logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak oczyścić płytki elektroniczne z proszku gaśnicy po pożarze?

pilu 08 Cze 2009 15:47 14957 8
  • #1 6631163
    pilu
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam kilka płytek elektronicznych zasypanych proszkiem z gasnicy. Po wybuchu pożaru postanowiono ugasić więcej niż trzeba i teraz muszę to czymś oczyścić. Z tego co się dowiedziałem, to proszek z gaśnic jest agresywny i nie wystarczy go po prostu wydmuchać. Czy jest sens płytki wydmuchać z proszku, następnie porządnie wymyć w wodzie destylowanej? Zabezpieczyć czymś później? Nie chciałbym żeby potem zaczęły korodować miejsca lutów.
    Pozdrawiam
    Bartek
  • #2 6631707
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    ja mam mechaników co jak oliwią i smarują maszyny to mi leją nawet po elektronice i ja czyszczę po tym elektronike pistoletem do ropowania i wlewam do niego: ropę lub naftę (koniecznie oświetleniowa - mało tłusta), później przedmuchuje to sprężonym powietrzem i zostawiam na ok. 15 min do odparowania i jak narazie nic się nie uszkodziło a wszystko działa bez zarzutu,

Myślę że warto zadzwonić do miejscowej straży pożarnej i zapytać czym oni to usuwają, ja na twoim miejscu wydmuchał płytki sprężonym powietrzem z proszku, później je wyropował i znów wydmuchał.

a co to jest za elektronika? ja nie korzystam z ropowania tylko jeżeli sa na płytce jakieś wyświetlacze lub inne wrażliwe na zalanie elementy.

Może mój sposób nie jest zbyt profesjonalny ale ja tak robię i nigdy nie miałem problemów po takim zabiegu.

Jak oczyścić płytki elektroniczne z proszku gaśnicy po pożarze?

ale polecam nafte oświetleniową bo działa antykorozyjnie, koniecznie oświetleniowa, i rób to na wolnym powietrzu i nie żałuj nafty.

Pozdrawiam.
  • #3 6632325
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Na firmie w której pracuje zapaliła się obrabiarka CNC. Gaszone było proszkiem. Po odkurzeniu i wydmuchaniu szafy sterowniczej od dwóch lat jest spokój
  • #4 6633580
    pilu
    Poziom 12  
    Rzecz dotyczy systemów pomiarowych. Płytki zapełnione elementami smd. Koledzy z Niemiec po gaszeniu proszkiem i oczyszczeniu powietrzem po około 6 miesiącach zaczęli mieć losowe błędy i awarie. W końcu całość zezłomowali. Dlatego tak boję się tego ruszać. Z tego co czytałem w proszku są sole. Czy to aby nie spowoduje przedwczesnej korozji miejsc lutowanych?
  • Pomocny post
    #5 6633759
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 309
    Sam w sobie proszek nie jest agresywny. Natomiast w połączeniu z wodą (lub tylko wilgocią z powietrza) ma silne działanie korodujące. Dlatego też do gaszenia elektroniki nie powinno się używać gaśnic proszkowych, a nawet śniegowych. W przypadku śniegowych można niechcący uszkodzić elektronikę na skutek szoku termicznego i powstających przy okazji naprężeń mechanicznych. Idealnym środkiem gaśniczym byłby halon, ale jak wiemy został wycofany ze względu na niszczący wpływ na warstwę ozonową. Gaśnica do elektroniki wygląda tak:
    http://www.kzwm.com.pl/index.php/offer/index/257
    Co do czyszczenia elektroniki po proszku - za wszelką cenę unikał bym do tego wody. Najpierw przedmuchał bym sprężonym powietrzem, potem wykąpał płytki w alkoholu (denaturat lub specjalna mieszanina na bazie alkoholu izopropylowego do czyszczenia elektroniki), następnie jeszcze raz przedmuchał i po wyschnięciu pokrył lakierem do płytek drukowanych, uważając aby nie pokryć nim złącz, potencjometrów itp ...
  • #6 6635669
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    sp5wcx napisał:
    ... Dlatego też do gaszenia elektroniki nie powinno się używać gaśnic proszkowych, a nawet śniegowych. .... Gaśnica do elektroniki wygląda tak:

W podanym linku proponujesz gaśnice śniegową czyli napędzaną CO2 ;D
  • Pomocny post
    #7 6636617
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 244
    sp5wcx napisał:
    Najpierw przedmuchał bym sprężonym powietrzem, potem wykąpał płytki w alkoholu (denaturat lub specjalna mieszanina na bazie alkoholu izopropylowego do czyszczenia elektroniki)...
    Izopropyl i myjka ultradźwiękowa (mała - kupić, duża - pożyczyć lub zlecić). Jak to montaż SMD, to pędzelek nie wystarczy...
  • #8 6637813
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 309
    jacur napisał:
    sp5wcx napisał:
    ... Dlatego też do gaszenia elektroniki nie powinno się używać gaśnic proszkowych, a nawet śniegowych. .... Gaśnica do elektroniki wygląda tak:

W podanym linku proponujesz gaśnice śniegową czyli napędzaną CO2 ;D

Tak, ale nie zawiera skroplonego CO2 znajdującego się pod baaaardzo dużym ciśnieniem tak jak w klasycznej gaśnicy śniegowej, gdzie na skutek gwałtownego rozprężenia temperatura obniża się do - 60 °C i ciekły CO2 przechodzi do fazy stałej (śnieg) a następnie sublimuje.

Chociaż strażakiem nie jestem i jak to faktycznie z tą gaśnicą jest to na razie się tylko domyślam. Ale może wyszperam jakiś porządny jej opis techniczny i wszystko stanie się jasne.
    A tutaj są oferowane gaśnica zawierające zamiennik halonu, też przeznaczone do elektroniki:
    http://www.prewent.home.pl/new2.php
    A obok nich też ta z CO2. Już sam nie wiem o co tu chodzi.
  • #9 6657188
    pilu
    Poziom 12  
    Dziękuję za porady i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu czyszczenia płytek elektronicznych, w szczególności systemów pomiarowych z elementami SMD, po zasypaniu proszkiem gaśniczym. Podkreślono, że sam proszek nie jest agresywny, ale w połączeniu z wodą lub wilgocią z powietrza powoduje silną korozję miejsc lutowanych. Odradzano mycie wodą destylowaną. Zalecane metody czyszczenia obejmują przedmuchanie proszku sprężonym powietrzem, a następnie mycie w alkoholu (denaturat, alkohol izopropylowy), najlepiej przy użyciu myjki ultradźwiękowej dla elementów SMD, ponieważ pędzelek może być niewystarczający. Po wysuszeniu sugerowano pokrycie płytek lakierem ochronnym, z wyjątkiem złącz i potencjometrów. Wspomniano o ryzyku losowych błędów i awarii, które mogą wystąpić nawet po pozornie skutecznym oczyszczeniu powietrzem, oraz o preferowanych środkach gaśniczych dla elektroniki (halon, zamienniki halonu, CO2) w kontekście unikania uszkodzeń termicznych i korozyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA