logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung VK 1560 - zanik dźwięku i paski na ekranie podczas odtwarzania kaset

arekdl 22 Lut 2002 23:05 3741 18
REKLAMA
  • #1 5590
    arekdl
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Po włożeniu kasety i wciśnięciu PLAY kaseta kilkanaście sekund jest odtwarzana prawidłowo
    po czym głos ginie , a na odtwarzanym obrazie pokazuje pasek przesuwający się po całym ekranie.Po np.krótkim cofnięciu na podglądzie i rozpoczęciu odtwarzania wyżej opisana hisoria się powtarza.Gdzie szukać przyczyny uszkodzenia. p.s. jak zidentyfikować przełącznik funkcji w tym magnetowidzie.Ostatnio po wyjęciu kasety z mechanizmu słychać niepokojące trzaski.
    Pozdrawiam
    Arek
  • REKLAMA
  • #2 5596
    nico45
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam!
    Z Twojego opisu wynika ,że prawdopodobnie masz problem z prowadzeniem taœmy; sprawdż rolkę dociskowš(gumowa)i rolki oraz kołki prowadzace i opasujšce taœmę na głowicy. Podczas odtwarzania patrz jak układa się taœma na bębnie i jak jest prowadzona na głowicy audio (to ta między bębnem wizyjnym a rolkš dociskowš.Przełšcznik funkcji to plasykowa płytka z małš zębatkš i kilkoma wyprowadzeniami ok.4-6 w pobliżu silnika serwo.Jak będziesz rozbierał mechanizm najlepiej zapisz sobie wzajemne płożenie poszczególnych elementów bo potem zapomnisz i bez serwisowki będzie ciężko.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 5622
    arekdl
    Poziom 12  
    Dziękuję za podpowiedz.Rzeczywiście taśma
    jakby przesuwała się w dół po kilkunastu sekundach.Widać to w szczególności na kołku ,który podnosi klapkę
    kasety.Czy można to wyregulować? Nie wszystkie kasety tak się zachowują.Choć ta z którą mój magnetowid ma problemy na innym działa bez problemu.Może jakoś zwiększyć lub zmniejszyć naciąg taśmy?
    Przed 2 tygodniami przy podobnym obiawie przesmarowałem silnik ,który napędza talerz przesuwu taśmy - pomogło na chwilę.----------W takim razie czeka mnie wymiana rolki dociskowej?
  • #4 5690
    nico45
    Poziom 15  
    Ja bym spróbował wymienic na poczštek rolkę, za regulację kołkow prowadzšcych się nie bierz, poza tym raczej nie jest to konieczne (jeżeli nikt wczeœniej tego nie poprzestawiał) Regulacja momentu dowijania jeżeli taœma jest zwijana na talerzyk zbierajšcy inie jest luŸna pomiędzy szpulkš a rolk dociskowš też nie jest potrzebna a może doprowadzić do większych naprężeń taœmy i powodować nieronomiernoœci w przesuwie.
    Tak czy inaczej wymieniaj rolkę.
    Pozdrawiam i powodzenia!
  • #5 5717
    arekdl
    Poziom 12  
    Jeszcze raz dziękuję za odpowiedz.Czy można taką rolkę zamówić przez internet?Nie ma w moim mieście sklepu elektronicznego.Jaki nr.
    katalogowy ma rolka dociskowa do samsunga
    VK 1560.Pozdrawiam
    Arek
  • #6 5724
    Osiem88
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    R.20x18x4 SAMSUNG NEW TP59 CENA-10.44

Sprawdź to może być to,w Poltronicu to mają a najlepiej to zmierz tą swoją i porównaj czy wymiary się zgadzają.
  • REKLAMA
  • #7 5726
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Mogę tylko dodać, żebyś sprawdził czy nie ma luzów na silniku capstan, szczególnie na kołku, czy nie kiwa się na boki. Jeżeli tak to masz do wymiany panewki. Często się wycierają pod naciskiem rolki, którą chcesz wymienić!
  • REKLAMA
  • #8 5886
    arekdl
    Poziom 12  
    Dzięki wymieniłem rolkę jest prawie OK,tj.
    czasem się jeszcze pojawia pasek,ale to już
    nie to co było.
  • #9 6136
    nico45
    Poziom 15  
    Faktycznie zapomniałem o panewkach - sprawdż koniecznie luz na osi, ewentualnie wymyj łożyska i nasyć na nowo olejem do ww i wyczyœć cały tor przesuwu taœmy (ja używam alkoholu izopropylowego), dobrze byłoby sprawdzić jeszcze moment dowijania (na tależyku zbierajšcym)- jeżeli pasek to wina prowadzenia taœmy; musisz to sam ocenić
    Powodzenia!
  • #10 6137
    nico45
    Poziom 15  
    Faktycznie zapomniałem o panewkach - sprawdż koniecznie luz na osi, ewentualnie wymyj łożyska i nasyć na nowo olejem do ww i wyczyœć cały tor przesuwu taœmy (ja używam alkoholu izopropylowego), dobrze byłoby sprawdzić jeszcze moment dowijania (na tależyku zbierajšcym)- jeżeli pasek to wina prowadzenia taœmy; musisz to sam ocenić
    Powodzenia!
  • #11 6148
    arekdl
    Poziom 12  
    Dzięki!sprawdzę i dam odpowiedz póżniej
  • #12 6149
    arekdl
    Poziom 12  
    Jak bez specjalstycznego sprzętu sprawdzić moment dowijania i jak regulować ?
  • #13 6377
    nico45
    Poziom 15  
    Momenty sprawdza się kaseta dynamometrycznš.
    Regulacja polega na regulacji siły docisku (za poœrednictwem sprężyny) 2 częœci sprzęgła na talerzykach lub kołach przekazujšcych napęd na nie.Bez kasety moment dowijania sprawdzić można wzrokowo(mniej wiecej oczywiœci i zależy od oka :grin:)obserwujšc podczas odtwarzania taœmę między szpulkš zbierajšcš a rolkš dociskowš (czy się niemarszczy na krajach, nie wygina[w przekroju poprzecznym w kształt litery C]nie jest luŸna)a także obserwujšc oracanie się szpulki zwijajšcej taœmę(obroty powinny być równomierne bez zatrzyman i szarpnięć).
    To tak w skrócie...
    Sprawdziłeœ panewki? Głowica jest czysta?
    Jakiego rodzaju jest to pasek ,jak często się pojawia,przesuwajšcy się,nieruchomy, na każdej kasecie (dobry orginał)....?
    Pozdrawiam
    T.N.
  • #14 6409
    arekdl
    Poziom 12  
    Witam !
    Pasek ma około 10 cm przesuwa sie z dołu do góry .Podczas odtwarzania obraz czesto drga ,ale nie na każdej kasecie.Gdy już pasek się pojawi wystarczy wcisnąć stop i play by kaseta była przez jakiś tam czas odtwarzana prawidłowo.
    A tak w ogóle bardzo często brudzi się głowica i rolka dociskowa.Po oczyszczeniu też
    jest lepiej.Ostatnio po przewinięciu kasety na początek mechanizm zablokował się ,a wideo wyłączyło się.Pomogło 2-krotne włączenie i wyłączenie magnetowidu mechanizm naprawił się sam. Pozdrawiam A.
  • #15 6415
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 194
    Jezeli tasma nigdzie sie nie zagina to sprawdz przebieg PB FM na wyjsciu z przelacznika glowic i napisz co sie dzieje.
  • #16 6886
    nico45
    Poziom 15  
    Jezeli po STOPIE I PLAY`u powraca dobry obraz a mechanizm ma tendencję do zacinania się to wyglšda mi to na uszkodzenie mechaniczne.
    Ale zrób też jak radzi MORTEM.
    Co z panewkami?
    SprawdŸ napięcia z zasilacza czy nie majš tętnień wymień - elektrolity.
  • #17 7024
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 194
    Dla mnie jest to zle prowadzona tasma na krawedzi drum motor. Musisz sprawdzic caly transport tasmy (kolki prowadzace, rolki, trzpienie itp.)
  • #18 7196
    nico45
    Poziom 15  
    Jak postępy napisz coœ - bo jak już zrobiłes to szkoda się wysilać na posty!
    Pozdrawiam
    P.S. Fajny taki samonaprawiajšcy się mechanizm ! :grin: ))

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: nico45 dnia 2002-02-22 02:44 ]
  • #19 7287
    arekdl
    Poziom 12  
    Mechanizm się sam nie naprawi.Zauważyłem , że kłopoty z odtwarzaniem pojawiają się na początku taśmy i trwają do około 15-20 minut.
    Póżniej kasety są odtwarzane w miarę prawidłowo(tj. z małymi drganiami ,ale bez paska)do końca kasety.Jeśli chodzi o przebieg PB FM to nie wiem jak to sprawdzić(brak dokumentacji)i jaki przebieg powinien się tam pojawić?

Podsumowanie tematu

✨ Problem z odtwarzaniem kaset w magnetowidzie Samsung VK 1560 objawia się zanikiem dźwięku po kilkunastu sekundach oraz pojawianiem się przesuwającego paska na ekranie. Przyczyną najprawdopodobniej jest niewłaściwe prowadzenie taśmy, co może wynikać z zużycia lub uszkodzenia rolki dociskowej, rolek prowadzących oraz kołków prowadzących taśmę na głowicy. Zaleca się wymianę rolki dociskowej (np. model R.20x18x4 Samsung NEW TP59) oraz sprawdzenie luzów na osi silnika capstan, w tym stan panewki, które mogą powodować niestabilność taśmy. Regularne czyszczenie głowicy i rolki dociskowej alkoholem izopropylowym poprawia jakość odtwarzania. Moment dowijania taśmy można ocenić wzrokowo, obserwując napięcie taśmy i równomierność obrotów szpulek; regulacja odbywa się przez sprężyny sprzęgła na talerzykach napędowych. Problemy pojawiają się głównie na początku taśmy i ustępują po kilkunastu minutach odtwarzania. Dodatkowo warto sprawdzić stabilność napięcia zasilacza i ewentualnie wymienić elektrolity. Diagnostyka przebiegu sygnału PB FM na wyjściu przełącznika głowic może pomóc w identyfikacji uszkodzeń elektronicznych. Samonaprawiający się mechanizm może wskazywać na mechaniczne zacięcia transportu taśmy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA