logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować nowy pilot do bramy na podstawie oryginalnego?

PUMA_No1 08 Lip 2009 15:53 18682 22
REKLAMA
  • #1 6475097
    PUMA_No1
    Poziom 1  
    Witam serdecznie.

Posiadam taki pilocik:
    http://www.sklep.automatykabram.pl/product_info.php?cPath=24_48&products_id=227
    Jeden przycisk służy do otwierania szlabanu na wjeździe na osiedle, drugi do bramy (która zastępuje szlaban w godzinach nocnych), a trzeci otwiera halę garażową.
    Jeśli kupie taki pilot to czy dam radę go jakoś sam zaprogramować na podstawie oryginalnego pilota (jestem raczej laikiem w takich sprawach...)???
    Administratorzy życzą sobie za nowego pilota ponad 200zł, dlatego chciałbym jakoś tego uniknąć.

Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 6742766
    m4tt
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

Ponieważ jestem kompletnie zielony w tym temacie i ja zapytam jak najprościej mogę mieć jeden pilo obsługujący zarówno bramy garażu jak i bramę wjazdową?

Obie bramy garażu to Wiśniowski UniPro z automatem Integrum.
    http://www.sklep.kordula.com.pl/index.php?act...0-%20Zestaw%20INTEGRUM%20AW%20Wi%C5%9Bniowski

Brama wjazdowa to również Wiśniowski ze sterownikiem ST-2.
    http://www.wisniowski.pl/lng_pl/content/view/39/54/ (pierwsza z góry) z pilotem jak na tej stronie http://www.bramyonline.pl/product_info.php?products_id=395

Oba piloty pracują na częstotliwości 433,92 MHz.

Ponieważ pilot od bramy posiadał jeszcze jeden wolny kanał, myślałem, że uda mi się go zaprogramować do otwierania bramy wjazdowej. Niestety, sterownik bramy w ogóle go nie rozpoznaje (nie daje się zaprogramować). Dla pewności wykasowałem wszystki zaprogramowane piloty i zaprogramowałem oryginalne od bramy jeszcze raz. Nie było problemów.
    Jak mogę najszybciej i względnie najtaniej mieć jednego pilota do bramy wjazdowej i garażowej?
  • #3 6750206
    grzechotnik
    Poziom 27  
    Ocena: 423
    m4tt - najlepiej będzie dokupić dodatkowy odbiornik. Jeżeli dobrze pamiętam jest odbiornik dedykowany do Integrum żeby można było dograć pilota od St-2 zmiennokodowego

Chyląc czoła przed "dawno zarejestrowanym użytkownikiem", proszę o pisanie w zgodzie z :
    Regulaminem pkt. 15 . [SP5ANJ]
    Wypis z regulaminu :
    15. Wszyscy polscy użytkownicy forum podlegają tej samej ocenie w zakresie: poprawnej pisowni, ortografii i sposobu logicznego formułowania myśli. Nie jest stosowana żadna taryfa ulgowa dla użytkowników z różnymi dysfunkcjami w tym zakresie.
  • #4 6750259
    m4tt
    Poziom 2  
    Tylko ja chcę właśnie odwrotnie. Pilot od Integrum ma 3 przyciski, z czego jeden jest wolny i myślałem o przypisaniu do niego ST-2. Pilot od ST-2 ma niestety tylko 2 przyciski i niestety nic mi dodanie radia do Integrum nie da. :/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 8445389
    joe2
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A może ktoś wie jaki pilot dokupić do pokazanego na obrazku - właściciel zgubił drugiego pilota i chciałby dokupić (dorobić).

• REKLAMA
  • #8 8449587
    joe2
    Poziom 11  
    A czy trzeba je jakoś programować, czy tylko ustawić adres.

Dodano po 45 [minuty]:

Grzechotnik,
    Mam pewne wątpliwości bo z tego co znalazłem w necie, to BENINCA LO.T2WMR to pilot z kodem zmiennym. Proponowany przez pmirkowicz to z kolei pilot stałokodowy. Z drugiej strony zdjęcie znalezione na www.serwisbram.pl jest z zewnątrz podobne do mojego pilota, ale zawartość już jest inna. Ja mam chyba starszą wersję, tylko nie wiadomo jaką, bo na pilocie ani na płytce nie ma śladu oznaczenia.
  • #10 8452076
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 8457331
    joe2
    Poziom 11  
    Typ automatu jest niejawny. Załączam zdjęcia płytki sterującej i "radia", ale nie ma żadnego typu. Firma podana na metce "nie przyznaje się" do tego automatu - proponuje nowy. Scalak na odbiorniku jest taki sam jak na nadajniku UM3758-120AM. Czy można do tego podpiąć jakiegoś nowego pilota?
    Pozdrawiam.

Jak zaprogramować nowy pilot do bramy na podstawie oryginalnego? Jak zaprogramować nowy pilot do bramy na podstawie oryginalnego?
  • #12 8462898
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 8463776
    pmirkowicz
    Poziom 18  
    Ocena: 137
    Raczej wygląda to na kod stały i mam dwa typy: albo Beninca LO.T2WMS albo PIC-310 samouczący. Patrząc po zdjęciach prawdopodobnie jest to napęd bramy przesuwnej zintegrowany z bramą produkcji Wiśniowski ale bardzo stary z początku lat 90.
  • #14 8464162
    joe2
    Poziom 11  
    Trafo na 24V zewnętrzne, oczywiście.
    Brama Wiśniowski.
  • #15 8501786
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 196
    Witam.
    Identyczny problem rozwiązałem wywalając oryginalny moduł radiowy zastępując go nowym (SR-6-2a firmy CORADO),koszt 50zł. w tym dwa piloty.
    Pozdrawiam.
  • #16 8642589
    kopytka
    Poziom 2  
    witam.
    Podepne się pod temat.
    Otóż mam pliota do bramy Beninca LO.T2WMR i silnik/sterownik również jest tej firmy, jednak jaki dokładnie model nie wiem ponieważ osłona nie dość, że jest poskręcana to jeszcze zamknięta zamkiem :| Pytanie czy się da i ew jak dorobić drugiego pilota? :)

sterownik:
  • #18 9315395
    helgus1
    Poziom 2  
    a jak to zrobic? moze byc na priv
  • #19 9316309
    arek-tsz
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Zdjąć obudowę i zaprogramować, jeśli nie masz instrukcji, podaj model centrali.
  • #20 9319270
    helgus1
    Poziom 2  
    odbiornik to nice, ale nie wiem dokładnie jaki model. czarny, wygląda jak duży czarny pilot.
  • #22 9323737
    helgus1
    Poziom 2  
    ok, dokładnie tak wygląda odbiornik. dzięki.

ale jestem laikiem w tych sprawach i niestety dalej nie wiem jak zaprogramowac pilota beninca t2wmr (takim pilotem wlasnie dysponuje w tym momencie) do tego odbiornika :/ bo w tym pilocie trzeba z tego co poczytalem przelaczyc cos w srodku obudowy :/

help!
  • #23 9324734
    arek-tsz
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Pilota Beninca nie wczytasz do odbiornika NICE. jeśli centralka ma wbudowane radio (przydałby się model) to można wczytać pilot bezpośrednio w centralę (pomijając odbiornik), a w odbiornik wczytasz TYLKO Nice Smilo lub zamiennik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania nowego pilota do bramy na podstawie oryginalnego, z uwzględnieniem różnych systemów i modeli pilotów oraz sterowników. Użytkownicy opisują problemy z kompatybilnością pilotów pracujących na częstotliwości 433,92 MHz, zwłaszcza w przypadku systemów Wiśniowski z automatami Integrum i sterownikiem ST-2, gdzie programowanie dodatkowego kanału pilota jest niemożliwe bez dedykowanego odbiornika. Wskazano, że niektóre piloty mają kod stały, inne zmienny, co wpływa na możliwość ich kopiowania lub programowania. Przykłady modeli pilotów to Beninca LO.T2WMR, PIC-310, Nice Smilo oraz moduł radiowy CORADO SR-6-2a. W przypadku braku instrukcji i oznaczeń na urządzeniach, zaleca się identyfikację modelu centrali lub wymianę modułu radiowego na nowy, co bywa tańszym rozwiązaniem niż zakup oryginalnego pilota. Programowanie pilotów Beninca do odbiorników Nice jest niemożliwe, natomiast piloty Nice Smilo można kopiować bezpośrednio w zasięgu centralki. Wskazano również na konieczność ustawienia adresu lub przełączników wewnątrz obudowy pilota w zależności od modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA