logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MS-2200 LCD czy OPENBOX SF-20 – który miernik DVB-S2 wybrać do precyzyjnych pomiarów?

seba0101 10 Cze 2009 00:40 7219 18
REKLAMA
  • #1 6637583
    seba0101
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich. Zastanawiam się nad zakupem porządnego miernika do pomiarów chodzi mi o dwa modele MS-2200 z LCD i OPENBOX SF-20. Który z nich waszym zdaniem nadaje się najlepiej do pomiarów i czy posiadają głowicę DVB-S2? A może ktoś poleci coś innego.
  • REKLAMA
  • #3 6641544
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Żaden z tych mierników nie odbierze sygnału DVB-S2.
    Nie znam tych mierników ale może wypowiedzą się jacyś użytkownicy tych mierników i powiedzą ile godzin ciągłej pracy wytrzymują te mierniki.
    Sam zastanawiałem się nad kupnem miernika, który umożliwiałby mi sprawdzenie sygnału DVB-S2, np tego Telemann 1680S2
    Lecz doszedłem do wniosku, że trochę szkoda mi kasy i pozostanę przy Telemann 1650S.

Pozdrawiam,
    Romek
  • REKLAMA
  • #4 6642564
    seba0101
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    zxvt napisał:
    http://www.telemannco.com/e-index.htm
    Oczywiście wszystko kupisz w Polsce.
    nie bierz z LCD, będziesz musiał co chwile ładowac

4h pracy na włączonym mierniku to chyba wystarczająco na wykonanie instalacji.
  • #5 6643442
    bobok
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    W podobnej cenie masz jeszcze satlok micro z analizą widma
  • #6 6655504
    zxvt
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Satlok jest nieporęczną skrzynka, 1650s jest z analizatorem.
  • #7 6705383
    marselus
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witajcie !

Polecam angielskiego Horizona HDSM USB Plus.

To zdecydowanie najszybszy miernik - szybko reaguje na zmiany ustawienia czaszy.

Posiada możliwość samodzielnego komponowania listy transponderów.

Najnowsza wersja HDSM USB plus ma też wykres konstelacji QPSK, oraz spektrum.

Jak na instalacji zabraknie szukanego transpondera - to można go wpisać z klawiatury mienrika.
    Poniżej link
    http://ed.vector.com.pl/466643.xml

pozdrawiam i polecam : )
  • REKLAMA
  • #8 6706365
    zxvt
    Poziom 17  
    Spam!
    A co do miernika to faktycznie jest szybki, lecz wyjątkowo nieczytelny i niefunkcjonalny
  • #9 7244826
    paiter
    Poziom 11  
    zxvt napisał:
    http://www.telemannco.com/e-index.htm
    Oczywiście wszystko kupisz w Polsce.
    nie bierz z LCD, będziesz musiał co chwile ładowac

4h pracy na włączonym mierniku to chyba wystarczająco na wykonanie instalacji.

witam.
    moze starczy do wykonania instalacji,ale jak uzywa sie miernika do 4-7 instalacji dziennie to moze byc udreka codzienne ladowanie
    pozdrawiam
  • #10 7244888
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    7 instalacji dziennie. Chyba się nie słyszysz co piszesz.:D:D
  • #11 7245033
    drozd56
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Osobiscie od roku używam Horizona HDSM USB Plus i jestem zadowolony, szybko reaguje, mozna dosc precyzyjnie ustawic wszystko co sie chce. W zestawie jest ladowarka do samochodu takze można podładowac. Co do SF-20 to sobie odpusc, to jest zabawka dla dzieciakow z lakiego.
  • #12 7246832
    szaro
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Z tego co czytam to w większość urządzeń które zostały wymienione to raczej nie mierniki tylko wskaźniki. Ja proponuję zainteresować się produktami firmy Promax np. TV Explorer 2+, ten miernik to jest zupełnie inna klasa i raczej nie można go porównywać do przyrządów o których rozmawialiście, ale warto się zainteresować.
  • #13 7248442
    zxvt
    Poziom 17  
    Telemann 1650s

Parametry charakterystyczne :

- Identyfikacja max. 50 satelit.
    - BER , SNR.
    - Możliwy jednoczesny pomiar sygnału dla dwóch transponderów.
    - Sterowanie obrotnicami diseqc.
    - sygnalizacja dzwiękowa.
    - znacznik poziomu maksymalnego.
    - TP List Scan , Skanowanie transponderów.
    - Blind Scan , Skanowanie całego pasma.
    - Kopiowanie ustawień do/z innego miernika.
    - Wgrywanie oprogramowania z komputera.
    - waga 650 G
    i analizator widma

to nazywasz wskaznikiem?

promax wazy 1,9kg czyli prawie 3 razy wiecej, do tego jest tak samo nieporeczny jak satlook micro
    zreszta do ustawienia byle cyfry+ (a takich robot jest 95%) kupowanie promaxa to juz jest chyba przesada

6 instalacji zrobilem z dojazdami po calej warszawie (i okolicach) ale od 7 rano do 23 przy prostych instalacjach tzn do godziny.
    Normalnie zrobisz kolo 4 majac klientow oczywiscie
  • REKLAMA
  • #14 7256663
    jarek_rybnik
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Używam Satlook Micro+ HD . Z tą nieporęcznością to tak do końca nie jest prawda - ten miernik mam w pokrowcu zawieszony na szyi lub czasami maszcie antenowym lub drabinie - ważne zawsze mam wolne ręce co w przypadku innych mierników nie do końca jest możliwe . Instalatorzy wiedzą jak ważne czasami jest mieć ręce nie zalęte miernikiem . Co do możliwości , na sporadyczne ustawianie anten po pracy - szkoda kasy , ale jak zaczynami robić więcej i większych instalacji ( po przetestowaniu kilku innych modeli ) nie zamienię się .Oczywiście mierzy DVB-S2
  • #15 7257769
    zxvt
    Poziom 17  
    satlook:
    www.afterbuy.de/images/45410/107501.jpg
    wyglada profesionalniej (duza skrzynka wazaca ok. 3 razy wiecej) ale nic poza tym

telemann:
    www.satsklep.pl/images/obrazki/430.produkt.jpg

Mialem stycznosc z satlookiem i szczerze mowiac...
  • #16 7257884
    drozd56
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    zxvt napisał:

Mialem stycznosc z satlookiem i szczerze mowiac...

...? Może wyrazisz opinie, bo jestem ciekaw. Jak kupowalem swój zastanawiałem się nad Satlookiem ale odrzuciłem go jedynie z powodu rozmiarów.
  • #17 7298310
    100emil
    Poziom 11  
    Witam
    Dodam swoje trzy grosze.. :)
    Używam od ponad 2 lat satlooka i miałem obawy co do wielkości .
    Dziś nie zamieniłbym na innego.
    2 Przyciski jedno pokrętło co czyni go prostym w obsłudze i nie jest tak ciężki jak się wydaje.
    Mam zaprogramowane transpondery , wybieram np.do Polsatu minimalny ruch anteny wskaznik pokazuje poziom + sygnał dziękowy sygnalizujący że znalazłem odpowiedniego satelitę :)
    Ustawić antenę można nawet w 5min.
  • #19 7300810
    GKVIDEO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Temat zamykam .
    Autor nie odzywa się od czerwca tak więc nie ma potrzeby udzielania kolejnych odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje miernika satelitarnego do precyzyjnych pomiarów sygnału DVB-S2, rozważając modele MS-2200 LCD i OPENBOX SF-20. W odpowiedziach wskazano, że te modele prawdopodobnie nie obsługują DVB-S2 i mogą być jedynie wskaźnikami. Dyskusja sugeruje alternatywy z obsługą DVB-S2: Telemann 1680S2, mierniki Satlok (np. Micro+ HD) oferujące analizę widma i oceniane różnie pod kątem poręczności, Horizon HDSM USB Plus charakteryzujący się szybkością, analizą konstelacji QPSK i widma, zarządzaniem transponderami, ale z niejednolitą opinią co do czytelności i funkcjonalności, oraz profesjonalny miernik Promax TV Explorer 2+, droższy i cięższy. Podniesiono kwestie praktyczne takie jak czas pracy na baterii (odradzano modele z LCD) i poręczność urządzenia podczas pracy instalatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA