logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłośnienie do 2400 zł z mocnym, miękkim basem do house/trance – co wybrać?

michu235 12 Cze 2009 01:40 1650 15
REKLAMA
  • #1 6645245
    michu235
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam !
    W najbliższym czasie chcę zainwestować w nagłośnienie do ok 2400 zł słucham house/trance/electro mam fioba na punkcie bassu musi być go dużo i musi być miękki soczysty no i ogólnie cycuś glancuś :P być odczuwalny na ciele (uczucie przewracania się flaków w środku itd ) maniacy wiedza o co chodzi ;p moja obsesja na tym punkcie zeszła nawet w pewnym momencie do tego stopnia że chciałem kupić 2 x magnaty (estradówki) do pokoju o wymiarach 3x9 ale kumpel i zdrowy rozsądek mi odradził.. moje pytanie brzmi.. co kupić za tą kwotę ? chodzi mi o kolumny lub kino domowe i wzmacniacz/amplituner do tego pokoju (3x9) wiem że za tą kwotę nic konkretnego nie kupie no ale choćbym nawet chciał to i tak nie zamotam więcej.

Myślałem już nad KODA AV702 v2 lub altusami a jeśli chodzi o amplituner to nie mam bladego pojęcia myślałem nad technicsem ale nie wiem czy byłby to dobry wybór.

Proszę o opinie pomoc i sugestie.. myślę że jasno opisałem moje oczekiwania .. to że jestem maniakiem bassu nie oznacza również że średnie i wysokie tony się dla mnie nie licza...

PS wiem że tego rodzaju tematy już były ale mój przypadek jest szczególny.. proszę mi wierzyć przekopałem już setki stron i forum ale w żadnym nic szczególnego nie znalazłem. Dlatego jestem tu, myślę że dzięki wiedzy ekspertów nie wyrzuce tych pieniędzy w błoto

pozdrawiam i z góry dziękuje
    michu235
  • REKLAMA
  • #2 6645286
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6645678
    michu235
    Poziom 12  
    ..hmm mógłbym poprosić o jakieś konkretne modele tych kolumn lub amplitunera ? tak patrze na te paradigmy i są strasznie drogie .. w grę wchodziłyby właściwie 2 modele.. z wyglądu nie wyglądają jakby mogły ładnie zatrząść moim pokojem czy to zaspokoi moje oczekiwania ? A co sądzicie o tych Kodach ?
    http://allegro.pl/item657990705_koda_av702_v2_sw1000v2_hit_jm_system_olkusz.html

z tego co czytałem wynika że to dobry sprzęt jak za tą kase i że potrafi to naprawdę ładnie zagrać. Z basem też nie jest źle (gdybym się zdecydował to wziołbym wszystko co na zdjęciu razem z subwooferem.. podobno grają porównywalnie do Eltaxów co sądzicie na ten temat ?
    proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #4 6645722
    xTrEmE_baSS
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    słuchałem tego suba, co jest w tym zestawie. Grał ładnie i głośno, ale tylko przez pół godziny, później zaczął pierdzieć - cewka zaczęła ocierać (przesterów nie było, a sygnał był z amplitunera Harman Kardon modelu nie pamiętam).
    Szkoda twoich pieniędzy - lepiej je wydać z głową
  • REKLAMA
  • #5 6645755
    michu235
    Poziom 12  
    no właśnie zamierzam je wydać z głową tylko jak ?? gdy nikt nic konkretnego nie mówi.. gdzie się podziali wszyscy eksperci ?

Dodano po 3 [minuty]:

ps no to zaproponujcie najlepiej jakieś kino domowe 5.1 albo coś co może mnie usatysfakcjonować razem z wzmacniaczem/amplitunerem do 2400 zł wiem że to niewiele i mam duże oczekiwania ale nie takie cuda się na elektrodzie zdarzały :P
  • REKLAMA
  • #6 6645919
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    To może Tonsil Zeus + końcówka mocy 400w ?
  • #7 6645929
    michu235
    Poziom 12  
    a słyszałeś to w akcji ? ładnie to gra jak sprawy mają się z bassem ?
  • #8 6646178
    Shadowek
    Poziom 31  
    Niestety nie słyszałem, ale co można spodziewać się po 4 głośnikach niskotonowych 30cm? Ogromnych ilości basu.
    Z budżetem się wyrobisz.
  • #9 6646246
    michu235
    Poziom 12  
    hmm tylko do tego potrzeba potężnego klocucha zeby to napędzić .. co proponujesz ? a gdzie reszta elektrody ? :P czyżby na wakacjach ? :P
  • #10 6646296
    desert89
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Żeby napędzić je w 100% no to trochy watów musi pójść, ale żeby dosyć mocno łupło nie koniecznie, w końcu mają efektywność 94dB. Gdzieś na YT jest filmik, który prezentuje właśnie Zeusy z 40 czy 50 watowym wzmacniaczem. Na słuchawkach bas jest bardzo niski i mocny. Z mocniejszym piecykiem bałbym sie taki zestaw rozkręcać na maxa w bloku.
  • #11 6646311
    Shadowek
    Poziom 31  
    Dlatego pisałem, końcówka mocy 400w ;)
    I będziesz miał tego czego chciałeś.
  • #12 6646316
    michu235
    Poziom 12  
    hmm dlaczego rozmawiamy czysto teoretycznie ? podajcie jakieś przykłady modele linki i będzie się myślało co wybrać oczywiście zebym zmieścił się w 2400 zł na zeusy idzie 1600 zł więc 800 pozostaje na wzmacniacz

Dodano po 54 [sekundy]:

nie znam się na wzmacniaczach/ końcówkach mocy dlatego jestem tutaj i prosze o pomoc :)

Dodano po 4 [godziny] 34 [minuty]:

Mam jeszcze pytanie .. otóż muzyki będę słuchał z komputera to co musiałbym jeszcze dokupić do tej końcówki mocy ? kompletnie się nie znam dlatego pytam
  • #13 6647558
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    za 800zł spokojnie znajdziesz odpowiednią końcówkę, np. ja mam na sprzedaż taką która wyciśnie z Zeusów ostatnie poty :D

Jakby co zapraszam na gg.
  • #14 6648187
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 6648621
    michu235
    Poziom 12  
    klamka zapadła .. wybieram zeusy .. w życiu nie narzekałem że mam za dużo mocy, może teraz to się stanie :P oby :P chciałem się spytać czy do napędzania tych kolumn dobrze spiszą się powermixery ? coś takiego wystarczy ? http://allegro.pl/item659663807_nowy_6_kanalowy_powermixer_pmx6s_2x210w_gwar_fv.html

Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:

ludzie litości !! ja spać nie mogę przez ten temat ;/ jak zasilić te zeusy ?? czym ? do 800 zł 70% czasu dzisiaj spędziłem na forach internerowych i nic nie mogę znaleść, nic nikt konkretnego nie powiedział może ktoś mi powie coś konkretnego ?
  • #16 6649235
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    Przecież rozmawialiśmy na gg i poleciłem Ci końcówkę i mikser, więc czego Ci jeszcze do szczęścia potrzeba :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje systemu nagłośnienia (kolumny i wzmacniacz/amplituner) do pokoju o wymiarach 3x9 m, przeznaczonego głównie do słuchania muzyki elektronicznej (house, trance, electro) z silnym, miękkim basem, w budżecie do 2400 PLN. Rozważał kolumny KODA AV702 v2 lub Altus oraz amplituner Technics. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące kolumn Paradigm i wzmacniaczy Yamaha, choć uznano je za droższe. Zestaw Koda AV702 v2 z subwooferem SW1000v2 został skrytykowany za niską jakość subwoofera. Jako alternatywę dla uzyskania silnego basu zasugerowano kolumny Tonsil Zeus w połączeniu z końcówką mocy o mocy około 400W, mieszczące się w budżecie, ale zwrócono uwagę, że Zeusty mogą być zbyt duże do pokoju 3x9m, powodując rezonanse i dudnienie. Zalecano rozważenie lepszych kolumn stereo, np. Paradigm Monitor 3. Pomimo obaw co do akustyki pomieszczenia, użytkownik zdecydował się na Tonsil Zeus i pyta o konkretne modele końcówek mocy lub powermixerów do 800 PLN oraz sposób podłączenia do komputera PC. Dyskusja na temat konkretnych modeli wzmacniacza/mixera przeniosła się na czat prywatny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA