logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformatory we wzmacniaczu MV3 - szybkie nagrzewanie i iskry, co robić?

mariusz.grot_1993 12 Cze 2009 15:20 2097 11
  • #1 6646734
    mariusz.grot_1993
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Cześć. Wczoraj odpaliłem w mojej MV-ce samo żarzenie. Chciałem sprawdzić czy wszystko jest ok.( wzmacniacz jest rozebrany) Dość mocno się zdziwiłem, dlatego że lampy momentalnie zareagowały, dosłownie od momentu włożenia wtyczki do sieci, niecałe 2 sekundy! Pomyślałem, że musi być coś nie tak z transformatorem. Dzisiaj podłączyłem miernik pod uzwojenie od żarzenia. Niestety nie zdążyłem odczytać, co miernik wskazał, bo w miejscu przylutowania końcówek od miernika, zaczęła się topić cyna i wypływać kalafonia. I teraz najgorsze podczas pomiary drugiego uzwojenia, miernik wskazał około 280V trochę się wahało, do czasu, kiedy z transformatora wystrzeliła iskra. Odłączyłem zasilanie, poczym podłączyłem je jeszcze raz i teraz miernik wskazuje 350V lub trochę więcej. Sprawdziłem jeszcze, jaki bezpiecznik jest zamontowany, i nie mogłem uwierzyć w to, co zobaczyłem. 8A, gdzie w MV3 powinno być około 0,4A( ja tego tam nie montowałem, z takim bezpiecznikiem go dostałem, a nie sprawdzałem, co tam jest, bo wzmacniacz działał. Jeszcze jedno, co przykuło moją uwagę. W uzwojeniu jest wsadzony taki jakby kawałem plastiku(widać na zdjęciach) Podejrzewam, że ten transformator, to powinien wylądować w koszu, co wy o tym sądzicie?
    Aha jeszcze jedna bardzo istotna uwaga. Zmierzyłem napięcie w sieci, wynik zaskakujący, napięcie od 260 w porywach do 280V!( miernik jest sprawny). W Piecu do gitary(Carvin Nomad, transformator się dość mocno grzeje, więc ma to duży wpływ na prace transformatora.

• #2 6646937
    kolu$
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Jeśli masz naprawdę 280V w sieci, to na żarzenie poszło około 8V, więc nie dziw się że lampy nagrzały się szybciej niż powinny. Nie podłączyłeś pod uzwojenie żarzenia czasem amperomierza, że aż cyna zaczęła się topić?
  • #3 6647101
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 756
    Witam, napięcie w sieci masz za wysokie, zgłoś to do ZE bo zniszczysz sobie inne urządzenia w domu. Co do transformatora to wygląda na to że był przezwajany a przegrzane pojedyńcze zwoje(i ten plastik) wskazują na to ze ma zwarcia międzyzwojowe i kosz jak kosz ale do przezwojenia na pewno się kwalifikuje (zwłaszcza że jak piszesz ze środka wystrzeliła iskra). Zwarcia w uzwojeniu pierwotnym mogą skutkować przepaleniem żarników w lampach.
  • #4 6647333
    mariusz.grot_1993
    Poziom 13  
    Miernik był dobrze ustawiony :) Ten transformator ma docelowo na żarzenie 12V ( schemat ) więc na pewno nie miał 8 po aż takim podniesieniu napięcia sieciowego,
    pewnie złapał coś około 14-15V
    A więc czeka go kolejne przewijanie... Hmm a nie lepiej by było odkupić sprawny transformator? Może ktoś z forum ma, to bym sie pisał na odkupienie go :)

Dodano po 11 [minuty]:

aha, całe uzwojenie ma taki kolor jakby fioletowy, a przebarwieniami czerwonego( z resztą widać na zdjęciach)
  • #5 6647457
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    mariusz.grot_1993 napisał:
    Miernik był dobrze ustawiony :)

To gdzie się ta cyna topiła? Przy mierniku? Na końcówkach transformatora?

Ten transformator ma docelowo na żarzenie 12V ( schemat )

Żarzenie nie ma 12V - ma 6,3V.
    Te 12V to albo błąd na schemacie albo żarówka ma być na 12V żeby za bardzo po oczach nie biła ;)

A więc czeka go kolejne przewijanie...

Transformator jest po przewinięciu? To jakiś fachowiec przewijał?
  • #6 6647585
    mariusz.grot_1993
    Poziom 13  
    mój elegancki miernik uniwersalny ma na zakończeniu gołe polutowane kable( dość niebezpieczny jest) i przylutowałem te kabe do wyprowadzeń z transformatora.( tam sie cyna zaczęła topić)
    Co do przewijania, ``niutat`` napisał że transformator wygląda na to że był już przewijany, osobiście nie wiem, dlatego że nie mam pojęcia co sie działo ze wzmacniaczem, przez te wszystkie lata( mam go od 2, od znajomego elektronika)
  • #7 6647629
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 756
    Moim zdaniem to nie jest fabryczne uzwojenie, poza tym iskrzenie z wewnątrz kwalifikuje go do przezwojenia.
  • #8 6647768
    mariusz.grot_1993
    Poziom 13  
    No właśnie, taż tak myśle, bo w końcu jak powstaje iskra, to musi sie gdzieś wytworzyć, a na pewno nie z powietrza :) Tylko ile może kosztować przezwojenie ? może ktoś z użytkowników elektrody, tym sie zajmuje ? czy może odkupić transformator, w dobrym stanie. np. na allegro nic nie znalazłem.
  • #9 6647865
    OTLamp
    Ocena: 501

Aha jeszcze jedna bardzo istotna uwaga. Zmierzyłem napięcie w sieci, wynik zaskakujący, napięcie od 260 w porywach do 280V!

To raczej nie jest możliwe. Kiedy wymieniałeś baterię w tym mierniku?
  • #10 6648404
    mariusz.grot_1993
    Poziom 13  
    jakiś rok temu była wymieniana, możliwe że faktycznie oszukuje. czy zasilacz 9V 500mA będzie odpowiedni ? nie mam baterii, a tak to bym sprawdził.
  • #11 6648541
    OTLamp
    Ocena: 501
    jakiś rok temu była wymieniana, możliwe że faktycznie oszukuje

Na pewno oszukuje. To jest właśnie typowy objaw w popularnych miernikach na ICL7106.

. czy zasilacz 9V 500mA będzie odpowiedni ? nie mam baterii, a tak to bym sprawdził.

Nie będzie odpowiedni. Musi być bateria lub przetwornica z dobrą separacją galwaniczną.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił zużytą baterię w telefonie Samsung S10+, ale system, w tym aplikacja Samsung Members, nadal pokazywał dane o zużyciu starej baterii, a czas pracy na nowej baterii był niezadowalający. Poszukiwano metody resetu danych o zużyciu baterii bez konieczności resetowania telefonu do ustawień fabrycznych, ponieważ reset ustawień nie pomógł. Wskazano, że możliwe rozwiązania to autoryzowany serwis, rootowanie telefonu lub użycie exploita/narzędzia umożliwiającego dostęp do partycji EFS, np. poprzez tryb testpoint (EUB) z wykorzystaniem narzędzia takiego jak Chimera. Zasugerowano poszukiwanie rozwiązania poprzez system shell na platformie XDA Developers. Ostatecznie przedstawiono metodę polegającą na uzyskaniu dostępu do systemu (np. przez shell z uprawnieniami systemowymi) i ręcznej edycji plików `/efs/FactoryApp/batt_discharge_level` (ustawienie na 0 lub estymacja cykli) oraz `/efs/FactoryApp/asoc` (ustawienie na 100). Stan baterii można sprawdzić komendą `adb shell dumpsys battery`. Użytkownik potwierdził sukces w wyzerowaniu danych po zastosowaniu wskazówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA