logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 2,5TDI 2001 - lokalizacja sterownika pompki paliwa, problem z załączaniem

chicken007 16 Cze 2009 09:19 2592 3
  • #1 6662108
    chicken007
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Witam. Problem jest taki, w baku znajduje się elektryczna pompka paliwa, która przy niskim poziomie paliwa załącza się i z dna baku pompuje paliwo do kosza z którego już paliwo jest zasysane przez smok ( albo jakoś tak) obok pompki jest pływak z jakimś czujnikiem, który pokazuje 50ohm w pozycji górnej i ok400ohm w pozycji dolnej( nie jest to czujnik ilości paliwa ten tylko pokazuje 50ohm lub 400ohm) kabelki z niego idą gdzieś do jakiegoś sterownika tej pompki, z którym najprawdopodobniej jest problem ale nie wiem gdzie on się znajduje, nie zawsze załączy tą pompkę. Objaw jest taki, że mając pełny bak auto jeździ ok. ale gdy poziom spada do ok 10litrów i następuje moment w którym ten pływak opada i powinien załączyć pompkę, nie załącza jej i auto gaśnie bo smok w koszu już nie ma paliwa. Może ktoś coś wie na ten temat.
  • #2 6662335
    ptaszek1975
    Poziom 30  
    Ocena: 444
    Może źle myślę,ale wydaje mi się,że pływak nie ma nic wspólnego z pompką.Auto było diagnozowane.
  • #3 6662714
    chicken007
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Tak było diagnozowane już u kilku macherów i nic nie wykazało. Wygląda to na jakiś problem z sterownikiem tej pompki ( może przekaźnik) bo nawet jak wyciągnę ten czujniczek i ręcznie go przesuwam w górę i w dół to na 10 prób tylko przy dwóch zadziałała pompka a czujnik za każdym razem pokazywał te same wartości czyli jest dobry, sama pompka też była wymieniana. Nie wiem gdzie jest jakiś sterownik tego lub przekaźnik, auto jest kumpla świeżo zakupione i widać , że była już ta pompa wyciągana.
  • #4 6662772
    ptaszek1975
    Poziom 30  
    Ocena: 444
    Przekaźniki są z lewej strony,musisz ściągnąć obudowę nad pedałami,tam masz przekaźniki.
REKLAMA