Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z DNSami w sieci 2 komputery?

misiek_89 08 Jun 2009 14:10 1580 9
  • #1
    misiek_89
    Level 15  
    Witam.

    Problem polega na tym, iż gdy mam włączony 1 komputer w mojej sieci(2 komputerowa) wszystko jest wporządku. Gdy włączam 2 komputer, na obu nie da się wejść na żadne www :( GG działa, gry również.

    O co tu może chodzic ?
  • #2
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Podaj jak masz te komputery podłączone do sieci ?
    Jaki router, łącze itp. ?

    Nie zaszkodzi też wynik polecenia ipconfig /all z obu komputerów.
  • #3
    misiek_89
    Level 15  
    W sieci mam 2 komputery z systemami Windows XP SP3. Połączone ze sobą za pomocą skrętki i routera.

    router: Pentagram Cerberus P 6311-07A
    provider: NETIA

    ipconfig /all z 1 komputera

    Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

    C:\Documents and Settings\misiek>ipconfig /all

    Konfiguracja IP systemu Windows

    Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : miska
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
    Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta Ethernet Połączenie lokalne:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony
    Opis . . . . . . . . . . . . . . : Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-0D-61-BA-AB-9F

    Karta Ethernet Połączenie lokalne 2:

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis . . . . . . . . . . . . . . : Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fas
    t Ethernet NIC #2
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-0D-88-25-64-4E
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.101
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.100
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 195.114.173.153
    195.116.55.69

    ipconfig /all z 2 komputera

    Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

    C:\Documents and Settings\tomek>ipconfig /all

    Konfiguracja IP systemu Windows

    Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : tomkowy
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
    Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta Ethernet Połączenie lokalne 2:

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis . . . . . . . . . . . . . . : NVIDIA nForce Networking Controller
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-14-85-3E-51-D2
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.102
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.100
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 195.114.173.153
    195.116.55.69


    Proszę o pomoc, ponieważ jest to bardzo irytujące ;/
  • #4
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wklej wynik polecenia ping www.hotbot.com w czasie gdy występuje problem.
  • #5
    misiek_89
    Level 15  
    Tak to wygląda przy włączonych 2 komputerach:

    Code:
    Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
    
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

    C:\Documents and Settings\misiek>ping www.hotbot.com
    Żądanie polecenia ping nie może znaleźć hosta www.hotbot.com. Sprawdź nazwę i po
    nów próbę.


    A tak gdy włączony jest 1 komputer:

    Code:
    C:\Documents and Settings\misiek>ping www.hotbot.com
    

    Badanie www.hotbot.com [209.202.254.14] z użyciem 32 bajtów danych:

    Odpowiedź z 209.202.254.14: bajtów=32 czas=137ms TTL=114
    Odpowiedź z 209.202.254.14: bajtów=32 czas=138ms TTL=114
    Odpowiedź z 209.202.254.14: bajtów=32 czas=137ms TTL=114
    Odpowiedź z 209.202.254.14: bajtów=32 czas=136ms TTL=114

    Statystyka badania ping dla 209.202.254.14:
        Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
    Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
        Minimum = 136 ms, Maksimum = 138 ms, Czas średni = 137 ms
  • #6
    michaug
    Level 14  
    To wpisz dnsy tepsowskie na jednym i spróbuj:
    dns1: 194.204.159.1
    dns2: 194.204.152.34

    Ewentualnie google.

    Pozdrawiam
  • #7
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    michaug wrote:
    To wpisz dnsy tepsowskie na jednym i spróbuj:


    DNS'y TP nie odpowiadają na zapytania z IP innych niż ich sieci, tutaj mamy połączenie przez Netię.
  • #8
    misiek_89
    Level 15  
    I dalej nie wiem co mam robić ;(
  • #10
    misiek_89
    Level 15  
    Panowie nic nie pomaga ;( Próbowałem już dnsów od Netii i nic !

    Dzisiaj nawet posunąłem się do zresetowania ustawień router i ponownej konfiguracji i... i nic !

    1 komputer włączony WSZYSTKO OK !

    2 komputery włączone NIC! Tylko gg, cs, ares itd.


    Jestem załamany :/