logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór kolumn i wzmacniacza do 1500 zł - Altus 300 i Yamaha AX-700?

TheDycker 21 Cze 2014 22:24 2286 9
REKLAMA
  • #1 13728851
    TheDycker
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam. Potrzebuję pomocy w doborze kolumn oraz wzmacniacza do pokoju okolo ~25m^2, czasem moze zdarzyc sie ze bede naglasnial jakas impreze czy cos w tym stylu organizowanego przeze mnie czy znajomych.

Interesuje mnie mocny bass poniewaz, muzyka ktora bedzie puszczana to glownie Hardstyle oraz electro/house/techno.

Istnieje mozliwosc zakupu sprzetu " uzywanego " nie koniecznie nowego, chyba ze uwazacie ze uzywek sie nie oplaca, w co waptie :) Bedzie to moja pierwsza stycznosc z takim " lepszym " zestawem, jestem po prostu zielony w tych kwestiach, dlatego tez prosilbym od razu o linkowanie takich sprzetow o ktorych bedziecie pisac, oraz napisanie dlaczego i co wybrac.

Sam troszeczke sie orientowalem i myslalem o Tonsil Altus 300 oraz wzmacniaczu Yamaha AX-700 , lecz nie wiem czy to dobry wybor do takiej muzyki oraz czy dany wzmacniacz bedzie wspolgral i pasowal do tych kolumn. Oczywiscie jestem nastawiony glownie na muzyke od czasu do czasu jakis film czy cos, wiec wolalbym aby to byly 2 kolumny ( stereo ) niz kino domowe, chyba ze mnie jakos przekonacie do niego ze bylby to lepszy wybor do muzyki do pokoju :)

Pozdrawiam Przemek
  • REKLAMA
  • #2 13728932
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Ocena: 343
    Mając tyle kasy, nie tp jej w rupieciach takich jak Tonsile.

Słucham takiej muzyki więc wiem co potrzeba ale z uwagi na późną godzinę poszukam sprzętu jutro wieczorem i wyślę propozycje, w każdym razie żadnego Tonsila, i oczywiście tylko używki, za 1500 nie kupiłbyś nawet dobrego nowego CD ;p
  • REKLAMA
  • #3 13734563
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    TheDycker napisał:
    czasem moze zdarzyc sie ze bede naglasnial jakas impreze czy cos w tym stylu organizowanego przeze mnie czy znajomych.

Musisz mieć świadomość, że może to być ostatnia posługa domowego sprzętu.
  • #4 13747132
    TheDycker
    Poziom 9  
    Widzę male zainteresowanie, wiec pozwolilem sobie poszperac troszke, i znalezc 2 pary glosnikow..

Link

Oraz

Link /Link

Co o tym sadzicie ? I czy wzmacniacz Yamaha AX-700 dalby rade to uciagnac ? Jezeli nie to prosilbym o jakas propozycje do 500 zl .

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #5 13747456
    Pablo1964
    Moderator
    Jeżeli nie będzie to używane do nagłaśniania imprezy, Dali 107 to jest dobry wybór. Drugich kolumn nie słyszałem ale sądzę, że mogą się sprawdzić. Także tylko w domu.
  • #6 13747838
    TheDycker
    Poziom 9  
    Pablo1964 a mógłbyś coś doradzić od siebie ? Oraz co z tym wzmacniaczem ? Wystarczajacy bylby do takich glosnikow ?
  • #7 13747983
    Excalibue
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Te I.Q należą do mnie
    http://allegro.pl/kolumny-i-q-ted-4-2-130w-190w-i4357046872.html

Jeśli chodzi o to czy Yamaha je napędzi - tak, bez problemu. Kwestia tego czy nie będzie nazbyt się wydzierała na przełomie średnicy i góry pasma, bo ta seria lubi uwypuklać te czestotliwosci i gryzie sie to z wieloma kolumnami.
    Jezeli do tego doda sie "żywą" akustykę w nowoczesnym mieszkaniu to wychodzi już naprawdę nieciekawie.
    Przez to ucierpi na tym bas, bo zwyczajnie to co ma więcej decybeli bedzie zagluszac reszte.
    Dodatkowo yamaha ma płynnie regulowany loudness czyli w kawałkach klubowych, hardstyle zamiast podbicia basu będziesz miał stopniowo ściszaną średnice - srednio Ci sie moze to spodobac.
    U mnie grały z Grundigiem Fine Arts V3 i było ok, choć od yamahy jest połowę tańszy pod względem wydajności prądowej wychodzi bardzo podobnie. Jest przy tym bardziej stonowany w brzmieniu i ma normalny loudness.
    Kenwood Ka-990v/1100 czy ka-7010 również są ok, bardzo dobra kontrola nad głośnikami, bas bez zamuły, szybki i z dobrym kopem - wzm raczej po jasnej stronie mocy, ale z zachowanym umiarem : )
    Do zestawu pasowałoby dobrać również jakiś przetwornik DAC, bo bezpośrednio z zintegrowanej karty dźwiękowej czy innego słabego źródła trochę nie bardzo.. zakladajac oczywiscie ze zrodlem nie bedzie odtwarzacz CD.
    Jak coś nie jasno wytłumaczyłem to pisz.
    Pozdrawiam.
  • #8 13748570
    Pablo1964
    Moderator
    TheDycker napisał:
    Pablo1964 a mógłbyś coś doradzić od siebie ?
    Ocena kolumn jest rzeczą bardzo subiektywną. Dlatego nie chcę sugerować konkretnego modelu. Doradzam przede wszystkim osobisty odsłuch przed zakupem.
  • REKLAMA
  • #9 13748902
    TheDycker
    Poziom 9  
    No właśnie z tym najwiekszy problem, bo jestem z Kielc a w Świętokrzyskim jak orientowalem sie na Allegro czy Tablicy i jeszcze jedna jakas, nie pamietam juz ( tylko tyle stron znam ), nic nie bylo, i najblizsze sa oddalone ode mnie jakies 200-300 km w jedna strone co jest nie malym kawalkiem.. Dlatego chcialem abys cos zaproponowal, z racji iz moze jest cos w miare " okej " z dobrymi niskimi tonami, co potrzebne w Hardstyle, co mooze byloby troszeczke blizej mnie, i moglbym odsluch zrobic, bo jak na razie to wszystko bardzo daleko, i ciezko z tym.
  • #10 13756935
    TheDycker
    Poziom 9  
    Reasumujac..

Zamierzam kupic Kolumny I.Q TED 4.2 , do tego wzmacniacz KENWOOD KA-7010 bedzie to w miare okej wspolgralo ? W HS ? Moglby sie ktos wypowiedziec ?

Oraz Karta dźwiękowa Creative Sound Blaster Audigy SE bulk (30SB057000000) :P

Uwazacie ze bedzie to w miare dobrze grajacy zestaw w tej cenie ? Prosze o szybka odp.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kolumn i wzmacniacza do zestawu audio w budżecie do 1500 zł, przeznaczonego do pokoju o powierzchni około 25 m², z naciskiem na mocny bas do muzyki hardstyle, electro, house i techno. Rozważa zakup używanego sprzętu, w tym kolumn Tonsil Altus 300 oraz wzmacniacza Yamaha AX-700, ale nie jest pewien ich kompatybilności i jakości dźwięku. Użytkownicy forum sugerują, aby unikać Tonsili, proponując inne modele, takie jak Dali 107 oraz I.Q TED 4.2, a także wzmacniacze Kenwood KA-7010 i KA-990V/1100. Wskazują na konieczność osobistego odsłuchu sprzętu oraz zwracają uwagę na problemy z akustyką w nowoczesnych mieszkaniach, które mogą wpływać na jakość basu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA