logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Sony TA-AX3 - pełne napięcia na wejściach sygnałowych końcówki mocy

olo 10 Cze 2009 20:57 1053 4
  • #1 6640263
    olo
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich forumowiczów, posiadam wyżej wymieniony wzmacniacz. Uszkodzony był zasilacz impulsowy oraz końcówka mocy STK2230. Po wylutowaniu hybrydy i naprawie zasilacza, napięcia zasilające są dobre, natomiast problem polega na tym, iż na wejściach sygnałowych końcówki mocy występują pełne napięcia zasilające, wszystkie tranzystory sterujące zostały sprawdzone i są dobre.Załączam schemat z zaznaczonym miejscem w którym występuje problem. Prosze o pomoc co to może być.

Link do schematu:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Po raz drugi proszę o poprawienie tematu.
    GM

Moderowany przez Grzegorz Markowski:

To nie jest poprawiony temat.
    Reg. pkt. 6.
    Kosz.
    GM

• #2 6640789
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 273
    Mam pytanie czy pomiary wykonywane są bez czy z końcówką mocy w układzie?

Dodano po 27 [minuty]:

Podejrzewam ,iż układy są wylutowane i może być to prawidłowe.Tranzystory od Q305 do Q308 zatkane to nawet gdyby tranzystory Q303 i Q304 miały pracować , nie będą gdyż złącza - kolektory wiszą w powietrzu. Kolektory są połączone poprzez układ scalony piny 1-7 ( układ z dwoma rezystorami i tranzystorami w układzie darligton). Dla drugiego kanału identycznie.
  • #3 6644025
    olo
    Poziom 18  
    Pomiary przeprowadzane bez STK2230, właśnie nie jestem pewien czy mam lutować nową hybrydę w takiej sytuacji żeby jej nie spalić
  • #4 6644156
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 273
    No to masz dylemacik, czy zaufać Sobie że elementy,które zmierzyłeś są dobre i mi że wyniki pomiarów bez STK są prawidłowe.
  • #5 6644709
    olo
    Poziom 18  
    No elementy pomierzone wydają się dobre. Rozebrałem starego STKa, odciąłem zwarte tranzystory końcowe, reszta czyli sterujące i diody wydają się być dobre więc ją wlutuję i wtedy zobaczę:) ale wydaje mi się że masz rację kolego i takie rzeczy dzieją się dlatego że nie ma wlutowanej hybrydy. Dam znać o wynikach.
    Pozdrawiam
REKLAMA