logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kondensatory -połaczenie różnych napięć i pojemności.

George18 08 Cze 2009 15:30 3127 5
REKLAMA
  • #1 6631098
    George18
    Poziom 2  
    Witam
    Otóż czy mogę połączyć równolegle 2 i więcej kondensatorów o różnych napięciach jak i różnych pojemnościach dajmy na to np. 330V i 80uF z 400V i 180 uF? Jak to wpłynie na taki układ, czy można go będzie ładować spokojnie z normalnej baterii/prostownika AC/DC czy nie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6631169
    Alfax
    Poziom 28  
    Ocena: 134
    Witam
    Jeśli połączysz równolegle te dwa kondensatory uzyskasz pojemność równą ich sumie (czyli 260 uF). Zaś napięcie do których będziesz mógł je podłączyć nie będzie mogło być większe niż 330V.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 6631896
    George18
    Poziom 2  
    A i mam jeszcze jedno pytanko. Po podłączeniu dwóch kondensatorów równolegle, do kondensatora z układu lampy błyskowej, lampka kontrolna oznaczająca naładowanie lampy błyskowej, przestała świecić. Kondziorki strzelają pięknie, ale lampka nie działa, Czyżby zmieniło się napięcie?Na kondensatorach nic nie pisze, są to tzw no-namy.
  • REKLAMA
  • #4 6632112
    Alfax
    Poziom 28  
    Ocena: 134
    Trudno powiedzieć. Byc może teraz sumaryczna pojemność jest tak duża, że przetwornica musi mieć spoooro czasu, by je naładowac do napięcia przy którym zapala się lampka. Albo może jeden z tych dołączonych kondensatorów ma dużą upływność i napięcie nigdy nie osiągnie tej wartości...
  • REKLAMA
  • #5 6632484
    George18
    Poziom 2  
    Zapomniałem dodać że te kondensatory są różne, więc i mają i różne napięcia i pojemności.
  • #6 6632733
    darek1.65
    Poziom 20  
    Ocena: 98
    Podłącz woltomierz na napięcie stałe do kondensatora w urządzeniu i zmierz przy jakim napięciu zapala się kontrolka a następnie podłącz te dwa równolegle kondensatory i zobaczysz czy się ładują (dłużej) do tego napięcia jakie było bez nich.
REKLAMA