logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung VX-1560K - słabe przewijanie wstecz i pływający tracking, co sprawdzić?

darek-stasiak 15 Sty 2003 22:35 2882 8
REKLAMA
  • #1 82633
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Magnetowid przewija do przodu (także na podglądzie) dobrze natomiast wstecz (także na podglądzie) bardzo licho , po pewnym czasie zatrzymuje się, jest także pływający tracking (sprawdziłem na różnych kasetach)
    Wymieniłem tulejki Capstana , ustawiając hamulec taśma przy funkcji play też się zatrzymuje. Co mogę z tym cholerstwem zrobić. Czy to może być silnik Capstana? (tulejki smarowałem odpowiednim smarem)
    :cry: Pozdrawiam darek-stasiak(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #2 82709
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 83998
    Sylwester
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    na podglądzie wstecz nie działa ten sam hamulec który funkcjonuje przy odtwarzaniu - to samo dotyczy sprzęgła - powinno ciągnąć z inną siłą niż przy funkcji play - jeśli nie masz przyrządów do sprawdzania momentu dowijania to można to sparawdzić "na wyczucie " przy włożonej kasecie testowej
  • REKLAMA
  • #4 86133
    GK
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    Witam!
    Problem, który opisujesz powoduje prawdopodobnie sprzęgło, a dokładniej jego filcowe okładzin.
    Dodatkowo dobrze było by wymienić wszystkie gumowe elementy napędowe oraz nasmarować mechanizm.
    Silników osobiście bym nie ruszał.
  • #5 88881
    marioer
    Poziom 26  
    Ocena: 61
    W mechanizmach tego typu stosowano talerzyki REEL złożone z 2 części + sprężyna . W trakcie eksploatacji czasami dochodziło do poluzowania tych elementów w efekcie czego rolka stawała się wyższa niż powinna i powodowała tarcie między podstawa mechaniki a zawleczką oraz występowało wadliwe przewijanie i inne efekty spowalniające ruch taśmy.
    Należy rozebrać obydwie rolki i skleić lub zgrzac obydwie części każdej z nich.
    W nowszych seriach zastosowano inną konstrukcję elementów i wada nie wystepowała.
  • #6 111594
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Sprzęgło wymieniłem na nowsze z innego modelu , tolerzyki RELL też sprawdziłem natomiast usterka tkwiła gdzie indziej;:plastikowe rolki lewego i prawego zabieraka były ZATARTE ( za ciężko miał capstan aby przewinąć taśmę )po poluzowaniu ichi przesmarowaniu osi np WD40 magnetowid przewija normalnie .Dziękuję za sugestie . :lol: :lol:
  • REKLAMA
  • #7 112171
    AdamS01
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    WD-40 jest doskonałym środkiem do konserwowania łopat na zimę a nie do mechaniki magnetowidu.
    Pozdrawiam
    Adams01
  • #8 113219
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    WD-40 podałem jako przykład a nie sposób na naprawę (jeśli coś jest zatarte to należy to odblokować albo wymienić a łopaty konserwujemy zyżytym olejem od samochodu :ass: :x
  • #9 113252
    brief99
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    witam...
    miałem podobny przypadek, i po wymianie sprzęgła wszystko się uspokoiło i jest teraz OK
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Samsung VX-1560K ma problem z przewijaniem wstecz i pływającym trackingiem, mimo poprawnego przewijania do przodu. Po wymianie tulejek Capstana i smarowaniu problem częściowo pozostał. Zalecane jest dokładne sprawdzenie toru przesuwu taśmy, momentu dowijania talerzyków REEL oraz działania sprzęgła i hamulca, które różnią się w funkcji play i przewijania wstecz. Częstą przyczyną usterki są zużyte filcowe okładziny sprzęgła oraz gumowe elementy napędowe, które warto wymienić i nasmarować mechanizm. W magnetowidach tego typu rolki REEL składają się z dwóch części i sprężyny, które mogą się poluzować, powodując tarcie i spowolnienie taśmy; konieczne jest rozebranie i sklejanie lub zgrzewanie tych elementów. Ostatecznie problem w opisywanym przypadku stanowiły zatarte plastikowe rolki lewego i prawego zabieraka, które po poluzowaniu i nasmarowaniu osi (np. WD-40) przywróciły prawidłowe przewijanie. Użycie WD-40 należy traktować jako przykład do odblokowania, a nie jako środek do stałej konserwacji mechaniki. W niektórych przypadkach wymiana sprzęgła na nowszy model rozwiązuje problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA