która jest długości promienia płyty. Koniec jest zatkany, przy końcu jest otwór do wstawienia jej na oś talerza a pod spodem na całej szerokości promienia płyty jest rząd otworków 3mm które ciągną wilgoć z płyty. Żeby nie porysować płyty, ta krawędź z otworkami jest podklejona welurem przeciętym wzdłuż otworków (żeby płyn przechodził przez niego i był wsysany przez odkurzacz). No i tak: nakładam końcówkę rury na oś talerza, opieram ją welurem na powierzchni, włączam odkurzacz (płyta jest od razu przysysana do rury z welurem) i zaczynam powolutku robić dwa obroty talerzem z płytą. Woda jest wciągana, płyta od razu jest prawie sucha. Przestaję kręcić talerzem, wyłączam odkurzacz i zdejmuję rurę. Zanim zdejmę z talerza płytę, wilgoć odparowuje i załatwione.
    Płytę zostawiam jeszcze na parę minut bez opakowania i siup do koperty. Robię tak od wielu lat z bardzo dobrym skutkiem.

Ot, taka chałupnicza metoda :D . Nawet ładnie zaczęła grać płyta "Filipinki" z lat '60 :) (chyba '60).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono różne domowe metody czyszczenia płyt winylowych oraz igieł gramofonowych. Użytkownicy dzielili się swoimi doświadczeniami, wskazując na skuteczność użycia zestawów do czyszczenia, takich jak szczotki antystatyczne oraz płyny czyszczące, w tym 2-propanol. Wskazano również na znaczenie regularnego czyszczenia igły gramofonowej, co można osiągnąć za pomocą pędzelków lub specjalnych szczoteczek. Niektórzy użytkownicy eksperymentowali z bardziej zaawansowanymi metodami, takimi jak użycie kleju wikol do usuwania zanieczyszczeń z płyt. Wspomniano także o różnicach w jakości płyt winylowych produkowanych w Polsce w porównaniu do zagranicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA