logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beretta Super Kompakt 12/24 - brak ciepłej wody po wymianie baterii w łazience

Kesur 17 Cze 2009 18:36 20430 20
  • #1 6668837
    Kesur
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam,
    Problem pojawił się niecałe 3 dni temu. Przy wymianie baterii w łazience, zakręciłem główny zawór wody. Kiedy skończyłem, zawór został odkręcony i ku mojemu zdziwieniu ciepła woda zniknęła, tzn przestała w ogóle lecieć. Zimna ma jak najbardziej właściwe ciśnienie. Po kilku godzinach woda powróciła, jest bardzo niskie ciśnienie i piec nie reaguje.Czasem z rana na chwile się załączy ale tylko na kilka sekund i przez chwile jest ciepła woda. Obstawiam zapchanie, tylko moje pytanie brzmi: gdzie? Szukałem jakiegoś sitka, czegoś w tym stylu i nie znalazłem... Potrzebowałbym szybkiej pomocy, bo bez cieplej wody ciężko, a serwisant coś czasu znaleźć nie może. Ewentualne foto z instrukcją mile widziane:)
  • Pomocny post
    #2 6669849
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1031
    Przed urządzeniem grzewczym (na wejściach) muszą być zamontowane filtry mosiężne siatkowe. Jeśli nie ma - to złóż reklamację u swojego instalatora i uruchamiającego kocioł bo bez filtrów nie powinien podbić gwarancji.
  • #3 6670624
    Kesur
    Poziom 10  
    Potrzebowałbym jakiś konkretny namiar na taki filtr, gdzie go dokładnie szukać. Gołym okiem nie dojrzałem nic. Postaram się jutro zamieścić zdjęcie "od środka", może ktoś coś tam dojrzy.:)
  • #4 6673380
    wawrzeczko_t
    Jeśli nie dojrzałeś to raczej go nie masz, bo to bardzo widoczny element który pownien być na dojściu zimnej wody do urządzenia. Wewnątrz urządzenia jest pewnie jakiś filtr który teraz będzie zawalony brudem. Przykro mi, bo cały syf poszedł w termę i teraz trzeba podgrzewacz rozczłonkować i wszystko przeczyścić.
  • #5 6675655
    Kesur
    Poziom 10  
    Znalazłem filtr, ale to nie to, był nawet czysty...Po założeniu go spowrotem ciśnienie wody jak było niskie tak jest dalej. Mam też zdjęcie.
    Beretta Super Kompakt 12/24 - brak ciepłej wody po wymianie baterii w łazience

Sama siatka posiadała dość duże oczka, nie była to siateczka.
  • Pomocny post
    #6 6675903
    mauri_b
    Ocena: 528
    Rozbierz całą drogę zimnej wody, czujnik przepływu i przedewszystkim wymiennik płytowy, pewnie zamuliło. Tylko najpierw spuść wodę grzewczą z kotła, zanim zabierzesz się za wymiennik.
  • #7 6676174
    Kesur
    Poziom 10  
    Kilka pytań w takim razie:
    1. Wodę spuszczę za pomocą zaworu ciśnieniowego? (tego z czerwonym spustem)
    2. Czujnik przepływu to ten po prawej czarny z wychodzącymi z niego dwoma przewodami?
    3. Gdzie dokładnie jest ten wymiennik?
  • Pomocny post
    #8 6676231
    hilzie
    Poziom 19  
    Ocena: 140
    Wyniennik płytowy znajduje się za pompą ,taki prostokąt ze stali nierdzewnej ok 8 X 20 cm
  • Pomocny post
    #9 6676262
    12B
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Filtr który czyściłeś to filtr na powrocie instalacji c.o. Czujnik przepływu (prawa strona z dwoma przewodami) jest na wlocie zimnej wody do kotła. Może tam być zapchane. Wyniennik ciepłej wody to wyglądający jak puszka śledzi element z tyłu.:D
  • #10 6676281
    Kesur
    Poziom 10  
    Ok, to teraz żeby go(czujnik) wyciągnąć wystarczy zakręcić wodę, np na głównym zaworze?

Już sprawdzony, lekko zabrudzony tylko, woda dalej jest pod słabym ciśnieniem...
  • #11 6677312
    wawrzeczko_t
    Musiało się coś zapchać w kotle. Chyba że baterie zarosły kamieniem. trzeba po kolei rozkręcać i szukać.

A to wszystko przez brak filtra siatkowego przez kotłem.
  • #12 6677606
    Kesur
    Poziom 10  
    Udało się znaleźć usterkę. Na szczęście na wlocie do wymiennika było coś ma styl filtra, po oczyszczeniu woda jest pod dobrym ciśnieniem. Ale kolejny problem pojawia się w momencie, kiedy wodę odkręcam. Piec się nie załącza a dioda zmienia barwę na czerwoną...Co to może być??
  • #13 6677838
    mauri_b
    Zdejmowałeś wymiennik? Pewnie jest zapowietrzony stąd stan awarii.
  • #14 6677987
    Kesur
    Poziom 10  
    Nie był ruszany, nie było potrzeby. Zaraz na wejściu był filtr, więc nie musiałem go ruszać.
  • #15 6678029
    wawrzeczko_t
    Kesur napisał:
    Ale kolejny problem pojawia się w momencie, kiedy wodę odkręcam. Piec się nie załącza a dioda zmienia barwę na czerwoną...Co to może być??

Zablokowany czujnik (lub mechanizm) przepływu wody użytkowej - zabrudzenie. Brak aktywacji palnika przy przepływie wody użytkowej. Trzeba czyścić dalej.

Podłączyłeś z powrotem ten czujnik który wcześniej wyciągałeś? Może go uszkodziłeś ? Na to chyba wygląda. A czy kocioł pracuje prawidłowo na c.o. ?
  • #16 6678053
    Kesur
    Poziom 10  
    Jutro przystąpię do kolejnych działań.
  • Pomocny post
    #17 6678300
    mauri_b
    Gdyby czujnik przepływu nie zadziałał, to nic by sie nie stało, żadna czerwona lampka się nie zaświeci, to zwykły flusostast włącz/wyłącz.
  • #18 6679655
    wawrzeczko_t
    Beretta zaczęła się sypać po wymianie baterii w łazience. Melodramat
  • #19 6679658
    Kesur
    Poziom 10  
    Tzn, że mam wyłączyć włączyć?? Jeżeli tak, to już to robiłem i nie pomogło, dalej to samo. Czasem na chwile piec odpali ale po chwili gaśnie i dioda się zapala na czerwono...
  • #20 6679749
    wawrzeczko_t
    Jak zachowuje się kocioł w czasie grzania c.o. ? Tak samo jak przy c.w.u. ?
  • #21 6680020
    Kesur
    Poziom 10  
    Dziękuje za zainteresowanie moim problemem. Sprawa wyjaśniła się. Wyłączyłem go na dłuższą chwile, po uruchomieniu jest tak jak być powinno, czyli normalnie grzeje i woda ma właściwe ciśnienie. Jeszcze raz wszystkim dziękuje :)

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie baterii w łazience i zakręceniu głównego zaworu wody pojawił się problem z brakiem ciepłej wody w kotle Beretta Super Kompakt 12/24. Zimna woda ma prawidłowe ciśnienie, natomiast ciepła jest bardzo niskiego ciśnienia, a piec nie reaguje lub uruchamia się tylko na chwilę. Przyczyną okazało się zapchanie filtra na wlocie do wymiennika ciepłej wody, który po oczyszczeniu przywrócił prawidłowe ciśnienie. Jednak piec nie załączał się, a dioda sygnalizowała błąd (czerwona lampka). Podejrzewano zapowietrzenie wymiennika lub zabrudzenie czujnika przepływu wody użytkowej, który jest kluczowy dla aktywacji palnika. Czujnik ten znajduje się na wlocie zimnej wody do kotła i ma dwa przewody. Zalecano spuszczenie wody grzewczej przed demontażem wymiennika płytowego (stalowy element ok. 8x20 cm za pompą). Po dłuższym wyłączeniu i ponownym uruchomieniu piec zaczął działać prawidłowo, grzejąc wodę z właściwym ciśnieniem. Wskazano również, że brak filtrów siatkowych mosiężnych na wejściu do urządzenia może powodować podobne problemy i wpływać na gwarancję kotła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA