logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skopiować pilota do bramy wjazdowej przed blokiem?

Siw-y 15 Maj 2004 23:28 43592 19
REKLAMA
  • #1 643125
    Siw-y
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    W jaki sposób zdublować pilota do bramy.
    Potrzebuje pilota do bramy przed blokiem, bo jak dawali to niebył mi potrzebny.
  • REKLAMA
  • #3 644375
    Siw-y
    Poziom 15  
    A w inny sposób?
    Czy można jakoś go skopiować?
  • #4 644453
    sadq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jaki jest typ tej bramy? Jak firma?
  • #5 645397
    MaZi997
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Z zrobieniem pilota to moze być problem jak nie wiesz jak dziala odbiornik ktory jest przeciez zsynchronizowany z nadajnikiem :) pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 645431
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Podaj nazwę elektroniki np. NICE, BENNIN-ka ???Pomożemy. pozdrówka.monika
  • #7 647951
    pierwsza-wolna
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Cześć. Szkoda, że nie widać skąd jesteś. W W-wie to nie problem.
  • #8 647991
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Piloty do bram są najczęście budowane na 435MHz.
    Opisy konstrukcji oraz jako KITy są w N.E.Jest to KIT Nr132K.W jednym z numerów jest opis nadajnika i odbiornika.Kody można sobie ustawiac z mkroprzełącznika.
  • #9 648652
    monjan5
    Poziom 21  
    POLO2 433MHz.A jeżeli ma SMILO, które nie ma stałego kodu lecz zmienny to COOOOO?? Kicha. Dlatego ważny jest typ zastosowanego radia.pozdrówka.monika
  • #10 650089
    Siw-y
    Poziom 15  
    nie wiem co to za typ pilota bo go niemam wiem tylko ze jest płaski, okrągły, niebieski i ma dwa przyciski:) fotka niżej
    jak bede wiedział coś więcej to sie odezwe.
    Załączniki:
    • Jak skopiować pilota do bramy wjazdowej przed blokiem? FRONT.jpg (1.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 655171
    monjan5
    Poziom 21  
    Siw-y.To jest pilot do automatyki NICE, tzw SMILO.Idź do dowolnej firmy, która robi np. bramy z automatyką NICE i zamów u nich takiego pilota.Taniocha a estetyczne wykonanie i gwarancja działania.Wiem, bo brat sam takie zakłada i programuje i on mi tak powiedział.Pozdrówka. monika.
  • REKLAMA
  • #12 655182
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    Monika ma rację.To pilot radiówka NICE ze zmiennym kodowaniem, a nie na mikroprzełącznikach.Adresów sklepów i instrukcji szukaj w googlach pod hasłem SMILO. Pozdrawiam.jomek

Nie taka znowu taniocha bo około 60zł, ale jeżeli kogoś stać na automatykę za 1200 ???
  • #13 721763
    Siw-y
    Poziom 15  
    Czy jak kupie takiego pilota to można go jakoś zestroić (np. na podstawie orginału)
  • #14 723962
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    ..na radiu naciskasz przycisk i trzymasz do trzeciego mignięcia-natychmiast puszczasz ma potem mignąć 5x.Masz czystą pamięć.
    Teraz na około 3 sek [do zaświecenia diody] naciskasz przycisk na radiu. Świeci ciągle naciśnij przycisk 1-go pilota na około 3 sek, dioda mignie 3x i zaświeci znowu stale, naciśnij przycisk drugiego pilota na około 3 sek, mignie 3x.Czekaj. Obydwa piloty zostały wpisane. Powodzenia. pozdrawiam. jomek
    PS.Ten temat już ruszałem.Trzeba szukać.pozdrawiam jomek.
  • #15 727598
    Siw-y
    Poziom 15  
    ok dzieki moze jakos sobie poradze
  • #16 1013613
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4118893
    jasiekkj
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    W sposób który podaje Ci jomek78 zresetujesz pamięć odbiornika, będzie działał Twój pilot ale pozostałe piloty innych użytkowników już nie.
    Musisz dostać się do odbiornika może być wewnętrzny umieszczony na szynie płyty głównej lub zewnętrzny o owalnym kształcie często jednak jest on umieszczany w obudowie centrali sterującej.
    Jeśli masz aktywny tylko jeden przycisk pilota musisz nacisnąć raz krótko przycisk w odbiorniku, następnie pierwszy przycisk pilota trzymasz tak długo aż dioda zacznie szybciej mrugać puszczasz wtedy przycisk pilota i naciskasz go na chwilę jeszcze raz. Teraz odbiornik mrugnie chyba 10 razy i pilot masz wgrany.
    Jeśli drugi z przycisków masz również aktywny musisz zrobić dokładnie to samo tylko odbiornik na początku wgrywania naciskasz szybko dwa razy
    (dwa krótkie impulsy) i operujesz drugim przyciskiem pilota.
    Powodzenia.

Musisz liczyć się również z tym, że otwarcie obudowy centrali sterującej często wiąże się z zerwaniem plomby gwarancyjnej i unieważnieniem gwarancji.
  • #18 6808736
    mc3mc3
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam wszystkich!
    Mam problem ze znalezieniem odpowiedniego pilota do automatu do bramy. Sterowanie jest firmy BFT i ręcznie wszystko działa, tzn. założyłem przycisk w miejsce styków przekaźnika odbiornika radiowego i brama po naciśnięciu otwiera się prawidłowo. Po otwarciu naciśnięcie przycisku powoduje start zamykania. Jeśli w trakcie zamykania lub otwierania nacisnę przycisk to brama zatrzymuje się.
    Problemem jest brak pilota do odbiornika radiowego. Poniżej przedstawiam fotografię płytki PCB odbiornika. Na płytce widoczna jest mała płytka radiowa, wybierak 8x on/off, zaciski zasilania 230 i 24V AC oraz zaciski do podłączenia przewodów z 4 przekaźników wykonawczych. W bramie wykorzystywany był tylko 1 rozkaz czyli jeden kanał dla przekaźnika. Całość zamknięta w małej skrzynce plastikowej z logo HORMANN. Niestety pytając się w firmach zajmujących się bramami nikt nie był w stanie odpowiedzieć mi na pytanie jaki pilot należałoby zastosować?
    Proszę o pomoc!!!!
    P.S. przesłałem zdjęcie w dużej rozdzielczości aby dobrze przyjrzeć się płytce.

Dodano po 3 [minuty]:

Jak skopiować pilota do bramy wjazdowej przed blokiem?
  • #19 6810504
    jasiekkj
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,
    Daj sobie spokój z tym pilotem, jakiś mało znany odbiornik widzę na zdjęciu.
    Zastosuj całą drogę radiową innego producenta, będzie prościej o kto wie czy i nie taniej. Zapytaj specjalistów http://www.masksystem.pl/
    Powodzenia.
  • #20 6812050
    mc3mc3
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    jasiekkj napisał: " Daj sobie spokój z tym pilotem..."

Witam, oczywiście zgadzam się z Tobą aby dać sobie spokój z szukaniem. Zastosowanie nowego toru radiowego rozwiąże problem, lecz wysłąłem to zapytanie w takim celu że być może ktoś z odwiedzających ten temat na forum spotkał się z podobnym problemem i rozpozna płytkę.
    Wszysko jednak wygląda na to, że zakupię nowy zestaw pilotów z odbiornikiem i sprawa będzie zamknięta.
    Dzięki za post. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zdublowania pilota do bramy wjazdowej przed blokiem, zwłaszcza gdy oryginalny pilot nie jest dostępny. Najczęściej piloty działają na częstotliwości 433-435 MHz i mogą mieć różne systemy kodowania: stały kod ustawiany mikroprzełącznikami lub zmienny kod (rolling code) jak w pilotach NICE SMILO. W przypadku pilotów ze zmiennym kodem konieczne jest programowanie nowego pilota poprzez synchronizację z odbiornikiem, co wymaga dostępu do centrali sterującej bramy. Procedura programowania polega na resetowaniu pamięci odbiornika i kolejnej rejestracji przycisków pilota. W sytuacji braku informacji o typie pilota lub odbiornika, zaleca się kontakt z firmą, która dostarczyła automatykę lub zakup nowego zestawu pilotów z odbiornikiem. W przypadku mniej znanych odbiorników, np. firmy BFT lub Shellenberg, często bardziej praktyczne jest zastąpienie całego toru radiowego nowym systemem. Wskazano również, że otwarcie obudowy centrali może unieważnić gwarancję. Podsumowując, kluczowe jest poznanie typu elektroniki i systemu kodowania pilota, aby dobrać odpowiedni sposób kopiowania lub programowania nowego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA