logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DTV-2: Wysokie napięcie działa, ale kineskop czarny - co sprawdzić?

ARservice 15 Maj 2004 10:29 1301 12
REKLAMA
  • #1 641974
    ARservice
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Mam ten telewizor z ktorym jest wieczny kłopot-wysokie pracuje ,kineskop czarny,zasilacz działa-o co tu chodzi?moze cos z plytka cyfrowa,ratunkuuuuuuuuu
  • REKLAMA
  • #2 641997
    juntom
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    sprawdz odchylanie pionowe (podkrec lekko screen). Jesli jest pozioma linia to odchylanie pionowe padlo. Sprobuj tez spradzic jakosc stykow zlacza miedzy obiema plytami.
  • REKLAMA
  • #3 641999
    ARservice
    Poziom 21  
    sprawdzałem miałem nawet inna tasme łączaca płytki
    i co dalej?
    umarłem,a kineskop jest całkowicie czarny jak by nie mial zasilania
  • REKLAMA
  • #4 642573
    ztill
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Witam. Coś się nie zgadza w informacjach, które przezujesz. Jeżeli jest wysokie jak twierdzisz, To po zwiększeniu napięcia G2 ekran musi się rozświetlić, albo zobaczysz poziomy pasek(brak odchylania pionowego). Radzę dokładnie sprawdzić napięcia na kineskopie, ale doświadczenie mówi mi, że to uszkodzenie ramki.
  • REKLAMA
  • #5 643001
    jaxa
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    DTV 2 /wysokie napiecie pracuje ekran czarny-standartowa usterka w tym modelu to brak napiecia na wzmacniczach wizyjnych/uszkodzony rezystor obok trafa wn. w galezi 180 v./lub uszkodzony- rozsypujcy sie wtyk tasmy polaczeniowej blok zasilacza z plytka kineskopu.
    Powodzenia. Jan G.
  • #6 643092
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    jaxa napisał:
    DTV 2 /wysokie napiecie pracuje ekran czarny-standartowa usterka w tym modelu to brak napiecia na wzmacniczach wizyjnych/uszkodzony rezystor obok trafa wn. w galezi 180 v./lub uszkodzony- rozsypujcy się wtyk tasmy polaczeniowej blok zasilacza z plytka kineskopu.
    Powodzenia. Jan G.

Nie mogę się zgodzić z tą opinią, gdyż w przypadku uszkodzenia tego rezystora (lub braku zasilania wzmacniaczy wizyjnych) kineskop jest maksymalnie wysterowany i świeci na maks.
    Proponuję zmierzyć napięcia na katodach oraz sprawdzić czy nie ma przerwy w obwodzie żarzenia.
  • #7 807712
    ARservice
    Poziom 21  
    Sprawa wyglada tak ze na 16 nozce ukladu tea2164 mam 0.6v to nie jest chyba poprawne napiecie wymienilem kondensatory c-5 c-6 i c-27 niestety martwy tv wysokie nie chodzi wcale nie odpala wymienilem buv70
    jakie powinny byc napiecia i do czego moge sie jeszcze przyczepic prócz scalaka?
  • #8 807757
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Ocena: 96
    Podstaw soft-y
    pozdr..$$
  • #9 808124
    ARservice
    Poziom 21  
    Tak ale skad je wziąsc?
  • #10 808535
    ARservice
    Poziom 21  
    Już chyba wiem co padlo prawdopodobnie scalak tea2164 zadne z napiec nie jest takie jak na schemacie.Gdzie to kupić teraz tanio?
  • #11 809030
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 809147
    ARservice
    Poziom 21  
    juz mam pelen obraz cyfrowka robi obciazenie i wn nie moze wystartowac potrzebuje uklad tanio dpu2523,i procesor tylko gdzie je dostane?Podpowiedzcie mi
    Gdzie kupić elementy? to chyba pytanie nie w tym dziale co trzeba <zdzich42>
  • #13 812634
    ARservice
    Poziom 21  
    Rzeczywiscie dzieki za upomnienie zreszta juz sie poprawilem.Temat uwazam juz za zamkniety.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej telewizora DTV-2 z problemem czarnego kineskopu mimo obecności wysokiego napięcia i działającego zasilacza, wskazano kilka potencjalnych przyczyn i obszarów do sprawdzenia. Zalecano kontrolę odchylania pionowego, jakości styków taśmy łączącej płytki oraz pomiar napięć na kineskopie, zwłaszcza na katodach i w obwodzie żarzenia. Wskazano na możliwe uszkodzenie ramki kineskopu lub rezystora w gałęzi 180 V przy transformatorze wysokiego napięcia, a także na problemy z wtykiem taśmy łączącej blok zasilacza z płytką kineskopu. W dalszej części dyskusji pojawiły się szczegóły dotyczące układu scalonego TEA2164, gdzie napięcia na jego nóżkach nie odpowiadały schematowi, co sugerowało jego uszkodzenie. Wymieniono kondensatory i tranzystor BUV70 bez poprawy działania. Poruszono także temat konieczności wymiany układu DPU2523 i procesora cyfrowej części telewizora, a także trudności z dostępnością tych elementów. Ostatecznie problem został rozwiązany po wymianie odpowiednich układów scalonych i poprawie obciążenia cyfrowej części telewizora, co pozwoliło na uruchomienie wysokiego napięcia i uzyskanie obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA